Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίο Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι) του Πάνου Τσερόλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Τα μικρά παιδιά, όντα φιλοπερίεργα, γοητεύονται πολύ συχνά από τα προϊστορικά πλάσματα που κυριαρχούσαν στη γη, τους δεινόσαυρους, και λατρεύουν να μαθαίνουν τα πάντα για τα είδη, τα μεγέθη, τις συνήθειές τους ενώ εντυπωσιάζονται πάντα από την οριστική εξαφάνισή τους. 


Οι ραγδαίες αλλαγές που ακολούθησαν συναρπάζουν και η μελέτη της προϊστορίας προσφέρει επίσης μεγάλες συγκινήσεις καθώς πλέον υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος και η συνύπαρξή του με ζώα που δεν υπάρχουν πια, όπως τα μαμούθ, και άλλα που μας συνδέουν με το μακρινό παρελθόν, όπως οι ρινόκεροι.
Το βιβλίο Ο προϊστορικός ζωγράφος αφηγείται γλαφυρά την ιστορία του 6χρονου Γκρουντ ο οποίος διαθέτει τη σπουδαία ανθρώπινη ιδιότητα που κινεί τον κόσμο και εξασφαλίζει την πρόοδο του: θέτει ερωτήματα. Εκτός από ερωτήματα επιχειρεί να βρει και απαντήσεις αλλά και το σημαντικότερο πράγμα: την ευτυχία. Μια οδός αναζήτησης και ερμηνείας του κόσμου περνά από τη ζωγραφική, την αναπαράσταση της δικής του πραγματικότητας και καθημερινότητας. Οδηγός στην εξιστόρηση των περιπετειών του Γκρουντ μέσα στη χρονομηχανή είναι μια επιστήμονας της σημερινής εποχής, η Ιωάννα, μια κοπέλα που όπως χιλιάδες παιδιά μεγάλωσε θαυμάζοντας τα υπέροχα πλάσματα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια. Η παλαιοντολόγος είναι το παιδί που προεκτείνοντας την παιδική περιέργεια και σπουδάζοντας όσα το εντυπωσιάζουν λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των μυστηρίων του προϊστορίας και του σήμερα. Μελετώντας ευρήματα και τις προϊστορικές τοιχογραφίες που αποτελούν μαρτυρίες για τη ζωή και τη δραστηριότητα των ανθρώπων υφαίνεται μια ιστορία που με μεγάλα άλματα παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες σε ένα γοητευτικό ταξίδι. 
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 
Το βιβλίο απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού που έχουν ήδη αρκετές γνώσεις και ενδιαφέροντα γύρω από την προϊστορία αλλά και είναι επαρκείς αναγνώστες. 
Ποιος είναι ο συγγραφέας 
tserolas-panos-photoΓεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Αθήνα, κατάγεται από την Εύβοια αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Πάτρα όπου σπούδασε γεωλογία. Το μυθιστόρημά του Περί έρωτοςκυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά σε e-book από την Paper Publishing. Γράφει κινηματογραφικές κριτικές σε διάφορα site και blog και σε περιοδικά. Του αρέσει το θέατρο, ο κινηματογράφος και να διαβάζει βιβλία. 
Ποια είναι η εικονογράφος 
stroutsi-lelaΗ Λέλα Στρούτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει εργαστεί σε διαφημιστικές εταιρείες. Έχει εικονογραφήσει τρία βιβλία για παιδιά. 
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά 
Τα παιδιά και δη όσα έλκονται από τη μελέτη της προϊστορίας θα απολαύσουν την ευρηματικότητα του Γκρουντ και θα παραδειγματιστούν από την σύγχρονή μας Ιωάννα. 
 Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς 
Το βιβλίο χωρίς να είναι αμιγώς βιβλίο γνώσεων, συνδυάζει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία με μια αφήγηση που σε κάθε κεφάλαιο μαθαίνει κάτι στα παιδιά. Το πολύ χρήσιμο «Προϊστορικό παράρτημα» στις τελευταίες σελίδες αποτελεί μια καλή πηγή πληροφοριών συνοπτικά δοσμένων, σε φροντισμένη γλώσσα, χωρίς εκπτώσεις ως προς τα επιστημονικά δεδομένα. 
* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος 
kedros-tserolasΟ προϊστορικός ζωγράφος(και ένα τερατάκι)
Πάνος Τσερόλας
εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Κέδρος, 2014
Σελ. 176, τιμή € 11,00




Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης