Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ενα νέο τοπίο διαμορφώνεται στα «δεξιά» της Ν.Δ. με τη σταδιακή «αποδόμηση» των ΑΝ.ΕΛ. και το πλήγμα που υπέστη ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τις καταγγελίες για offshore εταιρίες. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή η Λεωφόρος Συγγρού και τα κορυφαία στελέχη της, εκτιμώντας ότι η επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης είναι θέμα χρόνου, χωρίς να χρειαστεί η Ν.Δ. να κάνει «δεξιά στροφή», αρκεί να επιδείξει «πολιτική αυτοπεποίθηση», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι γαλάζιοι έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνουν ότι η Ν.Δ. μπορεί να υπολογίζει συνολικά σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες εφόσον η καθοδική πορεία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζουν ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012 οι ΑΝ.ΕΛ. συγκέντρωσαν ποσοστό 10,5% και τον Ιούνιο 7,5%. Επειτα από δύο χρόνια, στις ευρωεκλογές, ήρθε η καθίζηση με 3,5% ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου να μην έχει κλειδώσει την είσοδό του στη Βουλή. 



Αντίστοιχα, ο ΛΑ.Ο.Σ. στις εθνικές εκλογές έχασε οριακά το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,95% που δεν κατάφερε να συγκρατήσει στην κάλπη του Ιουνίου και υποχώρησε στο 1,6%. Ωστόσο, μια ανάσα από την Ευρωβουλή έφτασε στην κάλπη του Μαΐου όπου το ποσοστό του ήταν 2,7% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι «επιστρέφει» στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, οι καταγγελίες για offshore εταιρίες προκάλεσαν ήδη ηθική ζημιά στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. που δεν θα «σβήσει» εύκολα, ανεξάρτητα από το πόρισμα της Δικαιοσύνης.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα έχει απεμπλακεί από τις υποθέσεις των offshore εταιριών, ενώ για τους ΑΝ.ΕΛ. πιστεύουν ότι θα υπάρξουν νέες αναταράξεις καθώς υπάρχουν βουλευτές «τέσσερις με πέντε», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μελάς, που εμφανίζονται προβληματισμένοι στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τοποθετηθούν απέναντι από τη γραμμή του Πάνου Καμμένου.

Το στοίχημα για τη Ν.Δ. θα είναι να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων και πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου και η Λεωφόρος Συγγρού δεν χρειάζεται να κάνουν «απότομη στροφή προς τα δεξιά». Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως οι ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛ. στις δημοσκοπήσεις και την κλίμακα «Αριστερά-Δεξιά» τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο, είναι δηλαδή πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ. που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη μεσαία τάξη η οποία έχει «συνθλιβεί» από τη φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών. Ωστόσο, γαλάζια στελέχη σημειώνουν πως από το 2015 θα υπάρξουν ευνοϊκές αλλαγές και εκτιμούν ότι το κλίμα θα εκτονωθεί.

Οσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΛΑ.Ο.Σ., οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα μεγάλο ποσοστό στο λεκανοπέδιο η Ν.Δ. το έχει «κατακτήσει» μέσα από τα πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., τους Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, συμπληρώνοντας πως το ποσοστό που ακολουθεί μέχρι σήμερα τον Γιώργο Καρατζαφέρη ανήκει στην εθνοπατριωτική δεξιά και αποτελείται κυρίως από ενστόλους. Και σ’ αυτή την κατηγορία πληθυσμού, λένε γαλάζιες πηγές, η Ν.Δ. δε γυρίζει την πλάτη αφού έχει ήδη δρομολογήσει την επιστροφή των αναδρομικών.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν πως η πολιτική του κόμματος πρέπει να εστιαστεί σε στρατηγικές κινήσεις, όπως η διόρθωση λαθών, η αποκατάσταση αδικιών και η αλλαγή σελίδας για τη χώρα με πρωτοβουλίες αντίστοιχες της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Παράλληλα, η Λεωφόρος Συγγρού θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στους ΑΝ.ΕΛ. όσο και στον ΛΑ.Ο.Σ. 

Γαλάζια στελέχη σημειώνουν ότι με την καθοδική πορεία που παρουσιάζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου στις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι κραδασμοί και οι αναταράξεις, έστω κι αν δεν δημοσιοποιούνται μέχρι σήμερα. Πιστεύουν ότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βουλευτές που προέρχονται από τη Ν.Δ. και ανήκουν στην Κεντροδεξιά θα πάρουν θέση και δεν αποκλείουν να είναι επιθετική κατά του Πάνου Καμμένου ο οποίος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του κόμματος μέσα σε δύο χρόνια που είχε την ευκαιρία να καρπωθεί τις αντιδράσεις από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. 

Πιστεύουν ότι η διαφοροποίηση του Παναγιώτη Μελά είναι η αρχή ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας για τους ΑΝ.ΕΛ. αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τη δική τους επόμενη μέρα.
Με αντίστοιχο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΛΑ.Ο.Σ. και σχολιάζουν με έμφαση πως είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αν και «πρωταγωνιστεί» στην επικαιρότητα εδώ και μέρες, έχει αποφασίσει να μην κάνει δηλώσεις ή να παραχωρεί συνεντεύξεις αλλά επιμένει στην απόφασή του να εμφανίζεται μόνο στην τηλεοπτική του εκπομπή κάνοντας λόγο για αστειότητες. 

«Εχουν μπλέξει ετερόκλητα πράγματα που δεν στέκουν. Θα απαντήσουμε την ημέρα και την ώρα και με την προτεραιότητα που πρέπει. Θα ξεδιαλύνουμε όλη την κατάσταση και θα αποκαλύψουμε ποιοι έστησαν την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή που παρουσιάζει στο ΑΡΤ TV. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές σημείωναν πως για την ουσία της καταγγελίας ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει τοποθετηθεί.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης