Ο «Ριζοσπάστης»αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής ευθύνης της πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων αλλά και περιφερειακών και δημοτικών αρχών, με κριτήριο την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.
Τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα!
Οι αποκαλύψεις που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» σοκάρουν! Και δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους χωρίς ντροπή προσπαθούν να κουκουλώσουν τον ένοχο για το πολιτικό έγκλημα που οδήγησε στους 16 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Αττική. Με συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι διαχρονικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αστικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αποφασίζουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Όσα λένε από προχτές και αφορούν σε αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων, άναρχη δόμηση κ.λπ., έχουν ως βασική αιτία όχι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν «οικολογική συνείδηση», όπως λένε, ούτε είναι θέμα «ατομικής ευθύνης», αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, γενικά τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.
— Σε αυτό οφείλεται η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
— Γι’ αυτό όλες οι αστικές κυβερνήσεις – και η σημερινή – επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το χτίσιμο σε αυτά ακόμα και οδικών αξόνων.
— Γι’ αυτό νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη. Και αντί για προστασία του δασικού πλούτου, προχώρησαν σε δασοκτόνα νομοθεσία.
— Γι’ αυτό, αντί να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, προχωρούν στην τσιμεντοποίησή τους και σχεδιάζουν το κτίσιμο ολόκληρων πόλεων σε αυτούς, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό.
Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο Ριζοσπάστης αφορούν:
— Την πενιχρή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τα έργα που αφορούν υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης.
— Την αποσπασματική εκτέλεση έργων με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής και δήμων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην λύνονται προβλήματα, αλλά και να επιδεινώνεται η κατάσταση σε γειτονικές περιοχές.
— Το γεγονός ότι η προτεραιότητα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής στην αντιπλημμυρική προστασία δεν αφορά σε έργα που σχετίζονται με την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, αλλά με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων.
Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στη Νέα Πέραμο»!!!
Πρόσφατα, λοιπόν, τον Ιούλη του 2017 αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το λεγόμενο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας – Παραδοτέο 12» του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής.
Το προσχέδιο αυτό, όπως και η συνολική μελέτη του Σχεδίου, εκπονήθηκαν με βάση παραδοχές, μαθηματικά μοντέλα και μεθοδολογία σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την Αξιολόγηση και τη Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας», που ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο.
Το συγκεκριμένο προσχέδιο, λοιπόν, που θυμίζουμε ότι είναι επίσημο κυβερνητικό ντοκουμέντο, γράφει πως η Νέα Πέραμος δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμα και από τέτοια φαινόμενα που συμβαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια!
Λέει συγκεκριμένα:
Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «Χαμηλή ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου. (…) δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας»!
Για τη Μάνδρα διαπιστώνει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα!
Όσον αφορά τη Σύμη, που πριν λίγες μέρες δοκιμάστηκε σκληρά από καταστροφική πλημμύρα, δεν περιλαμβάνεται καθόλου στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας στη μελέτη του υπουργείου!
Πού διατίθενται τα κονδύλια;
Αν ρίξουμε μια ματιά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, θα διαπιστώσουμε:
Στον Πίνακα Εκτελεστέων Έργων, όπως διαμορφώθηκε με την πρόσφατη 2η Τροποποίηση (30.6.17), σε σύνολο 1.059 έργων με προϋπολογισμό 1,9 δισ. ευρώ (1,7 μετά τη δημοπράτηση) προβλέπεται η εκτέλεση 164 αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 409,6 εκατ. (376,6 μετά τη δημοπράτηση). Θα πει κανείς ότι αυτή είναι μια καλή αναλογία, κάτι για το οποίο άλλωστε επιχαίρει δημόσια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Ας έρθουμε όμως στο «ψητό». Τι αναμένεται από πλευράς υλοποίησης μέσα στο 2017; Στις προτεινόμενες πιστώσεις για το 2017, σε σύνολο πληρωμών 237,1 εκατ. ευρώ, οι προβλέψεις για τα αντιπλημμυρικά έργα περιορίζονται μόλις στα 12,9 εκατ. (5,5%), με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε συνεχιζόμενα μικροέργα και κάποια άλλα να μην απορροφώνται καν…
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που τα πραγματικά κονδύλια για αντιπλημμυρικές μικροπαρεμβάσεις πάνε στην κατηγορία έργων με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις» – που είναι το «αγαπημένο παιδί» των απανταχού αιρετών της άρχουσας τάξης ακριβώς γιατί πίσω τους κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα – οι πληρωμές φτάνουν στα 84 εκατ. ευρώ! Και μην ξεχνάμε τα 27 εκατ. ευρώ που προορίζονται (μέσα στο 2017) για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και για την «αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας».
Να πού πάνε τα λεφτά!!!
Η περίπτωση του ΕΣΠΑ…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου