Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

 Όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τη σημασία της χρήσης απορροφητικών γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών από τις υπεριώδης ακτινοβολίες. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις συνέπειες της έκθεσης των ματιών μας στο ορατό μπλε φως.

* του Παναγιώτη Κατσαβού

Το ορατό φάσμα είναι το κομμάτι του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος το οποίο διεγείρει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Με λίγα λόγια είναι το φώς με όλα τα χρώματα που μπορούμε να δούμε. Το ορατό φάσμα κυμαίνεται μεταξύ των 390nm και 700nm. Σε μήκος κύματος μικρότερο των 390nm βρίσκεται η υπεριώδης ακτινοβολία, οι ακτίνες χ και οι ακτίνες γ, ενώ σε μήκος κύματος μεγαλύτερο των 790nm βρίσκεται η υπέρυθρη ακτινοβολία, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρουν πως το μπλε φως του ορατού φάσματος είναι ένας παράγοντας που μακροχρόνια συμβάλλει στην εκδήλωση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος μειώνεται η ικανότητα των κυττάρων του αμφιβληστροειδή να «επισκευάζουν» τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση των ματιών σε ακτινοβολίες μικρού μήκους κύματος στο ορατό φάσμα (δηλαδή στο μπλε φως). Αυτό το φαινόμενο συμβάλλει στην εμφάνιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να συνάδουν με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων εκφύλισης ωχράς κηλίδας που παρατηρείται στις μέρες μας). Φυσικά στην εμφάνιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας συμβάλλουν γενετικοί καθώς και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (διατροφή, κάπνισμα κτλ.), επομένως καλό θα ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να προστατεύσουμε τα μάτια μας. Για την προστασία των ματιών συνιστώνται εξειδικευμένοι φακοί ηλίου ή και οράσεως σι οποίοι εκτός της προστασίας που προσφέρουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύουν και από το ορατό μπλε φως. Επιπροσθέτους μία ισορροπημένη δίαιτα και μείωση ή (ιδανικά) διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτροπή ή σημαντική καθυστέρηση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Μπλε φως και το βιολογικό μας ρολόι
Το μπλε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και μας κρατάει σε εγρήγορση, αντιθέτως η έκθεση των ματιών σε μπλε φως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες διαταράσσει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια μας διαθέτουν φωτοευαίσθητα κύτταρα τα οποία έχουν μία χρωστική (melanopsin) η οποία διεγείρεται από το μπλε φως. Τα κύτταρα αυτά δίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο ο οποίος ρυθμίζει την αίσθηση μέρας και νύχτας. Αυτός είναι και ο λόγος που τις ηλιόλουστες ημέρες είμαστε ευδιάθετοι και δραστήριοι ενώ τις μουντές ημέρες είμαστε κακοδιάθετοι και αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε ενέργεια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι μοντέρνοι λαμπτήρες (ΙΕΡ, φθορίου) καθώς και οι ηλεκτρονικές συσκευές (ηλ.υπολογιστές, smartphone κινητά, tablets και LED τηλεοράσεις) εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μπλε φωτός με αποτέλεσμα να «ξεγελιέται» ο εγκέφαλός νομίζοντας ότι είναι ημέρα και να μειώσει την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης η οποία δίνει «σήμα» στον οργανισμό μας να κοιμηθεί. Επομένως η πολύωρη έκθεση σε συσκευές ή/και φωτισμό που εκπέμπει μεγάλες ποσότητες μπλε φωτός διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι με συνέπεια αϋπνίες ή διαταραγμένο ύπνο.
Για να προφυλαχθούμε από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της χρήσης συσκευών ή λαμπτήρων υπάρχουν εξειδικευμένες επιστρώσεις σε γυαλιά οράσεως, οι οποίες φιλτράρουν και αποτρέπουν την διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού.
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται πως τα γυαλιά ηλίου δεν πρέπει μόνο να έχουν απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και στο ορατό μπλέ φως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Επιπροσθέτως το ορατό μπλε φως που εκπέμπεται από τις λάμπες LED, φθορίου κ σύγχρονων συσκευών συμβάλλει στη διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα των οπτικών μας επιτρέπει να προστατευτούμε σε κάθε περίπτωση. Με δεδομένο πως η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των ματιών μας.
*ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΒΟΣ 
ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 






                                     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης