Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015




Με αγνώστους «Χ» το αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο ή σε μία δόση και ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει τόσο για τους νυν όσο και για τους επόμενους συνταξιούχους, ΚΥΣΚΟΙΠ και υπουργείο Εργασίας βρήκαν τον βηματισμό τους και θα καταθέσουν κοινή εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Τρίτος άγνωστος «Χ» βέβαια είναι η βούληση των πιστωτών μας σε σχέση με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αφού ο κυβερνητικός σχεδιασμός στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στις συντάξεις βασίζεται στην αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών σε κύρια ασφάλιση και επικούρηση (υπολογίζεται να δώσει στο σύστημα περί τα 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα και με την πορεία της απασχόλησης).
Για την κυβέρνηση, η αύξηση των εισφορών αποτελεί το ελληνικό προαπαιτούμενο για συμφωνία. Χθες λοιπόν επιβεβαιώθηκε ότι οι Ελληνες διαπραγματευτές θα πάνε το θέμα μέχρι τέρμα στις συζητήσεις με τους δανειστές, θέτοντάς το δηλαδή ως κόκκινη γραμμή για την επίτευξη συμφωνίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η δική του πρόταση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να θεσπιστεί μέσα στον Δεκέμβριο ως ενιαίο πακέτο και ακολούθως να υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή της.
Από το υπουργείο Εργασίας πάντως εκφραζόταν η πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει κατάθεση του συνόλου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εντός του 2015 και θα… περάσει η άποψη Κατρούγκαλου.
Οσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο τελικά θα καθορίσει το ύψος των μειώσεων στις συντάξεις, από την Αναλογιστική Αρχή έρχονται μηνύματα που δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει το 65% (αν και θεωρείται εξαιρετικά αισιόδοξο ένα τέτοιο σενάριο, με τις πραγματιστικές εκδοχές να μιλούν για ποσοστό αναπλήρωσης που θα κυμαίνεται από 45%-60%).

Φόροι για το ασφαλιστικό

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν στην ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ τα περί θέσπισης ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να αποχαρακτηριστούν οι κοινωνικοί πόροι ως φόροι υπέρ τρίτων και να ενταχθούν ως φόροι που εισπράττει το κράτος το οποίο στη συνέχεια θα τους αποδίδει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση αυτά που έχουν κλειδώσει είναι:
■ Το σύστημα θα παραμείνει εγγυημένων παροχών (που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι έχει λαμβάνειν).
■ Θα προωθηθεί άμεσα η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν οργανισμό.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ κατέληξε δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για όλους, αφήνοντας στις άκρη τις φωνές των επαϊόντων του ασφαλιστικού συστήματος που επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με τη δημιουργία τριών Ταμείων τα οποία σε βάθος τριετίας θα οδηγηθούν και αυτά στη συγχώνευση.
■ Θα υπάρχουν κοινοί όροι συνταξιοδότησης για όλους.
■ Η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία (με ύψος αρχικώς στα 384 ευρώ), και από την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
Για την κυβέρνηση, σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω της καθιέρωσης ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε στα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΚΟΙΠ ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος».
Στο ΚΥΣΚΟΙΠ επιβεβαιώθηκε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελούν η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

«Εγκληματικές επιλογές»

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για εγκληματικές επιλογές του παρελθόντος αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποθεματικά. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αυτές οι εγκληματικές επιλογές συνοψίζονται στα εξής:
● Ανορθολογική εξαρχής οργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων
● Εξαέρωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (θαλασσοδάνεια του 1950, σκάνδαλα όπως αυτά των ομολόγων, PSI). Μόνο από το PSI χάθηκαν 12 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά
● Κρίση που έφεραν τα μνημόνια.
Μόνο στο ΙΚΑ, με βάση τα στοιχεία, καταγράφεται μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014 και 19,2% μείωση των ασφαλισμένων λόγω της ανεργίας που έφεραν τα μνημόνια (από το 12% σε 25% και πλέον).
Από την άλλη, οι άμεσα ασφαλισμένοι (που πληρώνουν για την ασφάλιση όλων) έχουν μειωθεί από 2,5 εκατομμύρια το 2009 σε λιγότερους από 2 εκατ. το 2015.
Ετσι, η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους στο ΙΚΑ έχει πέσει στο 1:1,7, όταν για να είναι βιώσιμο το σύστημα θα πρέπει η σχέση να είναι 1:2,1.
Παράλληλα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης (που σημαίνει, πέρα από μισό μισθό για τους εργαζόμενους, και μισές εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα).
Οι μισθοί των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ έχουν υποστεί καθίζηση της τάξης του 21,8%, ενώ το 46% των νέων συμβάσεων αφορούν σχέση μερικής απασχόλησης η οποία κατέγραψε αύξηση 63% την περίοδο 2009-2014.
Από την άλλη, οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων για πάνω από ένα εξάμηνο.
Με όλα τα παραπάνω, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, με το ετήσιο έλλειμμα των Ταμείων κύριας ασφάλισης να ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ και της επικουρικής (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός) να ανέρχεται στο 1,3 δισ. ευρώ.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης