Πέμπτη 30 Απριλίου 2015


του Αγγέλου Κάνδηλα 
Σε περίοδο μνημονίου,  το 2012, αναπτύχθηκε έντονα το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, η διάθεση δηλαδή απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή προϊόντων, αρχικά πατάτας.


Αφορμή οι αδιάθετοι τόνοι πατάτας παραγωγής Νευροκοπίου Δράμας την ίδια στιγμή που η εγχώρια αγορά γέμιζε με πατάτα εισαγωγής.
Με διοργανωτές «κινήσεις πολιτών», Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, … και τη συνδρομή ιστολογίων του διαδικτύου.

Στην Ηλιούπολη καθιερώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου η λειτουργία αγοράς με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες μια φορά το μήνα πάντα Κυριακή με προτεραιότητα στις υποβληθείσες  αιτήσεις παραγγελίας.

Μελετώντας ενδελεχώς το φαινόμενο της αγοράς με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες που η λειτουργία της καθιερώθηκε και στην πόλη μας επισημαίνω:
-Δεν υπάρχει στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας των αγορών χωρίς μεσάζοντες, την αδειοδότηση, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τον τρόπο επιλογής και τις υποχρεώσεις των παραγωγών που πουλάνε στις αγορές αυτές.
-Δεν μπορεί να πλήττονται οι βιοπαλαιστές της πόλης που διατηρούν κρεοπωλεία, παντοπωλεία, παραδοσιακά και κατεψυγμένα προϊόντα, κάβες και καφεκοπτεία, αποθήκες χαρτιού και απορρυπαντικών οι οποίοι αγωνίζονται για το μεροκάματο πληρώνοντας ενοίκια, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παρεμπορίου.

Η λειτουργία  των αγορών με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες ημέρα Κυριακή, όπως γίνεται κατ’ εξακολούθηση στην Ηλιούπολη, αποτελεί ατόπημα αφού την ίδια στιγμή  η ελληνική κοινωνία διχάζεται για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή είτε για λόγους θρησκευτικούς. είτε για λόγους εργασιακών κεκτημένων.

Ο Δήμος Ηλιούπολης οφείλει να ζητήσει από την Κεντρική Διοίκηση την δημιουργία σαφούς νομοθετικού πλαισίου εφόσον προκρίνει τη λειτουργία αγορών με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες και να μην αρκείται διαχρονικά σε πολιτικές ανοχής του φαινομένου.

Σήμερα απαιτείται περισσότερο από ποτέ σεβασμός της αξιοπρέπειας του καταναλωτή που δεν έχει χρήματα να διαθέσει στην αγορά και του βιοπαλαιστή εμπόρου της πόλης που αγωνίζεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Άγγελος Κάνδηλας, μέλος Παράταξης «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά»
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

Ο Άγγελος Κάνδηλας παντρεύτηκε την Ηλιουπολίτισσα Αρετή Φουντουλάκη με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Αγαπάει την Πόλη μας και θέλει να την βοηθήσει να γίνει καλύτερη. 

Ως υπάλληλος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων συνεργάζεται με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για θέματα λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορείου. Παρακολουθεί λόγω της ειδικότητάς του την κατάσταση στην αγορά και γνωρίζει τρόπους για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα.

Υπήρξε μέλος των Δ.Σ του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής.

Ανέπτυξε επί μακρού συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Ε.Φ.Ε.Τ και μέλος Δ.Σ του Συλλόγου των υπαλλήλων του Ταμείου Λαϊκών Αγορών.
Κατέβηκε Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό "Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά" στο πλευρό του Υποψηφίου Δημάρχου Τάσου Ευσταθίου για να αλλάξει προς το καλύτερο τις συνθήκες των αθλητικών δραστηριοτήτων όλων των παιδιών της πόλης μας.

 Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα Νέα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης