Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Δημόσια πρόσκληση για την προώθηση και ανάπτυξη του Εθελοντισμού και της κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη σύσταση εθελοντικής ομάδας του Δήμου Ηλιούπολης.



“Η προσφορά είναι το νέκταρ της ζωής, που το απολαμβάνει περισσότερο εκείνος που το προσφέρει με ανιδιοτέλεια.”


Ιπποκράτης

 

Μετά από την τολμηρή και πρωτοπόρα ενέργεια της νέας Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του Δημάρχου κο Γ. Χατζηδάκη να ιδρύσει ξεχωριστή Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη του Εθελοντισμού οριοθετώντας ενέργειες σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας- Εθελοντισμού Δια βίου Μάθησης και Πολιτικών Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Υγείας- Παιδείας και Εθελοντισμού του δήμου μας.

Η έννοια του Εθελοντισμού, συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά.

Δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Ο όρος γενικά αναφέρεται στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό, χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα.

·        Είναι η ανιδιοτελής προσφορά του πολίτη σε χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων.

·        Ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή.

·        Σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των άλλων.

·        Προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

·        Δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1999, ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας. Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

 Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας θεωρεί ως εθελοντική εργασία «οποιαδήποτε μη αμειβόμενη και μη υποχρεωτική εργασία, που σημαίνει το χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι χωρίς πληρωμή σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός οργανισμού ή απ’ ευθείας προς άλλους ανθρώπους εκτός του νοικοκυριού τους»

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985 με απόφασή της

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Θα φροντίσουμε ώστε οι εθελοντές  να έχουν:

·        την χορήγηση αντίστοιχου πιστοποιητικού εθελοντή,

·        διευκολύνσεις στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου,

·        τιμητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις για την προσφορά τους μέσα από τη θέσπιση διαδικασιών επιβράβευσης των εθελοντών

 

 

Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το αρμόδιο τμήμα για:

 

1.     Την καταγραφή, χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις.

2.     Τη δημιουργία «Κυψέλης Εθελοντών».

3.     Το σχεδιασμό επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών.

4.     Την επιμέλεια ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ένταξη, συνεργασία και συνέργεια σε εθελοντικές δράσεις.

5.     Την υποστήριξη των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και τη συνδιοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων εθελοντισμού στην περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης.

6.     Την κατάρτιση και υλοποίηση ετήσιου σχεδίου δράσης εθελοντισμού.

7.     Τη συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης με άλλους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας σε θέματα αλληλεγγύης και εθελοντισμού ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης και εμπειριών.

8.     Την διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντικών δράσεων με σκοπό την κατάρτιση των πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άλλων προβλημάτων της κοινωνίας.

9.     Την τήρηση του μητρώου εθελοντών

 

Δράσεις /  Τομείς Ενδιαφέροντος - Διαθεσιμότητα:

ü Πολιτική Προστασία

ü Κοινωνικές Υπηρεσίες

ü Υποστήριξη Ηλικιωμένων - Α.μΕ.Α. - Γηροκομείου «Η Αγία Ταβιθά»)

ü Πράσινο

ü Ανακύκλωση

ü Πολιτισμός

ü Αθλητισμός

ü Παιδεία

ü Απασχόληση-Ανεργία

ü Φοροτεχνική Βοήθεια

ü Ομάδες Υγείας

ü Ειδικότητες Τεχνικών

ü Νομική Βοήθεια

ü Αδέσποτα Ζώα

Αναλυτικά τι περιλαμβάνουν όλοι οι τομείς εθελοντικών δράσεων υπάρχουν στο site Δήμου Ηλιούπολης https://www.ilioupoli.gr/services/volunteering

Το Τμήμα θα δέχεται και ηλεκτρονικά αιτήσεις εθελοντών με σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, αλλά και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού γίνει η αίτηση, θα έρθω σε  προσωπική επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ήδη αγκαλιάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, τις δημοτικές παρατάξεις περιμένω τώρα από τον κόσμο της πόλης μας να ανταποκριθεί. Αν κρίνω από τη συγκινητική προσέλευση σε βοήθεια πλήθους εθελοντών στις περιορισμένες δράσεις λόγω της Υγειονομικής κρίσης, όπως εθελοντική Αιμοδοσία, Βοήθεια στο σπίτι, διανομή τροφίμων και γευμάτων Αλληλεγγύης, ποδηλατάδα, εκστρατεία για τα αδέσποτα, είμαι σίγουρη ότι οι Ηλιουπολίτες και οι Ηλιουπολίτισσες θα ανταποκριθούν σίγουρα. Σύντομα θα καταθέσουμε σχέδιο για τις δράσεις μας μέχρι το τέλος του 2020.

Βεβαιώνω ότι ο Δήμος θα συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την επίτευξη των στόχων του Σώματος Εθελοντών Δήμου Ηλιούπολης.

Μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο, είπε η λογοτέχνης, ειρηνίστρια και η πρώτη γυναίκα κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μπέρτα φον Ζούτνερ και συμφωνώ μαζί της

 

                                      

              Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού  

 & Νέας Γενιάς Δήμου Ηλιούπολης

 

         Ιωάννα Σκλαβενίτη

Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 79 Ιούνιος 2020




ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ #Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ #FUN2LEARN #ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ



Carousel,  Καρουσελ,  Παιδότοπος,  Παιδικά  Πάρτυ

ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης