Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το αρχιτεκτονικό μεγαλείο πάλι στο φως! Δέος από τον Παντοκράτορα

Από τη Γιώτα Βαζούρα,
Ο «Παντοκράτορας» στον τρούλο της Μονής Δαφνίου εδώ και μερικές ημέρες σκορπά το δέος και τον σεβασμό στους επισκέπτες, με τη γλυκιά και ταυτόχρονα αυστηρή έκφρασή του. Το σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, έπειτα από χρόνια εργασιών αναστήλωσης, μας «αποκαλύπτει» πλέον το αρχιτεκτονικό μεγαλείο του. Η ιστορική Μονή Δαφνίου είναι σχεδόν έτοιμη (απομένει η αποκατάσταση του καθολικού της) και ήδη επισκέψιμη για το κοινό, μια και τα έργα συντήρησης του εντυπωσιακού ψηφιδωτού της κόσμου έχουν τερματιστεί.

Χθες το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα επισκέφθηκε την οχυρωμένη Μονή Δαφνίου για να θαυμάσει από κοντά τις μοναδικές τοιχογραφίες ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, το οποίο κατέχει περίτρανα μια θέση στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κατά την επιτόπια θεώρηση των εργασιών, η κυρία Πλάκα ενημερώθηκε για την περάτωση της συντήρησης του ψηφιδωτού διάκοσμου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής τέχνης του 11ου αιώνα μ.Χ.
Οπως έγινε γνωστό χθες, και το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου περιβόλου της μονής έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε τελική φάση βρίσκονται και οι εργασίες που πραγματοποιούνται με ευλαβική προσήλωση στο καθολικό της μονής.
Η υπουργός
Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός δεν δίστασε να αποτυπώσει το μεγαλείο του ζωγραφικού διάκοσμου του μνημείου, επιστρατεύοντας τα ψηφιακά εργαλεία! Χρησιμοποιώντας ένα tablet, η κυρία Πλάκα κατέγραψε την υποδειγματική δουλειά που έχει γίνει από τους ειδικούς στις τοιχογραφίες.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε επίπεδο αισθητικής ήταν και το αποτέλεσμα στον «Παντοκράτορα» στον τρούλο, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος παράσταση της Μονής Δαφνίου, η οποία δεσπόζει στον κεντρικό χώρο του ναού με μια έκφραση που προκαλεί δέος στον επισκέπτη.
Να θυμίσουμε ότι το μνημείο που «κουβαλά» εμφανή τα σημάδια του χρόνου επάνω του έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τους σεισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Υπεύθυνη για την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία κατάφερε να ενισχύσει την τοιχοποιία του ναού, να δώσει στις τοιχογραφίες την αλλοτινή λάμψη τους αλλά και να τοποθετήσει σιδερένιες αντιστηρίξεις για τη σταθερότητα του μοναστηριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο είναι επισκέψιμο δωρεάν κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από τις 09.00 έως και τις 14.00. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΥΠΠΟ, η προσωρινή παρουσία των ικριωμάτων (σύντομα και αυτά θα αποσυρθούν) δίνει στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά ψηφιδωτά της μονής.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον kyr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης