Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015




Στην επιβολή ειδικών φόρων και τελών, σε κρασί και τυχερά παιχνίδια αντίστοιχα, προχωρεί η κυβέρνηση, ενώ με άλλες διατάξεις που εισάγει στο πολυνομοσχέδιο ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα ανείσπρακτα ενοίκια και μειώνει στα 2 από 5 χρόνια τη θητεία του υπερ-γραμματέα Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Τα μέτρα αυτά μαζί με τις αλλαγές που θα γίνουν στις ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, πάγια - 100 δόσεις, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Ειδικά για το κρασί, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 40 σεντς ανά λίτρο παραγόμενου οίνου, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης του προϊόντος, εμφιαλωμένου και μη.
Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,30 ευρώ για κάθε λίτρο οίνου, καθώς του ΕΦΚ των 0,40 ευρώ στην παραγωγή ακολουθεί ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται επί αυτού του τέλους.
Ανεξάρτητα αν πρόκειται για εγχώριο ή για εισαγόμενο κρασί, το μόνο σίγουρο από τη φορολόγηση είναι το «χτύπημα» το οποίο θα δεχτεί μέσα στην κρίση η ελληνική οινοποιία και η επίπτωση που θα έχει στην κατανάλωση.
Το μέτρο έχει ήδη ξεσηκώσει τους οινοπαραγωγούς, που κάνουν λόγο για καταστροφική εξέλιξη με πολλαπλές συνέπειες στον κλάδο του κρασιού αλλά και στην αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η φορολόγηση του κρασιού -όπου σήμερα δεν επιβάλλεται ΕΦΚ- είναι συμπληρωματικό μέτρο και περιλαμβάνεται στο «πακέτο» με τα υπόλοιπα προτεινόμενα ισοδύναμα που έχουν μπει στο τραπέζι και εξετάζονται από τους θεσμούς προκειμένου να αποσυρθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους πιστωτές ως προς τον εισπρακτικό στόχο των 330 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να αναζητούνται και άλλες ισοδύναμες παρεμβάσεις για να καλυφθεί το «κενό» των 100 εκατ. ευρώ που αφήνει ο τζόγος.
Οσον αφορά τις 100 δόσεις, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι το διάστημα των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα ως περιθώριο εξόφλησης νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων θα φθίνει σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί στις αρχές του 2017.
Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση της σημερινής «περιόδου χάριτος» στη μία μέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ωστόσο, η πραγματική προθεσμία θα είναι μία εβδομάδα, δεδομένου ότι η Εφορία χρειάζεται περίπου 7 ημέρες για να κοινοποιήσει στον φορολογούμενο το σχετικό ειδοποιητήριο.
Αυστηρότερη γίνεται και η ρύθμιση των 12 δόσεων δεδομένου ότι πλέον εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια αλλά και περιουσιακά στοιχεία για τον οφειλέτη (ακίνητα, καταθέσεις).
Με άλλη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά τα ανείσπρακτα μισθώματα. Η φορολόγηση αυτών των ενοικίων θα γίνεται στον χρόνο κατά τον οποίο εισπράττονται.
Για παράδειγμα, ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015, εφόσον καταβληθεί το 2016, θα φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή καταργήθηκε το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Για τη διαπραγμάτευση των προηγούμενων ημερών οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης είπαν ότι «ήταν δύσκολη» τόσο λόγω του θέματος των πλειστηριασμών ακινήτων όσο και λόγω των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για τα επόμενα βήματα ανέφεραν ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και αφού οι θεσμοί πιστοποιήσουν ότι οι διατάξεις του ψηφίστηκαν, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.
Τα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών των τραπεζών και αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιορίσουν το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM.

Σε δόσεις το ασφαλιστικό

Τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν νωρίτερα και θα καλύψουν κυρίως την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν και πάλι από αύριο με αντικείμενο αυτή τη φορά τον προσδιορισμό του νέου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέονται με τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με το ποια μέτρα θα περιληφθούν στη νέα δέσμη και ποια θα συνδέονται με την αξιολόγηση.
Το βασικότερο ζήτημα είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Δεκέμβριο ή ακόμα και να προχωρήσει τμηματικά.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης