Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016


Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο παραμύθι Τίμος ο Αθηναίος, της Ιουλίτας Ηλιοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον συνοδευόμενο από CD με τραγούδια του Γ. Κουρουπού.


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο νέο βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου για τα παιδιά κυριαρχεί η αγάπη για την Αθήνα, την αρχαία αλλά και τη σημερινή. Ο μικρός ήρωας της ιστορίας, ένα σκαντζοχοιράκι, μυείται στα μυστικά της πόλης όταν με την τάξη του επισκέπτεται τον εμβληματικό Υμηττό, το καταπράσινο βουνό της πόλης. Ο Τίμος εντυπωσιασμένος από την πανοραμική θέα της Αθήνας νοιώθει το κάλεσμα της πόλης. Ροβολά τις πλαγιές του Υμηττού και με τον «άνεμο βοηθό» γίνεται ένας οδοιπόρος που ψάχνει, περιπλανιέται, ανακαλύπτει και γνωρίζει. Η Αθήνα δεν είναι πια η γαλήνια εστία της δημοκρατίας και των τεχνών αλλά μια φασαριόζικη πόλη με βιαστικούς κατοίκους. Οι κορυφές που στέκονται υπομονετικά οριοθετώντας την πόλη και ειδικότερα το κέντρο της, ο Λυκαβηττός και ο βράχος της Ακρόπολης των Αθηνών καθησυχάζουν με τη στιβαρότητά τους και στιγμές στιγμές προσωποιούνται στο μυαλό των μικρών παιδιών. Είναι οι φύλακες της πόλης που στη θέα τους δεν είναι σπάνιο ένα παιδί αλλά κι ένας ενήλικας να ξεκινήσει έναν διάλογο, μια συνομιλία για τη ζωή στην πόλη.
Η Αθήνα που συστήνει στα παιδιά με ανάλαφρη διάθεση και χωρίς στόμφο η Ιουλίτα Ηλιοπούλου δίνει αθόρυβα μαθήματα συνύπαρξης και δημοκρατίας. Σε καθεμιά από τις στάσεις του Τίμου γίνεται και μια ανακάλυψη. Ο μικρός σκαντζόχοιρος, που μοιάζει επιθετικός με τα αγκάθια του, θα βρει στέγη αλλά και ταυτότητα στον Εθνικό Κήπο. Παρελθόν και παρόν ανακατεύονται σε μια αφήγηση στην οποία εναλλάσσεται πεζό με ποιητικό κείμενο δίνοντας στην ιστορία ροή και ρυθμό. Η εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως παίζει με τους όγκους της πόλης, αποδίδει τη φωτεινότητα που εκπέμπει και πετυχαίνει να απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στα παιδιά ξυπνώντας την όρεξη για βόλτες και περιπλανήσεις. 
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου συνεργάστηκε για ακόμη μια φορά με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. Ένα CD με πέντε τραγούδια που τα τραγουδά η Δάφνη Πανουργιά συνοδεύει το βιβλίο και την αφήγηση. 
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά 4 έως 8 ετών.
Ποια είναι η συγγραφέας
iliopoulou iloulitaΗ ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια. Εκτός από τα ποιητικά της βιβλία έχουν εκδοθεί τα παραμύθια για παιδιά: «Τι ζητάει ο Ζήνων;» (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και «Η Πράσινη Σκουφίτσα» (2008).
Με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, που έγραψε τη μουσική για το παραμύθι της Τίμος ο Αθηναίος, έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν. Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γ. Κουρουπού Το καράβι του έλατου, ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία Ιοκάστη του ίδιου συνθέτη. Τα παραμύθια της Τι ζητάει ο Ζήνων; και Η Πράσινη Σκουφίτσα, σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιμελείται και παρουσιάζει προγράμματα μουσικής και ποίησης, καθώς και αφήγησης παραμυθιών.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα μικρότερα παιδιά θα γελάσουν με την αγωνία του Τίμου να γνωρίσει την Αθήνα αλλά και με τις εκπλήξεις που τον περιμένουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα ανακαλύψουν την πόλη τους ή όσα δεν κατοικούν στην Αθήνα θα εντοπίσουν θραύσματα γνώσεων που έχουν ήδη να ταιριάζουν σε ένα γοητευτικό ψηφιδωτό  φτιαγμένο από το παραμύθι και τα τραγούδια που το συνοδεύουν. 
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς
Ο Τίμος ο Αθηναίος, ο σκαντζόχοιρος με την μαλακή καρδιά θα συστήσει στα μικρά παιδιά την Αθήνα και την ιστορία της. Το οδοιπορικό του στην πόλη θα δώσει αφορμή για συζητήσεις, προσωπικές αφηγήσεις, ευκαιρία για ανακαλύψεις και επισκέψεις. Το βιβλίο που συνοδεύεται από τα τραγούδια του Γ. Κουρουπού προσφέρει στα παιδιά μια συνολική καλλιτεχνική πρόταση υψηλής ασθητικής. 
*Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.
ypsilon ioulitaΤίμος, ο Αθηναίος
Ιουλίτα Ηλιοπούλου (κείμενο και εικονογράφηση)
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουρουπός
Εκδόσεις Ύψιλον, 2015
ΣΕΛ: 54, τιμή εκδότη: € 13,00








πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης