Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015


Στην Αθήνα αν θελήσεις να φας φρέσκο γιαούρτι τότε σίγουρα ένα από τα μέρη που θα σου συστήσει κανείς είναι αυτό του «Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη». Με μακρά παράδοση που ξεκινάει από το 1935, το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Μπακογιάννη φτιάχνει φρέσκο γιαούρτι και ρυζόγαλο με το ίδιο μεράκι όπως την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Τα υλικά του είναι αγνά και φρέσκα χωρίς χημικές προσθήκες. Σήμερα τη σκυτάλη στην μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο κ. Βασίλης (90 ετών σήμερα) έχει πάρει ο γιος του Γιάννης, ο οποίος έχει προσθέσει στον κατάλογο των προϊόντων του την κρέμα και το παγωτό. Ο ΑγροΤύπος επισκέφθηκε το γαλακτοπωλείο, και μίλησε με τον σημερινό του ιδιοκτήτη τόσο για τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων όσο και για την ιστορία του καταστήματος.
Το κατάστημα βρίσκεται σε ένα μικρό στενό στην Ηλιούπολη, στο νούμερο 15 της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η ιστορία του – σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μπακογιάννη - ξεκινάει το 1955, τότε που ο πατέρας του, κ. Βασίλης Μπακογιάννης, αποφασίζει να χτίσει το δικό του μαγαζί στην Ηλιούπολη (νωρίτερα είχε εργαστεί σε ένα εργαστήριο γάλακτος στην Κοκκινιά και μετά στο Παγκράτι) με την παραδοσιακή συνταγή του παππού Νίκου Μπακογιάννη ο οποίος ήταν κτηνοτρόφος και γνωστό στην εποχή του για το γιαούρτι που έφτιαχνε στο χωριό του (Πυρά Ηρακλέους της ορεινής Φωκίδας).
Σιγά - σιγά και με το πέρασμα των χρόνων ο κ. Βασίλης δίνει τη σκυτάλη στον γιο του Γιάννη, που σπούδασε μηχανικός αλλά τα παράτησε όλα για να ακολουθήσει την τέχνη της οικογενειακής παράδοσης.
Σήμερα το μαγαζί εκτός από την φήμη τους στους Αθηναίους έχει αποσπάσει και σημαντικές διακρίσεις. Για παράδειγμα – όπως μας κάνει γνωστό ο κ. Μπακογιάννης - ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης το έχει συμπεριλάβει σε βιβλίου του με τα 200 καλύτερα μαγαζιά στα οποία μπορεί κάποιος να πάει για φαγητό στην Αθήνα ενώ ο και ο ζαχαροπλάστης, κ. Στέλιος Παρλιάρος έχει παρουσιάσει το γαλακτοπωλείο του σε σχετικό περιοδικό.
«Ουσιαστικά εδώ γεννηθήκαμε εγώ και τα αδέρφια μου. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ με το επάγγελμα του πατέρα μου γιατί ήταν κάτι που αγάπησα και μάλιστα γι’ αυτό σταμάτησα και την δουλειά μου στο δημόσιο (δούλευε ως μηχανολόγος σε μια τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων). Αποκλειστικά το μαγαζί το έχω αναλάβει εδώ και μια πενταετία αλλά από μικρός πάντα δούλευα εδώ».
Περιγράφοντας μια συνηθισμένη ημέρα του ο κ. Μπακογιάννης μας λέει: «το πρωί στις 5 είμαι εδώ. Ξεκινάω τον βρασμό του γάλακτος στον παστεριωτή που έχω προμηθευτεί από το προηγούμενο βράδυ. Στην συνέχεια το τοποθετώ στα κεσεδάκια. Αφού κρυώσει βάζω την μαγιά σε ένα – ένα το κεσεδάκι και αρχίζει να πήζει παίρνοντας την τελική του μορφή. Αυτό γίνεται κάθε μέρα και είναι κάτι που κάνουμε εγώ και η γυναίκα μου».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά του ο κ. Μπαγκογιάννης μας απαντά: «ακούω αυτό που λένε οι πελάτες μου. Ότι δηλαδή με 1,50 ευρώ και μια φέτα ψωμί τρώμε το βράδυ και μάλιστα υγιεινά. Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Το μεροκάματο βγαίνει. Μπορεί να μην είναι όπως προ κρίσης αλλά δεν μου αρέσει να γκρινιάζω. Τα προϊόντα που παράγουμε καταναλώνονται αυθημερόν».
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται μας εξηγεί: «Συνεργάζομαι 6 – 7 παραγωγούς από το Μεγάλο Πεύκο μέχρι την Κόρινθο από τους οποίους προμηθεύομαι περίπου 160 κιλά καθημερινά. Είναι κτηνοτρόφοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Οι τιμές με τους οποίους αγοράζω το γάλα από τους παραγωγούς είναι προκαθορισμένη από την αρχή της χρονιάς και βέβαια είναι αρκετά καλύτερη από την μέση τιμή της αγοράς». 
Χρήστος Διαμαντόπουλος
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον kyr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης