Σάββατο 30 Απριλίου 2016


Μεγάλη Εβδομάδα η εβδομάδα που πέρασε. Αν και θα θέλαμε να είναι διαφορετική, μακριά από τα τεράστια προβλήματα της χώρας και τα μεγάλα προβλήματα του καθένα μας, για να βιώσει με τον δικό του τρόπο το Θείο Πάθος, στη πόλη ή στο τόπο καταγωγής του, όπως πάντα συνέβαινε στην Ελλάδα. 


Φέτος δυστυχώς οι μέρες είναι τελείως διαφορετικές, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι στην κυριολεξία εβδομάδα των παθών για την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κάποιους ευνοϊκότερους όρους στη μάχη για τη χρηματοδότηση και για τον καθένα από εμάς βλέποντας τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται με απίστευτη ταχύτητα και για κάποιους να εξαφανίζονται. Το ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη νομίζουμε πλέον ότι έχει γίνει κατανοητό από όλους, το ότι ως χώρα δεν έχουμε και πολλούς πραγματικούς φίλους και ουδέποτε είμασταν ιδιαίτερα συμπαθείς, αρχίζουμε να το αποδεχόμαστε. Το ερώτημα όμως παραμένει πάντα το ίδιο – και τώρα τι;
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις φορολογικές και όχι μόνο ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε. Στη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -έχουν λογαριασμούς- προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, σε εφαρμογή απόφασης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ερωτήματα που εκφύονται: Η νομική μορφή της «υπεράκτιας εταιρείας» δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002 και μετά. Συνεπώς μιλούμε για υποκαταστήματα υπεράκτιων εταιρειών. Αυτά συνήθως αποκτούν αριθμό φορολογικού μητρώου και ειδικά στη χώρα μας, αφορούν την απόκτηση ενός ακινήτου. Τα πράγματα για την αποκάλυψη των εταιρειών αυτών έγιναν πιο εύκολα μετά την 1/1/2014 και την εφαρμογή του Ν. 4172/2013. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των εταιρειών αυτών, κατέχει το σύνολο ή το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών Ελληνικής εταιρείας. 



Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα, δεδομένου ότι την διεύθυνση μιας τέτοιας εταιρείας μπορεί να ασκεί ένας επαγγελματίας Διευθύνων Σύμβουλος. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εταιρική μορφή δεν είναι παράνομη από μόνη της και συνεπώς, αν δραστηριοποιείται νόμιμα στη χώρα και εμφανίζει τους πραγματικούς μετόχους της – φυσικά πρόσωπα, δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη εταιρική μορφή.   
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. ετήσια πλέον καθίσταται η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ), από το ημερολογιακό έτος 2016 και μετά.Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, που προβλέπει ότι:
«Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν.
Τροποποιητική δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους».
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περίπου 425.000 δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης στο Taxisnet, αριθμός που αντιστοιχεί σε μέσο όρο υποβολών περίπου 19.318 δηλώσεις ανά ημέρα. Να ενημερώσουμε ότι για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά περίπου 75.000 δηλώσεις.
Στο σύστημα πάντως παραμένουν πάνω από 240.000 δηλώσεις Ε1 οι οποίες είναι προσωρινά αποθηκευμένες. Εάν αυτές υποβληθούν έως το τέλος του μήνα, τότε μέσα στον Απρίλιο θα έχει υποβληθεί το 10% των 6.000.000 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Νέα δύσκολη τροπή φαίνεται ότι παίρνει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση, αφού οι θεσμοί αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που σχεδιαζόταν για τη Μεγάλη Πέμπτη. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», δήλωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάϊσεμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, εν μέσω πληροφοριών ότι ακόμα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ειδικά για τα εφεδρικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου, ενδέχεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που γίνονται γύρω από το θέμα. Μία τέτοια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα αύξανε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της Eurobank με το Βερολίνο. Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επειδή είναι σχεδόν ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο, ήταν απαίτησή της η ύπαρξη του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μία μακρά μεταβατική περίοδο. Επί του θέματος έχουμε διατυπώσει σε παλαιότερο άρθρο τους προβληματισμούς μας, δεδομένου ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο χαρτονόμισμα για μεταφορά αυτούσιων μετρητών δεν είναι αυτό των 500 ευρώ αλλά των 1.000 Ελβετικών φράγκων (περίπου 1.100 ευρώ). Με δεδομένη την μεγαλύτερη ζήτηση του Ελβετικού φράγκου, τελικά, το μόνο που θα καταφέρει η Eurobank είναι να αυξήσει την ισοτιμία Ευρώ – Ελβετικού φράγκου, υπέρ του δεύτερου. 
Το ΥΠΟΙΚ προωθεί τη ρύθμιση για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ή με το τρίμηνο. Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους να μπορούν να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία πληρώνοντας ένα μικρότερο αντίτιμο. Ουσιαστικά στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να δώσουν το συγκεκριμένο κίνητρο προκειμένου να μπουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους:
  • για ένα μήνα, καταβάλλοντας τα τέλη που αντιστοιχούν στο όχημά τους για 2/12 των ετήσιων τελών.
  • για τρεις μήνες, καταβάλλοντας τα τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 των ετήσιων τελών.
  • για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλους του έτους, προσαυξημένα κατά 2/12 των ετήσιων τελών.
  • Η ανάληψη των πινακίδων, θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν από την «ακινησία» όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 750.000 αυτοκίνητα και να αντλήσει πρόσθετα έσοδα.
Σύμφωνα με επικοινωνία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με την Γ.Γ.Δ.Ε., ο ηλεκτρονικός φάκελος τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι και τις 04/05/16.
Λόγω της αργίας της 3/5/2016, οι οφειλές με ημερομηνία στηταυτότητα οφειλής 3/5/2016 θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες με πληρωμή 4/5/2016.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΠΟΛ.1049/2016 που ορίζει με τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, καθώς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται μ’ αυτές.
Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΑΦ 1068031 ΕΞ 2016/26.4.2016) έγινε γνωστό ότι, για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων για το φορολογικό έτος 2015 λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, όπως αυτές ισχύουν, κατά το χρόνο λήξης του φορολογικού έτους των φυσικών προσώπων. (Σχετική ΠΟΛ.1009/18.1.2016, που αφορά τις νέες αντικειμενικές που ισχύουν από 21.5.2015).
Η εβδομάδα που πέρασε, η Μεγάλη Εβδομάδα, αν και είχε ένδεια φορολογικών ειδήσεων ήταν πλήρης πολιτικών ειδήσεων, αν και τελικά τίποτα δεν ολοκληρώθηκε και η Κυβέρνηση δίνει μάχη για έκτακτα Eurogroup την εβδομάδα που έρχεται, πιθανώς Τρίτη ή Πέμπτη. Οι φίλοι και οι αντίπαλοι εναλλάσσονται στους Θεσμούς και η υποστήριξη ή η αντιπαλότητα στις θέσεις μας περνάει από τους Ευρωπαίους Εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αντίθετα.
Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι χαρμόσυνη με το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει χαρά και ελπίδα σε όλους εμάς τους Ορθόδοξους, περιμένοντας ταυτόχρονα Ανάσταση και στα Εθνικά και προσωπικά μας θέματα. Την επόμενη Τρίτη θα γιορτάσουμε μεταχρονολογημένα την Πρωτομαγιά, με συναισθήματα ανάμεικτα για τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και για τους αγώνες που έδωσε χρόνια τώρα η απανταχού εργατιά. Ίσως το μήνυμά της φέτος είναι ακόμα πιο σημαντικό, μετά από τις τελευταίες πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι μέρες είναι λυπητερές, τα χρόνια είναι δύσκολα και για την Ελλάδα ακόμα δυσκολότερα, αλλά βιώστε τη θλίψη σας μέσα από την θρησκεία και βιώστε τα γεγονότα της Θείας Σταύρωσης και της Ταφής. Το Σάββατο το βράδυ, σαν έτοιμοι από καιρό, έχοντας αποτινάξει από πάνω σας τη θλίψη και τον πόνο, ζήστε την Ανάσταση του Κυρίου και νιώστε και την προσωπική σας Ανάσταση, επειδή, ότι κι αν γίνει, η Ανάσταση για τον καθένα μας είναι κάπου εκεί έξω και θα έρθει κάποια στιγμή.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.      

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης