Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Τα πάνω - κάτω στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έρχονται με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με ένα νέο σύνθετο φόρο με πολλές κλίμακες και συντελεστές, ώστε να είναι λιγότερο επιβαρυντικός για τα χαμηλότερα εισοδήματα.



Πρόκειται για ένα από τα «αντίμετρα» που θα προταθούν στην τρόικα την επόμενη εβδομάδα ώστε να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν. Μόνο που αυτό το «αντίμετρο» για κάποιους θα είναι επιβαρυντικό αφού το βάρος του φόρου ακινήτων μετατοπίζεται σε όσους το υπουργείο θεωρεί «έχοντες και κατέχοντες», για τους οποίους και θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τα ακίνητά τους.
Προς το παρόν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα επιβαρυνθούν αφού η «εξίσωση» που θα το δείχνει θα λαμβάνει υπόψη συνδυαστικά τόσο την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου όσο και ύψος των εισοδημάτων του.
Το υπουργείο μελετά την πιθανότητα να απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων οι έχοντες μικρής αξίας περιουσία και χαμηλά πραγματικά εισοδήματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο τα ποσά του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους.
Όμως η δημοσιονομική απόδοση του νέου αυτού φόρου θα είναι 35%-40% χαμηλότερη από αυτήν του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το Δημόσιο θα εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2,6-2,8 δισ. ευρώ που βάζει στα ταμεία του με τον ΕΝΦΙΑ και αυτό αναμένεται να κάνει πιο δύσκολη μια έγκριση από τους θεσμούς.
Με δεδομένο ότι οι δανειστές θέλουν μείωση του αφορολόγητου για να πληρώνουν περισσότεροι φόρους και να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα, θα είναι δύσκολο να δεχτούν να αντικαταστήσουν ένα φόρο που πληρώνουν περισσότεροι όπως ο ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο που θα επιβαρύνει λιγότερους.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να εφαρμοστεί μετά το 2019 μαζί με τα άλλα «αντισταθμιστικά» μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα συμφώνησε στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά από την κυβέρνηση επισήμαιναν ότι η προληπτική νομοθέτηση θα γίνει με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές. Το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο φόρο ακινήτων σχεδιάζεται στη λογική ενός μέτρου που θα ανταμείβει τους πιο αδύναμους οικονομικά για τα νέα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν τότε. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη και το πρώτο θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο όριο καθώς ενώ ο νέος φόρος για τα ακίνητα είναι ένα από τα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση στο στόχο για το πλεόνασμα.
Το τελικό σχέδιο θα τεθεί σε γνώση των δανειστών που θα φτάσουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, και τότε θα κριθεί το σκεπτικό του μέτρου και το αν μπορεί να πάρει την έγκριση των θεσμών.
Σημειώνεται ότι δεν θα κριθεί μεμονωμένα αλλά σε συνάρτηση με το σύνολο των προτάσεων της κυβέρνησης και θα φανεί και το περιθώριο ελιγμών που θα δοθούν στην κυβέρνηση για να ισορροπήσει τον αρνητικό αντίκτυπο των νέων μέτρων και το πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να υλοποιηθούν.
Αν δηλαδή το σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων θεωρηθεί μέτρο ελαφρυντικό μπορεί να εγκριθεί για να τεθεί σε ισχύ εφόσον και αν πιαστούν κάποιοι δημοσιονομικοί στόχοι.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη όπως όλα τα νέα επώδυνα μέτρα ληφθούν σταδιακά και όχι εφάπαξ. Το αφορολόγητο δηλαδή να μειωθεί σε δυο φάσεις, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη το 2019, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να γίνει σε δόσεις. Η πρόθεση αυτή αναμένεται να έρθει σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της τρόικας και των δανειστών που θέλουν τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή ώστε να φέρουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τα ίδια μέτρα όμως μέτρα που εξασφαλίζουν τα δημοσιονομικά έσοδα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτά που... μειώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, περιορίζουν περαιτέρω την κατανάλωση και οδηγούν στη μείωση των τζίρων και απομακρύνουν το στόχο της ανάπτυξης...

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ



Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης