Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Από τον Εβρο έως την Κρήτη 



Πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)». Το Φεστιβάλ κορυφώνεται στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».



Και φέτος ένα από τα στοιχεία του καλλιτεχνικού προγράμματος που ξεχωρίζει είναι τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ, που απλώνονται σε όλες τις σκηνές του. Η προσπάθεια της ΚΝΕ στηρίζεται και από τη συμβολή γνωστών και αξιόλογων καλλιτεχνών στα μουσικά αφιερώματα. Σημαντική επίσης είναι η προσπάθεια που κάνουν οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και άλλες ομάδες, ώστε να παρουσιάσουν παραγωγές, που έχουν κάτι να «πουν», κάτι να «αφήσουν» στο κοινό που θα τις παρακολουθήσει.
***

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Πέμπτη, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού, που θα φιλοξενείται στο θεατράκι του Πάρκου, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη.


Πάλι στο Στέκι Πολιτισμού, στις 20.00, νέοι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Μάη του '36, θα παρουσιάσουν σε δραματοποιημένη αφήγηση το λογοτεχνικό ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου, «Θεσσαλονίκη 9 - 11 του Μάη 1936».
Μέσα από το πολύ ζωντανό κείμενο του Θ. Κορνάρου, με αφηγηματικά και διαλογικά μέρη, με αυτοσχεδιασμούς θα προσπαθήσουν οι νέοι καλλιτέχνες να αποδώσουν το κλίμα των ημερών, τη συνειδητή θέληση των εργατών, την άγρια καταστολή που επιδεικνύει το αστικό κράτος, όταν απειλείται η κυριαρχία του και θίγονται τα συμφέροντά του.
Στη Λαϊκή Σκηνή, στις 20.15, θα ανέβει η μουσικοθεατρική παράσταση «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, από το συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Στην Κεντρική Σκηνή, στις 22.15, η Ορχήστρα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το CD με ανέκδοτα, στην πλειοψηφία τους, τραγούδια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.
Η πρώτη παρουσίαση μέρους των τραγουδιών έγινε στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης στο Βίτσι. Θα ακουστούν τραγούδια που βρέθηκαν σε εφημερίδες του ΔΣΕ, σε χειρόγραφα. Πολλά από αυτά σώζονταν στο Αρχείο της ΚΕ, ενώ άλλα βρέθηκαν μετά από έρευνα χρόνων και συζήτηση με παλιούς αγωνιστές, μέσα από την έρευνα του συντρόφου Γιώργου Ζελιλίδη. Θα ακουστούν τραγούδια, που ύμνησαν τις μάχες για την κατάληψη μεγάλων πόλεων και περιοχών στρατηγικής σημασίας, στις οποίες γράφτηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, τραγούδια που αποτύπωσαν με τους στίχους και τις μελωδίες τους την καταξίωση στη συνείδηση του λαού των καπετάνιων και των σωμάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού, θα ανέβει η καινούρια παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, που είναι εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ, με τίτλο: «ΑΡ.Δ.1621». ΑΡ.Δ. (αριθμός δελτίου) 1621, είναι το δελτίο που περιέγραψε ο Δ. Ραβάνης - Ρεντής το ρόλο των καλλιτεχνικών ομάδων του ΔΣΕ. Θα παρουσιαστούν τα μονόπρακτα «Ναρκοφοβία» του Ρεντή και «Η σύλληψη του ΜΑΫ», καθώς κι ένα διήγημα του Δημήτρη Χατζή, «Δρακόλιμνη». Ολα γράφτηκαν στη φωτιά της μάχης, τα χρόνια 1946 - 1949 και βρίσκονται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
«...Να είσαι, λέει, κομμουνιστής! / Αυτό σημαίνει / να προχωράς / κι εσύ καθώς προβαίνει / εμπρός η Ιστορία, / αυτό σημαίνει / να είσαι εχθρός του ιμπεριαλισμού / και να τσακίζεις / τα καθεστώτα / που πια σαπίσανε και παν / μες στα σκοτάδια / και μες στο φως να ψάχνεις / μονοπάτια / και να διψάνε τα μάτια σου / για το φως! / Χτίζουμ' εμείς τη νέα / τη ζωή μας / κι αυτή 'ναι η δύναμή μας / δεν τρέμουμε στον τοίχο σας εμπρός...».
Από αυτό το απόσπασμα του ποιήματος «Τείχος του ιμπεριαλισμού», του Ναζίμ Χικμέτ, μαθητικές ομάδες, μαθητικά συγκροτήματα εμπνεύστηκαν για το φετινό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, στις 20.00, στο Μαθητικό Στέκι.


Στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιαστούν τα «Γράμματα από τη Γερμανία» και άλλα τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράτζας, Σοφία Παπάζογλου.
Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της γνωστής σειράς τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Γράμματα από τη Γερμανία», σε ποίηση Φώντα Λάδη, που ξάφνιασαν στην εποχή τους με την απλότητα, την αμεσότητα και το έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος. Τραγούδια καταγγελτικά, που αναφέρονται στη μάστιγα της μετανάστευσης, η οποία κυριαρχούσε στην κοινωνική ζωή της χώρας τη δεκαετία του '60.
Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 21.30, στην Κεντρική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο. Θα ακουστούν επιλογές από τα έργα του, όπως «Θητεία», «Χρονικό», «Μετανάστες», «Ιθαγένεια», «Ηλιος ο πρώτος», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Εργάτες», «Εντεύθεν».
Τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης και η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη. Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή. Διευθύνει ο συνθέτης.

http://www.rizospastis.gr/

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ






 phgh ΠΗΓΗ πηγη






Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Κώστα Μητρόπουλο



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης