Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ



Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, απαιτούμε από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε από τη “Διαδημοτική επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού”, στην οποία συμμετέχουμε, ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ2015_10_14_διαδημοτική επιτροπή_υπόμνημα και μαζεύουμε υπογραφές, έτσι ώστε να το υποβάλλουμε στο ΣΤΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. 
Μπορείτε να το συνυπογράψετε στέλνοντας μόνο το ονοματεπώνυμό σας με ένα τηλέφωνο ή μαζί με τα στοιχεία του φορέα που εκπροσωπείτε στη διεύθυνση: diadimotikiymittou@googlegroups.com

24-10-2015
Μαζί με άλλες συλλογικότητες, πολίτες, κινήματα και φορείς συγκροτήσαμε εκ νέου τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού. Μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί. 

10- 09-2015

Το Ευρωπαικό δικαστήριο, στο προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε από το ΣΤΕ στις 19/9/14, απάντησε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού του 2011 (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011), έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ, ακυρώνοντάς το επί της ουσίας.
Αυτό σημαίνει οτι, εφόσον καταργηθεί, παύουν να ισχύουν οι προστατευτικές του διατάξεις(βλέπε παρακάτω ενότητα 28/9/14).
Περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε οτι δε θα αφήσει “στον αέρα” την προστασία του Υμηττού και αν μη τι άλλο θα επαναφέρει το ΠΔ. του 1978 και θα επιβάλλει τη θέσπιση ενός νέου, εξίσου αυστηρού με το ισχυον ΠΔ 187/2011. 
Αξίζει να σημειωθεί οτι εναντίον του ΠΔ 187/2011 είχαν προσφύγει στο ΣΤΕοι Δήμοι Κρωπίας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, καθώς και πολίτες, προκειμένου να υπερασπιστούν περιουσίες ιδιωτών και αυθαίρετα κτίσματα! Πρέπει να διευκρινιστεί οτι οι Δήμοι Αργυρούπολης –Ελληνικού  και Παπάγου  – Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.
Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα του 2011,  απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια μόνο επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Επιπλέον, για όσα έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, επιβάλλεται η κατεδάφισή τους (πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε).
Ο Δήμος Ηλιούπολης αντέδρασε, προκειμένου να βγουν από τη Ζώνη Α τα κτίσματα της περιοχής Νεύτωνος, Αναξαγόρα, Αντιφώντος, Υπερείδου, Διογένους κλπ. (βλέπε παρακάτω ενότητα 15/3/2013), αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων, με απώτερο σκοπό να μπουν στο σχέδιο πόλεως για να μπορούν να επεκταθούν οικοδομικά…..

28-09-2014

Στις 19 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν ασκήσει οι Δήμοι Κρωπίας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας κατά του π.δ/τος του Ιουνίου 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011). 
Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας παραπέμπει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικό ερώτημα αναφορικά με το αν απαιτούνταν για την έκδοση του εν λόγω π.δ/τος να προηγηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.), σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ.
Να θυμίσουμε μερικές σημαντικές αλλαγές που επέφερε αυτό το ΠΔ. για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011) ΠΔ187-ΦΕΚ ΄Δ-16-6-11 :
  • Επεξέτεινε την Α Ζώνη προστασίας από 76.000 σε 93.000 στρέμματα (επί συνόλου 105.000 στρ.), η οποία χαρακτηρίζεται σαν ” Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων”. 
  • Στη Ζώνη αυτή επιτρέπονται μόνο “…..χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα.”
  • Εντός της Ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Με την επέκταση της Ζώνης Α και την απαγόρευση κάθε είδους δόμησης, προστατεύει ουσιαστικά τον Υμηττό από τους καταπατητές και βάζει φραγμούς στην αυθαίρετη δόμηση και επέκταση των πάμπολλων αυθαιρέτων, δεδομένου οτι  η δυνατότητα ανέγερσης αναψυκτηρίων που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΔ του 1978, έγινε αφορμή για την ανέγερση κατοικιών………..
Μήπως δε γνωρίζουμε όλοι οτι, η ελπίδα οτι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθεί και δε θα γκρεμιστεί το αυθαιρετο ή η επέκτασή του, είναι αυτή που τα χτίζει, τα μεγαλώνει και τα κάνει να ξεφυτρώνουν όπου βουνό και παραλία?  

15-03-2013

Κατάθεση υπομνήματος για διατήρηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) προστασίας του Υμηττού

Τον προηγούμενο μήνα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ) οι αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ. Υμηττού (Π.Δ. 187-ΦΕΚ’ Δ 16-06-2011), που έγιναν από Δήμους της Αττικής, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ηλιούπολης, προκειμένου να προστατευτούν περιουσίες, συμφέροντα, αυθαίρετες κατασκευές…….
Στις 15 Μαρτίου, τελευταία προθεσμία κατάθεσης στοιχείων, διευκρινήσεων κλπ. από τους δικηγόρους των αιτούντων, καταθέσαμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο ΣΤΕ υπόμνημα, 2013-03-15 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΔ YMHTTOΥ, ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον Π.Δ.  προστασίας του Υμηττού και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, έτσι ώστε:
1. Να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα, εφόσον υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, άρθρο 5 παρ. 2 του Π.Δ.
IMG_7629


2. Στις εκτός σχεδίου κατοικίες στην Ηλιούπολη, στις οδούς Νεύτωνος, Αναξαγόρα, Αντιφώντος, Υπερείδου, Διογένους κλπ.,ΦΩΤΟ εκτός σχεδίου, ζητάμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Π.Δ., δηλαδή, εφόσον είναι νόμιμες ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις και δεν εκκρεμούν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, να παραμείνουν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα επέκτασης, άρθρο 7 παρ.1, άρθρο 8 παρ.6. 
Άλλωστε σύμφωνα με υπόμνημα του 2010 κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, πρόκειται για 40 κατοικίες, εκ των οποίων οι 14 έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και οι υπόλοιπες ήταν αυθαίρετες που νομιμοποιήθηκαν μετά την ανέγερσή τους με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, που θέσπισε η Πολιτεία, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΚ. ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ .
IMG_7630








Οι φωτογραφίες που συνόδευσαν το υπόμνημα είναι αρκετά εύγλωττες, όσον αφορά την συνεχή, ασφυκτική πίεση που δέχεται ο Υμηττός, όπως όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής. Κατοικίες δεξιά της Βενιζέλου
IMG_7661


IMG_7662










nekrotafeio654






3. Στο νεκροταφείο Γλυφάδας, με τις πρόσφατες καταπατήσεις και αυθαιρεσίες και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να τηρηθεί η νομοθεσία περί κοιμητηρίων, άρθρο 3 παρ.5 του Π.Δ.
Πρωτόκολλο μήνυσης-επισύναψη , Έκθεση μερικού έλεγχου τήρησης-επισύναψηΠράξη βεβαίωσης παράβασης-επισύναψηΠρωτόκολλο απομάκρυνσης κατασκευών-επισύναψη.
Οι καταπατήσεις πρέπει να σταματήσουν, να προστατευτεί το Δημόσιο συμφέρον, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη ό,τι απέμεινε από τους ορεινούς μας όγκους.

16-06-2011

Δημοσιεύτηκε το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού:
Π.Δ. 187- ΦΕΚ Δ΄16/6/2011 “Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων”. ΠΔ187-ΦΕΚ ΄Δ-16-6-11, σύμφωνα με το οποίο:
Η προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, συνολικά περίπου 115.000 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου τα 92.000 στρέμματα ανήκουν στη Ζώνη Α, απολύτου προστασίας της Φύσης, στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και δραστηριότητα, εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την προστασία της περιοχής και της βιοποικιλότητας.

27 Δεκεμβρίου 2010
Δημοσιεύτηκε το Π.Δ για τη σύσταση Δασαρχείου Υμηττού, πάγιο εύλογο αίτημα όλων όσων προσπαθούμε να προστατέψουμε το βουνό (ΦΕΚ 228/27-12-10, σελ. 4734-Δ2).
Η έδρα του δασαρχείου θα είναι στην Ηλιούπολη με τοπική αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κορωπίου, Παιανίας και της περιοχής Γλυκών Νερών, καθώς και των εκτός σχεδίου περιοχών των Δήμων Ζωγράφου Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και της περιοχής βόρεια της οδού Βούλας– Βάρης– Κορωπίου του Δήμου Βάρης.


19 Μαΐου 2010

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, καταθέσαμε την πρότασή μας, συνυπογράφοντας με άλλους φορείς.
Θεωρούμε την πρόταση του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής), πολύ τολμηρή και το προτεινόμενο σχέδιο, το καλύτερο που έχει προταθεί μέχρι τώρα, για την προστασία του Υμηττού , από το 1978.
Παραθέτουμε την εισήγηση του ΟΡΣΑ προς το ΥΠΕΚΑ και το τελικό σχέδιο του ΠΔ που προτάθηκε μετά από την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


8 Μαρτίου 2010

ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
Η επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), που προσυπογράφεται από πολλούς φορείς, τονίζει την κοινή θέση και βούληση όλων, για τον χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο, απολύτου προστασίας της φύσης, κατάργηση της Β Ζώνης και καμία επιτρεπόμενη χρήση, πλην των απαραίτητων για τη λειτουργία του ως πάρκο.


26 Αυγούστου 2009 – Ωρα 14:30

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ, με θέμα την τροποποίηση του Π.Δ. Υμηττού. Αρχικά στείλαμε στην Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕ επιτροπής επιστολή που συνυπογράψαμε με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και τη WWF -Hellas και την οποία στείλαμε και στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, Αυγή.
Στη συνέχεια ζητήσαμε από τη γραμματεία της ΕΕ επιτροπής, μαζί με τον Πάνο Τότσικα της Πρωτοβουλίας, να κάνουμε παρέμβαση, την οποία, μετά από επίμονες προσπάθειες πετύχαμε. Η πάγια θέση της ΚΙ.Π.Η, για χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ, ήταν το κυρίαρχο σημείο της παρέμβασής μας (Ε. Δημητρίου) και τουκειμένου που πρωτοκολλήσαμε επίσης στη Γραμματεία.
Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, ο ρόλος του Υμηττού για τη ζωή στο λεκανοπέδιο, είναι περισσότερο σημαντικός και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Στη συνεδρίαση αυτή έκαναν επίσης παρέμβαση οι Δήμαρχοι Κορωπίου, Παιανίας και Κερατέας (που συμμετείχε και στην ΕΕ σαν αναπληρωματικό μέλος).


20 Αυγούστου 2009

Εν μέσω θέρους και διακοπών, χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), που ενέκρινε την προηγούμενη τροποποίηση, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε την τελική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Υμηττού.
Η τροποποίηση αυτή, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη, γι αυτό άλλωστε <<πέρασε>> Αύγουστο χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση, επιμένει σε διάφορες επιτρεπόμενες χρήσεις στον Υμηττό και βεβαίως παντού ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ.
Αυτό σε συνδυασμό με την απόρριψη της προσφυγής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), από το Β θερινό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη διακοπή της ανέγερσης 36 θερέτρων αξιωματικών, 2000 τ.μ. μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα, δημιουργεί βεβαιότητα.
Βεβαιότητα γι αυτό που από την αρχή υποψιαστήκαμε: Μεθόδευση της οικιστικής ανάπτυξης στον Υμηττό. Η κατασκευή οδικών έργων σε όλες τις ζώνες του Υμηττού, σε συνδυασμό με τις επιτρεπόμενες χρήσεις κοινωφελών έργων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ μέσα στο στρατόπεδο, δίνει το έναυσμα στους πάσης φύσεως καταπατητές, να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε κομμάτι του φιλέτου Υμηττού, διότι απλά, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, σε μερικά χρόνια θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα. Οι κατοικίες μέσα στο στρατόπεδο, στη Β Ζώνη Υμηττού θα ακολουθηθούν από αυθαίρετες …
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για να σωθεί ο Υμηττός είναι η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ. Το Π.Δ. Υμηττού πρέπει να χαρακτηρίσει το βουνό Εθνικό Δρυμό ή Εθνικό Πάρκο και να αναλάβει τη διαχείριση του ένας φορέας που να διαχειρίζεται μόνο τον Υμηττό. Τώρα ανήκει στο δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο ήδη είναι ανεπαρκές για την Πεντέλη…
Εφόσον γίνουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ δε χρειάζονται οιαδήποτε οδικά έργα.


27 Μαρτίου 2009

Καταθέσαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1-4-09), με κοινοποίηση στον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους φορείς, σχολιάζοντας την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Νέων Αυτοκινητοδρόμων.


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης