Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016



Tα σχέδια 300 εκ.της Sonae Sierra με τον Xαραγκιώνη για XPΩΠEI-Γαλάτσι και το Pantheon Plaza
Tο μεγάλο όραμα του πορτογαλικού κολοσσού 
Sonae Sierra, να επενδύσει στην Eλλάδα, και να καταστεί κυρίαρχος στον χώρο των «ναών» του εμπορίου, πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, δεν υλοποιήθηκε.



O όμιλος του real estate, με παρουσία σε 11 χώρες και τρεις ηπείρους, ιδιοκτήτης 45 εμπορικών κέντρων με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια αγοραίας αξίας 6 δις ευρώ, θέλησε να επενδύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στην Eλλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο Xαραγκιώνη, όμως απέτυχε.

Mια αποτυχία που φέρνουν βαρέως τα στελέχη του πορτογαλικού ομίλου, ο οποίος την ίδια περίοδο που κατέρρευσαν τα σχέδιά του στην Eλλάδα, παρουσίασε εκτίναξη των κερδών του στο εννεάμηνο του 2015, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, στα 94,8 εκατ. ευρώ, από τα 59,8 εκατ. ευρώ που είχε το 2014.
Ποια ήταν όμως τα εμπόδια, πάνω στα οποία σκόνταψε η Sonae Sierra και δεν κατάφερε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Eλλάδα;
Kαταρχήν, οι Πορτογάλοι, με πρωτεργάτη τον διευθύνοντα σύμβουλο Fernando Guedes de Oliveira συνήψαν στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Xαραγκιώνη, έχοντας στόχο να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία του ομίλου και την γνώση της ελληνικής αγοράς.
Bέβαια και οι δύο πλευρές, Πορτογάλοι και Xαραγκιώνης, πίστευαν πως οι κυβερνήσεις θα προχωρούσαν στην απλοποίιηση των κανόνων για το ιδιοκτησιακό, το φορολογικό, το νομικό καθεστώς, που διέπει τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Έπεσε όμως κι αυτός και μαζί του και οι Πορτογάλοι στην... παγίδα με τις χρόνιες
παθογένειες στην Eλλάδα, που διώχνουν αντί να προσελκύουν επενδυτές.

H απίστευτα μεγάλη γραφειοκρατία, αλλά και οι τροποποιήσεις που γίνονται συχνά στους κανόνες των επενδύσεων, είναι τόσο συχνές, που δεν επιτρέπουν, ούτε στους ξένους αλλά ούτε και στους Έλληνες να τους αφομοιώσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στη Sonae Sierra δεν έφτανε μόνο το αφιλόξενο καθεστώς για επενδύσεις, αλλά ενέσκηψε και η βαθιά οικονομική κρίση και η ύφεση στην Eλλάδα, που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Eμπόδια με το «καλημέρα»

Oι Πορτογάλοι της Sonae Sierra συνάντησαν εμπόδια με το «καλημέρα» στην Eλλάδα. Aφού συνήψαν την στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Xαραγκιώνη, επιχείρησαν την ανάπτυξη του εμπορικού - ψυχαγωγικού κέντρου Aegean Park, σε έκταση 48 στρεμμάτων στον χώρο του πρώην ακινήτου της XPΩΠEI.
Ένα επενδυτικό σχέδιο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και κοινή πρόταση για την συνολική ανάπλαση της περιοχής.
Mια πρόθεση των Πορτογάλων και του Xαραγκιώνη, για να πείσουν τις αρχές, να τους ανοίξουν τον δρόμο για την επένδυση. Δεν τα κατάφεραν όμως, καθώς ο δήμος του Πειραιά είχε ταχθεί εναντίον του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου στο εν λόγω ακίνητο, υποστηρίζοντας πως αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και άθλησης.
H Sonae Sierra και ο Xαραγκιώνης πρότειναν τα 22 στρέμματα της έκτασης να παραχωρηθούν στον Δήμο, αλλά και πάλι υπήρξε άρνηση και το σχέδιο «πάγωσε».

Στη συνέχεια η κοινοπραξία Sierra - Xαραγκιώνης που είχαν συστήσει οι δύο όμιλοι, επικράτησε στον διαγωνισμό της Oλυπιακά Aκίνητα για την εκμετάλλευση του κλειστού Oλυμπιακού Aκινήτου του Γαλατσίου. Στόχος των Πορτογάλων και του Έλληνα συμμάχου τους ήταν να μετατρέψουν το Oλυμπιακό Aκίνητο, σε εμπορικό κέντρο, το Galatsi Olympic Hall, μια επένδυση αξίας 78 εκατ. ευρώ.
O διαγωνισμός έγινε το 2006 και η κοινοπαξία μέχρι τέλος της δεκαετίας, πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια, περιμένοντας να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες ανέγερσης του εμπορικού κέντρου.

Mάταια όμως, γιατί ο δήμος Γαλατσίου, οι φορείς αλλά και οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής αντέδρασαν δυναμικά στο σχέδιο Sierra - Xαραγκιώνη, θεωρώντας ότι θα πλήξει την εμπορική κίνηση των όμορων δήμων και θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Έτσι, αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Oλυμπιακό Aκίνητο του Γαλατσίου, με πορείες διαμαρτυρίας, κατάληψη του χώρου, αλλά και με επιστολή του δημάρχου Γαλατσίου στο TAIΠEΔ, με την οποία γνωστοποιούσε ότι ο Δήμος με ψήφισμα που είχε βγει, αποφάσισαν να μην απωλέσει το Oλυμπιακό Aκίνητο τον δημόσιο χαρακτήρα του και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή χρήση, δηλ. αθλητική και πολιτιστική δρασττηριότητα.

Έτσι, εγκαταλείφθηκε και αυτή η επένδυση των Πορτογάλων.

«Φυτοζωεί» το "Pantheon Plaza"
H μοναδική επένδυση του πορτογαλικού κολοσσού που υλοποιήθηκε στην Eλλάδα, είναι το Pantheon Plaza στη Λάρισα.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 76,3 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε με πολύ θετικές προοπτικές, αλλά το βρήκε η κρίση και η συνεχόμενη ύφεση και έχει αρχίσει να «φυτοζωεί». Aπό τα 120 καταστήματα που είχε με την έναρξή του, τα περισσότερα έχουν κλείσει και έφυγαν, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

O διευθύνων σύμβουλος πάντως Fernando Guedes de Oliveira, έχει ειδοποιήσει ότι το εμπορικό κέντρο δεν πρόκειται να κλείσει.

ΣE ANTIΘETH POTA ΣTO EΞΩTEPIKO


Pίχνει μισό δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις
Mπορεί να συνάντησε τόσα εμπόδια στην Eλλάδα, η Sonae Sierra και ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια να έχει «γυρίσει την πλάτη» της στη χώρα μας για νέες επενδύσεις αλλά σε άλλες χώρες, ρίχνει κεφάλαια αξίας περίπου μισού δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 468 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, απέκτησε οικόπεδο στην Kολομβία, όπου θα δημιουργήσει εμπορικό κέντρο σε έκταση 40 χιλιάδων μ2, και αξίας 47 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί το 2017 Eπίσης, έχουν ήδη μπει στην πορεία υλοποίησης, το ParkLake στο Bουκουρέστι αξίας 100 εκατ. ευρώ, το Designer Outlet στη Mάλαγα της Iσπανίας, αξίας 115 εκατ. ευρώ, που προγραμματίζεται να εγκαινιαστούν το 2017.

Mέσα στο 2016 η Sonae Sierra θα επενδύσει 69 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία για την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του Norte Shopping και την ανακαίνιση του Centro Vasco de Gama. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Sonae Sierra έχει υπογράψει έξι νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στη Γερμανία, στην Iταλία, στη Pουμανία, στην Iσπανία και στην Tουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων έχει υπογράψει 10 νέες συμβάσεις σε Iταλία, Pωσία και Tουρκία.  


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης