Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015


Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο βιβλίοΟ Καρομυτόγκας, της Μαριανίνας Κριεζή σε εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το νερό, πηγή ζωής και δημιουργίας, η διαδρομή του, ο αέναος κύκλος του και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις σε αυτόν είναι το θέμα της ιστορίας του Καρομυτόγκα που έγραψε με έμμετρα στιχάκια η Μαριανίνα Κριεζή και ζωγράφισε με ζωηρά κι ελπιδοφόρα χρώματα η Σοφία Ζαραμπούκα.
Πώς το νερό γίνεται καρό -και γιατί καρό και όχι ας πούμε ριγέ ή εμπριμέ- αφορά την ανθρώπινη παρέμβαση του ίσως αφελούς ίσως και απλώς δόλιου Καρομυτόγκα. Ο ήρωας με το ξεχωριστό χαρακτηριστικό, αλόγιστα και άλογα χρησιμοποιεί το κοινό αγαθό για να εξυπηρετηθεί. Αλλά επειδή ο κύκλος κάποια στιγμή ολοκληρώνεται, τελικά το τίμημα θα κληθεί να το πληρώσει ο ίδιος. Τότε όλος απορία και απόγνωση θα αναρωτηθεί για το κακό που έκανε. Στην ιστορία του Καρομυτόγκα, μας εισάγουν τα σκυλιά της πόλης και του χωριού που με τις ευαίσθητες κεραίες τους αντιλαμβάνονται ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες τις αλλαγές.
Μέσα σε λίγους στίχους η Μαριανίνα Κριεζή πλουτίζει τον κόσμο των μικρών παιδιών με λέξεις, ήχους, γνώσεις, σκέψεις και μουσικότητα. Η Σοφία Ζαραμπούκα διαλέγει το πιο όμορφο πράσινο από την παλέτα της για το φόντο της ιστορίας, σχεδιάζει τον ντροπαλό αλλά όχι αθώο μυτόγκα Καρομυτόγκα και χρωματίζει με την αγαπημένη τεχνική της τις σελίδες της ιστορίας με πρωταγωνιστή το πολύτιμο νερό.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Σε πολύ μικρά παιδιά που θα ακούσουν να τους αφηγούνται την ιστορία, που θα την δουν μέσα από τις ζωγραφιές και θα την απολαύσουν.
Ποια είναι η συγγραφέας
aiora-krieziΗ Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», με πολύ σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική δισκογραφία, είναι γνωστή επίσης από πολλά βιβλία που έχει γράψει ή έχει έμμετρα διασκευάσει στα ελληνικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά σπούδασε σε Αθήνα (φιλολογία και σκηνογραφία) και Παρίσι (σχέδιο υφάσματος). Άνθισε μέσα στο γόνιμο περιβάλλον του Γ' Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι κι από το ραδιόφωνο προσέφερε συγκίνηση και τρυφερότητα με λόγια και τραγούδια είτε που συνδημιούργησε είτε που επέλεγε.
Ποια είναι η εικονογράφος
zarabouka-sofiaΗ Σοφία Ζαραμπούκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα, γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στην Αμερική. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο γράφτηκε τον καιρό της δικτατορίας (1967-74) και εξηγεί στα παιδιά τι σημαίνει αυτή η λέξη. Από τότε το έργο της επικεντρώνεται στο παιδικό βιβλίο. Είναι περισσότερο γνωστή για τις διασκευές αρχαίων έργων: Αριστοφάνης για παιδιά, Ορέστεια, Οδύσσεια, Ιλιάδα και Μυθολογία. Οι εικονογραφήσεις της έχουν εκτεθεί διεθνώς και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων. Ήδη το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη, παιδικής λογοτεχνίας, της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης) συνολικής προσφοράς.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τα καμώματα του Καρομυτόγκα και θα γελάσουν μαζί του. Θα αγαπήσουν τα σχέδια και τα χρώματα και θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για χορό γλωσσικό και σωματικό.
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς
Για να περάσουν από νωρίς στα παιδιά την ιδέα πως η γλώσσα σαν το γάργαρο νερό βρίσκει τον τρόπο να κυλά και να ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Καλλιεργώντας την αγάπη για τη γλώσσα, μέσα από μια ιστορία για το ζωογόνο συστατικό του κόσμου μας, αλλά και την καλαισθησία τους, μέσα από μια εικονογράφηση δημιουργική και τολμηρή, τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται με το ωραίο και μαθαίνουν να το αναζητούν.
* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.
aiora-karomytogkas-exofylloΟ καρομυτόγκας
Μαριανίνα Κριεζή
Εικονογράφηση: Σοφία Ζαραμπούκα
Αιώρα, 2015
32 σελ.
Τιμή € 9,80






Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης