Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες




Τιμούμε σήμερα εδώ, τη μεγάλη Εθνική Επέτειο της πατρίδας μας, η οποία συμβολίζει την έναρξη της Αντίστασης του λαού μας, κατά του φασισμού και του Ναζισμού.
Ο τορπιλισμός του πολεμικού πλοίου «Έλλη» τον Αύγουστο του 1940 αποτέλεσε ουσιαστικά τη χαραυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα πολύ σύντομα, τον Οκτώβρη του ’40, βρέθηκε υπό το Ιταλικό τελεσίγραφο της παράδοσης. Το μυριόστομο όμως ΟΧΙ των Ελλήνων σήμανε και την έναρξη του πολέμου.

Ο Μεταξάς ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή, είχε εκφράσει το ελληνικό παλλαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής στις παράλογες απαιτήσεις του Ιταλικού Φασισμού.
Αυτός ο συμβολισμός που έκρυβε μέσα της η λέξη «ΟΧΙ», συνεπήρε τον Λαό, που με την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού στα πεδία των μαχών και αμέσως μετά με τη δημιουργία της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, έγινε συνώνυμο της αντιστασιακής στάσης και πράξης.

Ακόμη και στις μέρες μας, συνεχίζει να συμβολίζει δυναμικά την έκφραση της λαϊκής αντίστασης, ενάντια στα σχέδια των ισχυρών κατά της πατρίδας μας.
«Τώρα κάθε μητέρα έχει ένα παιδί:
τον άνθρωπο.
Κάθε κορίτσι έχει μιαν αγάπη:
τον άνθρωπο.
Κάθε παιδί έχει ένα όνειρο:
τον άνθρωπο.
Κάθε άνθρωπος έχει μιαν αγάπη, ένα όνειρο, μια μάνα, ένα παιδί:
τη Λευτεριά
Αποχαιρετιούνται στις πόρτες και γελάνε
κι ύστερα ακούγονται τ’ άρβυλα στην άσφαλτο
το μεγάλο τραγούδι των αντρίκιων βημάτων
που μακραίνει και σβήνει στο μάκρος του δρόμου…»
Έτσι περιέγραφε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος την κατάσταση, που επικρατούσε εκείνες τις μέρες στην Ελλάδα, μετά την εισβολή των φασιστικών ιταλικών στρατευμάτων.

Ο απλός Έλληνας, που νοιαζόταν για την πατρίδα, αυτό το «ΟΧΙ», αυτή την ίδια απάντηση έδωσε, ο καθένας με τον τρόπο του!
Οι 600 φυλακισμένοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας, που με την επιστολή τους στην κυβέρνηση καταδίκαζαν τη φασιστική εισβολή και ζητούσαν να πάνε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, για να πολεμήσουν.
Οι άντρες όλων των ηλικιών, που κατατάσσονταν μαζικά στον Ελληνικό Στρατό, ζητώντας ένα όπλο, για να προσφέρουν στον αγώνα κατά των εισβολέων, για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Εθνικής Κυριαρχίας.
Ο Ελληνικός Λαός, όταν παρά την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού στις κατοχικές δυνάμεις, το μέτωπο κατέρρευσε, αμέσως βρήκε τη δύναμη, με την πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης και της προοδευτικής διανόησης, να συγκεντρωθεί στα βουνά, στα χωριά και στις πεζούλες, να εμπνεύσει με τις αρχές της Ελευθερίας, της Εθνικής Κυριαρχίας και της Δημοκρατίας και να οργανώσει την αντίσταση στον εισβολέα.
Δημιούργησε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και ομάδες, πρώτα στα βουνά και μετά στις πόλεις, που ενημέρωναν με τις παράνομες εφημερίδες, τις ανακοινώσεις, το θρυλικό χωνί, που έδιναν κουράγιο και ελπίδα και οργάνωσαν την αντίσταση του Ελληνικού Λαού.
Βοήθησε στα τέσσερα σχεδόν χρόνια της Κατοχής να οργανωθεί ο κόσμος, για να σωθεί από την πείνα και τις στερήσεις, να αντέξει τον φόβο για τις διώξεις, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις.

Θυμόμαστε σήμερα και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία της πατρίδας μας.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες, που πάλεψαν ενάντια στον ζυγό των κατακτητών, που βασανίστηκαν, που εκτελέστηκαν, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη.

Πρόσφατα τιμήσαμε στην πόλη μας την αγωνίστρια Ηρώ Κωνσταντοπούλου και σήμερα εδώ θυμόμαστε και τιμούμε κάθε εστία αντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης.

Σε μια ιστορική στιγμή, που εξαιτίας των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών των ισχυρών δυνάμεων, σύννεφα πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας, με την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, σήμερα με την απάνθρωπη στρατιωτική εισβολή της ενάντια στους Κούρδους, στην Συρία, τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου και αύριο ίσως στο Αιγαίο.

Σε μια Ευρώπη, που σκοτεινιάζει ξανά, με τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού να εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο, άλλοτε δυναμικά με ακραίες πράξεις τρομοκρατίας και άλλοτε με θέσεις και πολιτικές ύπουλα καλυμμένες με το εξευγενισμένο ένδυμα της ξενοφοβίας.

Είναι υποχρέωση μας ως δημοκράτες πολίτες, να προασπίσουμε τα ίδια πανανθρώπινα ιδανικά, που ενέπνευσαν την Αντίσταση:
Την Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ανθρωπιά.
Ειδικά στη χώρα μας, που οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, μας δείχνουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς και τους φαινομενικά ισχυρότερους αντιπάλους.

Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ:
• Τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού.
• Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών, τα δικά μας κατεστραμμένα μαρτυρικά χωριά.
• Τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, που τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις μας προεκλογικά υιοθετούν και μετεκλογικά «ρεαλιστικά» υποβαθμίζουν και τελικά «ξεχνούν», ανάλογα με το πολιτικό συμφέρον της στιγμής.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία, που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον τίμιο αγώνα.

Απευθύνομαι στους παρόντες εδώ σήμερα τιμημένους αγωνιστές της εποχής του ΟΧΙ και της Εθνικής Αντίστασης, τους συγγενείς και τους απογόνους τους.
Σε όλους εσάς, που ζήσατε αυτές τις ιστορικές στιγμές!

Πρώτα την επίθεση των Ιταλών φασιστών, αργότερα των Γερμανών Ναζί και μετά την τραγική εμπειρία της τριπλής Κατοχής, με την Βόρεια Ελλάδα να παραδίδεται από τους Ναζί στους Βούλγαρους φασίστες, Σας καλώ λοιπόν:
Μη σιωπήσετε ποτέ!
• Μιλήστε για τους αγώνες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των Ελλήνων Αγωνιστών!
• Θυμίστε μας τους κόπους, τον άνισο αγώνα, τα βάσανα αλλά και την ένδοξη αντίσταση στην κατοχή.
• Μιλήστε μας για τα καλά και τα κακά της εποχής αυτής. Τα κακά συμπεράσματα ειδικά δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε. Τον Διχασμό, τις ξένες επεμβάσεις και τα λάθη, που οδήγησαν στον Εμφύλιο και σε όλες τις κακές στιγμές τις Ιστορίας μας.
• Μιλήστε ξανά για αυτά, σε εμάς, στα παιδιά και στα εγγόνια σας, γιατί δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε και κυρίως γιατί δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε.
Πάντα υπάρχουν δυνάμεις μέσα μας, που δεν τις ξέρουμε, που πάντα όμως τη στιγμή της κρίσης θα ξεπροβάλλουν και θα μας οδηγήσουν στο Δίκιο και τη Λευτεριά!
«Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο με το λουρί στο σβέρκο
Να τη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου».

Ο Δήμος Ηλιούπολης έχει ένα στολίδι, ένα κόσμημα, που αναδεικνύει φωτεινές στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Πρέπει να το επισκεφτούμε όλοι!
Πολίτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να ενημερωθούν και να «ζήσουν» τις ιστορικές στιγμές της Ελλάδας.
Δείτε τα εκθέματα, προσφορές συλλεκτών αλλά και απλών ανθρώπων, συμπολιτών μας, που αντί να κρατήσουν στα μπαούλα τους τα κειμήλια των αγωνιστών της οικογένειάς τους, τα πρόσφεραν σαν εκθέματα για να θυμούνται οι παλιοί και να διδάσκονται οι νέοι.
Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νέους της πόλης μας.
Διαβάστε την Ιστορία του τόπου μας.
Μελετήστε την, σκεφτείτε τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε για την πατρίδα μας και για την πόλη μας.

Σπουδάστε!
Εργαστείτε με ζήλο, για το μέλλον σας.
Αγωνιστείτε για τα δικαιώματά σας, για μια καλύτερη Ελλάδα.
Να θυμάστε, ότι ο Δήμος Ηλιούπολης είναι εδώ για σας, ανοιχτός σε ιδέες και πρωτοβουλίες.
Σας προσκαλώ να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις του, να πλαισιώσετε τις επιτροπές του, να συμμετέχετε στις επιτροπές διαβούλευσης, στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές του, να συνεισφέρετε στις εθελοντικές δράσεις του.


Τέλος εύχομαι σε όλους εσάς, που συμμετέχετε στην σημερινή τελετή τιμής και δόξας, χρόνια πολλά και σας καλώ να παρακολουθήσουμε μαζί την παρέλαση των παιδιών μας!







ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ FUN2LEARN # ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης