Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Εσοδα της τάξεως τουλάχιστον των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως χάνει το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των φορολογικών αυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρύνει τα τσιγάρα. Κινδυνεύει, πλέον, με τις νέες αυξήσεις φόρων που έχει δρομολογήσει από το 2017 να χάσει ακόμα περισσότερα, αφού το σοκ που αναμένεται να προκαλέσουν στην αγορά, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μαζική στροφή στα λαθραία καπνικά προϊόντα.






Οι αυξήσεις των λιανικών τιμών που θα ισχύσουν από το 2017 υπολογίζεται πως θα είναι της τάξεως των 40 έως 50 λεπτών ανά πακέτο, συνέπεια της εκτόξευσης της φορολογικής επιβάρυνσης στο 90% της μέσης λιανικής τιμής των τσιγάρων, μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ετσι, η περίπτωση της ελληνικής φορολογικής πολιτικής επί των τσιγάρων, είναι πιθανόν να... διδάσκεται στο μέλλον στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα της οικονομικής θεωρίας του Αρθουρ Μπετζ Λάφερ, αφού το φαινόμενο της αντιστρόφως ανάλογης πορείας φόρων και εσόδων είναι ξεκάθαρο: από ένα σημείο και πέρα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών μειώνει τα πραγματικά έσοδα. Και καθώς η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου παραμένει επιεικώς σε εμβρυϊκή ηλικία, αιτιάσεις περί θεμάτων δημόσιας υγείας κινδυνεύουν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως υποκριτικές.
Εμμονές
Η αλήθεια είναι πως το Δημόσιο επιμένει να αυξάνει συνεχώς τη φορολογία σε μια αγορά που συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και παρά το γεγονός πως σταθερά οι προβλέψεις του τακτικού προϋπολογισμού για τα έσοδα από το συγκεκριμένο προϊόν αποδεικνύονται υπέρμετρα αισιόδοξες.
Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο των εσόδων και του πλήγματος σε μια συγκεκριμένη αγορά. Η καπνοκαλλιέργεια αποτελεί βασική παραγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα εξωστρεφή. Ομως «κινδυνεύουμε ξεκάθαρα να σφάξουμε την αγελάδα, να τη φάμε και να συνεχίσουμε να περιμένουμε πως θα μας κάνει γάλα» σχολιάζει χαρακτηριστικά οικονομολόγος που ρωτήθηκε από την «Κ» για τις αντοχές του συγκεκριμένου κλάδου. Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων πέραν του ότι είναι ένας από σημαντικότερους (και πιο ιστορικούς) για την ελληνική οικονομία, με το 7% περίπου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (3,1 δισ. ευρώ το 2015) να προέρχεται απ’αυτόν, απασχολεί 60.000 οικογένειες και αντιπροσωπεύει το 3% των συνολικών και το 9% των αγροτικών εξαγωγών της χώρας.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού που συμβαίνει στην αγορά: Από φορολογικά έσοδα ύψους 3,9 δισ. ευρώ το 2011 (3 δισ. από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα 900 εκατ. από τον ΦΠΑ), το 2015 έκλεισε με έσοδα 3,1 δισ. (2,4 δισ. από τον ειδικό φόρο και 700 εκατ. από τον ΦΠΑ) και οι προβολές από τη μέχρι τώρα εξέλιξη του 2016 προμηνύουν περαιτέρω μείωσή τους. Εχουν δηλαδή χαθεί έσοδα ύψους 800 εκατ. ετησίως.
Μερίδια
Ομως δεν φαίνεται να έκοψαν και πάρα πολλοί το κάπνισμα τελικά: Το μερίδιο της αγοράς των λαθραίων αυξήθηκε από 10,1% το 2011 στο 20% φέτος και προβλέπεται να εκτοξευθεί έως και το 25% το 2017 με την επερχόμενη νέα αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα. Πλην, όμως, η αύξηση αυτή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και έχει νομοθετηθεί. Επομένως, λίγα μπορούν να γίνουν πλέον εκτός από τη σταδιακή ίσως εισαγωγή των αυξήσεων προκειμένου να μην υποστεί σοκ η αγορά και θεριέψει περαιτέρω η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνών. Η υπόθεση πως θα μπορούσαν να βρεθούν ισοδύναμα, σκοντάφτει στη «δαιμονοποίηση» των καπνικών προϊόντων, παρά το γεγονός πως αποτελούν βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας.
Επιπλέον, οι εγχώριες βιομηχανίες, από τις λιγοστές παραγωγικές που έχουν μείνει στη χώρα, καταγράφουν σημαντική συρρίκνωση του τζίρου τους αλλά και ζημίες με ό,τι αυτό σημαίνει και πάλι για τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Οι δύο από τις τρεις καπνοβιομηχανίες της χώρας η Παπαστράτος και η ΣΕΚΑΠ έχουν καταγράψει σημαντικές ζημίες, ενώ η Καρέλιας διασώθηκε μόνο λόγω των εξαγωγών της.
Λίγοι, επίσης, έχουν προσέξει πως στα περί τα 35.000 σημεία πώλησης τσιγάρων το 2009 (περίπτερα και ψιλικά) η κερδοφορία από τα καπνικά, που αντιπροσώπευε το 60% και άνω των κερδών τους, μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως περισσότερα από ένα στα τέσσερα σημεία έκλεισε.
Ετσι, έπειτα από επτά χρόνια συνεχών αυξήσεων στους φόρους, σήμερα η μέση φορολογική επιβάρυνση στη λιανική τιμή τσιγάρων είναι 83,8%. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων έχει αγγίξει το 20% της αγοράς, ενώ την ίδια περίοδο η νόμιμη αγορά τσιγάρων έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 50%.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης