Τρίτη 29 Απριλίου 2014

«Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ ένα τέτοιο μικρόψυχο καιρό ;», αναρωτιέται ο Σεφέρης, αλλά εμείς πιστέψαμε ότι ακριβώς αυτοί είναι που χρειάζονται. Δηλαδή  ο στοχασμός, η Τέχνη ,η συμμετοχή στη  δημιουργική έκφραση, ο προβληματισμός στην αναζήτηση της συλλογικής αυτογνωσίας, με άλλα λόγια, η ανάσα που δίνει ο Πολιτισμός όχι μόνο για ν’ αντέξουμε  τη ζωή ,αλλά και για να την κατανοήσουμε κιόλας και, ει δυνατόν, να την προχωρήσουμε κι ένα βήμα παραπέρα…αυτά είναι τα πρώτα απαραίτητα σε μια εποχή κρίσης.


Έτσι λοιπόν παρά τις γιγαντιαίες δυσκολίες, προσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας βάζοντας στόχο να καλύψουμε ανάγκες κάθε ηλικίας, ώστε κανείς να μη νοιώθει αποκλεισμένος και μόνος, έξω από ομάδα, συμμετοχή, δράση και απόλαυση..
Ξεκινήσαμε με τον κύκλο « Ο κόσμος, η Ελλάδα σήμερα..» με εισηγητές τον Χρήστο Γιανναρά, τον Βασίλη Καραποστόλη, την Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, τον Δημήτρη Δημητριάδη.
Τιμήσαμε τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με εκδηλώσεις που περιλάμβαναν συναυλίες, αφιερώματα, προβολή ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, γιατί η μνήμη « όπου και να την αγγίξεις πονεί» και οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν…
Σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ηλιούπολης , το χορευτικό σωματείο Σέρρα και τον λαογραφικό σύλλογο Ίλιδα  υλοποιήσαμε τριήμερο αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Γιορτάσαμε το έτος Παπαδιαμάντη με την παράσταση « Όνειρο στο κύμα» που την προσφέραμε στα σχολεία της Ηλιούπολης.
 Στη μνήμη του Ελύτη αφιερώσαμε την Έκθεση βιβλίου, με εκδηλώσεις και συναυλία στην κεντρική πλατεία.
Παράλληλα ανακαινίσαμε τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, με στόχο να γίνει ένας ζωντανός πολιτιστικός χώρος γνώσης και δημιουργίας. Η μεταφορά της Βιβλιοθήκης σ’ ένα σύγχρονο, φωτεινό και λειτουργικό χώρο την κατέστησε μια από τις καλύτερες δημοτικές στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο δίκτυο Πρωτοπόρων, στο πρόγραμμα Future Library, να έχει διαρκή επιμόρφωση το στελεχιακό δυναμικό της, να ανοίξει με πάγια προγράμματα στα σχολεία και να εμπλουτιστεί με ένα καταπληκτικό χώρο δημιουργίας, το Media Lab, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου ήδη οι δημιουργικές ομάδες της πόλης πραγματοποιούν τις δράσεις τους, ενώ παρέχεται σε σταθερή βάση τεχνική υποστήριξη στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Για τις πιο απομακρυσμένες  περιοχές της πόλης μας και πάντα με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και φιλογνωσίας δημιουργήσαμε την Κινητή Βιβλιοθήκη, μετατρέποντας ένα πολιό λεωφορείο του δήμου μας σε κινητή μονάδα δανεισμού βιβλίων.
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής για το βιβλίο είναι να έχουν πολλαπλασιαστεί οι χρήστες ,ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν σ’ αυτήν την τόσο ευχάριστη γωνιά που προσφέρει εκτός των άλλων και ηλεκτρονική πρόσβαση σε 2.500 περιοδικά και εφημερίδες απ’ όλο τον κόσμο. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει και ανεξάρτητο παιδικό τμήμα, όπου δύο μέρες την εβδομάδα γίνονται προγράμματα για παιδιά με ειδικούς εμψυχωτές-συνεργάτες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον αυτόνομο χώρο του Media Lab γίνονται συναντήσεις εφήβων με συγγραφείς, λέσχες ανάγνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή ο κύκλος «Μαραθώνιος Δημιουργίας», με κατασκευή ταινιών, σκακιστικό αγώνα, εισηγήσεις για το Cern και ζωντανή αναμετάδοση, και η συνέχειά του με ρητορικούς αγώνες, αναλόγιο συγγραφέων, συνεργασία με WVF  κ. ά.
Μια άλλη καινοτομία που συνδέθηκε με τον χώρο της βιβλιοθήκης είναι τα μαθήματα ξένων γλωσσών και πολιτισμών που καθιερώσαμε για τους συμπολίτες μας, με εθελοντές δασκάλους. Στο παράδειγμα αυτό είδαμε με χαρά μας να μας ακολουθούν κι άλλοι δήμοι, προσφέροντας τη χαρά της μάθησης  με το σμίξιμο των ηλικιών  στην  τάξη.
Η πιο νέα δράση όμως του ΠΑΟΔΗΛ , η πιο ριψοκίνδυνη και τελικά η πιο επιτυχής, είναι η λειτουργία του Θερινού Κινηματογράφου Μελίνα Μερκούρη. Με άπειρες δυσκολίες και με την άρνηση των εταιριών διανομής να συνεργαστούν  μαζί μας λόγω του παρελθόντος του Ευώνυμου, καταφέραμε όχι μόνο να τον λειτουργήσουμε, αλλά να έχουμε και συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, με μειωμένο εισιτήριο για τους άνω των 60, τα παιδιά και τους ανέργους, κατορθώσαμε να δώσουμε μια όαση στην καρδιά του καλοκαιριού και της πόλης.
        Η άλλη όαση στην πόλη μας είναι το Φεστιβάλ ,κυρίως θεάτρου, που συνεχίζει  να πραγματοποιείται  με μεγάλη επιτυχία και έχει καταξιωθεί ως θεσμός σ’ ολόκληρη την Αττική, με παραστάσεις , τις οποίες οι συμπολίτες μας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χωρίς  τα έξοδα και τη μετακίνηση στο Ηρώδειο ή την Επίδαυρο και με χαμηλότερο εισιτήριο και εκπτώσεις για τις πιο ασθενείς  οικονομικά ομάδες.
        Τα παιδιά πάλι ,μετά το κλείσιμο των σχολείων, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις  καλοκαιρινές εκστρατείες του Future Library από τη βιβλιοθήκη, περίπου 50 δράσεις κατά μέσο όρο, που πραγματοποιούνται μέσα ή έξω από τη βιβλιοθήκη, ανάλογα με το θέμα.
       Ο νέος θεσμός όμως που αγκαλιάστηκε από όλους είναι αυτός του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο Μάριος Στεφανίδης, Ιστορία της Τέχνης, η Μαρία Ευθυμίου, Παγκόσμια Ιστορία, ο Γιάννης Πανούσης, Θέματα εγκληματολογίας, και άλλοι εκλεκτοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έδωσαν και δίνουν στους συμπολίτες μας την χαρά να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παραδόσεις.
        Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθούν και οι μεγάλης διάρκειας κύκλοι σεμιναρίων, Ιστορία της Τέχνης για αρχάριους, Εισαγωγή στο σύγχρονο θέατρο και τα Αισθητικά ρεύματα του κινηματογράφου  ,στους οποίους συμμετείχε πλήθος κόσμου .
        Παράλληλα διοργανώθηκαν  ειδικές ημερίδες, όπως για τη δυσλεξία με προβολή βραβευμένης ταινίας, γιορτάστηκε το έτος Γρηγόρη Λαμπράκη με ομιλίες προβολές και στρογγυλό τραπέζι και άλλα πολλά που δεν επαρκεί ο χώρος για ν’ αναφερθούν.
       Και επειδή ο Πολιτισμός δεν στεγάζεται μόνο στην Ηλιούπολη, συνεχίστηκε ο θεσμός των Πολιτιστικών Διαδρομών , ώστε να μπορούν οι συμπολίτες που ενδιαφέρονται, να παρακολουθούν θεατρικές ή λυρικές παραστάσεις  ή να μετέχουν σε αρχαιολογικούς περιπάτους με ξενάγηση, με ομαδικά εισιτήρια για τα οποία φροντίζει ο ΠΑΟΔΗΛ μεταβαίνοντας με συντροφιά με το λεωφορείο του Δήμου.
       Ακόμη, παράλληλα με τη δημιουργική απασχόληση που προσφέρουν τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του ΠΑΟΔΗΛ, τη μουσική καλλιέργεια με τη χορωδία και τα φωνητικά σύνολα καθώς και τα θεατρικά εργαστήρια, ο κόσμος της Ηλιούπολης έχει την ευκαιρία να θαυμάζει τα έργα των σπουδαστών στις εκθέσεις που γίνονται πλέον στην κεντρική πλατεία, να επισκέπτεται στον ίδιο χώρο την έκθεση βιβλίου και να απολαμβάνει την ετήσια συνάντηση χορωδιών.
       Τέλος, ένα πάγιο αίτημα ικανοποιήθηκε πλουτίζοντας την πόλη μας με μια δομή δημοτική που έλειπε: Ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη το Δημοτικό Ωδείο, για το οποίο η φιλοδοξία είναι να είναι υψηλών προδιαγραφών.
       Όλα αυτά έγιναν με ελάχιστους προϋπολογισμούς, ακόμη πιο ελάχιστο προσωπικό, τρομερές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά με πολύ μεράκι και πάθος από τους συνεργάτες και την εθελοντική προσφορά  ανθρώπων που πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση έρχεται μέσα από το δόσιμο.
      
      
Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά
π. Πρόεδρος Πολιτιστικού
και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ηλιούπολης
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Με την Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ»
Υπ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης