Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Που πάει η κατάσταση με την καθαριότητα στην Πόλη;



Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων για τι συμβαίνει με την καθαριότητα στην πόλη. Η εικόνα εδώ και καιρό είναι ομολογουμένως τραγική. Τα σκουπίδια συσσωρεύονται για ημέρες στους κάδους και στους δρόμους. Μπάζα, κλαδέματα, ογκώδη είναι διάσπαρτα αφημένα σε γωνιές, πάρκα, νησίδες και δρόμους. Οι πλατειές, τα πάρκα, το πράσινο, οι δρόμοι και οι γειτονίες σε κακό χάλι.


Οι εργαζόμενοι του Δήμου γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης των κάτοικων, πικρόχολων σχολίων, λεκτικού προπηλακισμού.

Και όμως καμία ευθύνη δεν έχουν για την κατάσταση. Τι φταίει άραγε για το κακό χάλι; Τι κινδύνους και προβλήματα ενέχει η συνέχιση αυτής της κατάστασης και μάλιστα τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν;

Είναι πρόβλημα παροδικό και θα το εξισορροπήσουν οι άνεργοι που αναμένονται στο Δήμο με την 5μηνη απασχόληση και το μεροκάματο 425 ευρώ; Είναι ζήτημα τάχα της κακής νοοτροπίας των κατοίκων ή μόνο ζήτημα οργάνωσης και λάθος επιλογών από την μεριά της Δημοτικής αρχής;

Χωρίς να παραγνωρίζει και να υποτιμά κανείς τους παραπάνω παράγοντες το πρόβλημα στην καθαριότητα και το πράσινο που σήμερα εμφανίζεται οξυμένο στην Ηλιούπολη, είναι πολύ πιο βαθύ. Θα επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο αν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αίτιες που το συντηρούν και το οξύνουν.

Και οι αιτίες δεν είναι συγκυριακές! 

Είναι άρρηκτα δεμένες με την πολιτική μείωσης της χρηματοδότησης των Δήμων διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων τομέων όπως η καθαριότητα. Είναι η συνέχεια των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Η οξυμένη κατάσταση σήμερα στην καθαριότητα στο Δήμο μας, είναι δεμένη με τις μεγάλες και τραγικές διαστάσεις που παίρνει η έλλειψη στο προσωπικό.

Πρόβλημα διαχρονικό και όχι ευκαιριακό!

Από την δεκαετία του 90 ακόμη, η πολιτική μείωσης του μόνιμου προσωπικού και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι στρατηγική κατεύθυνση των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Στους πρωταγωνιστές αυτών των ανατροπών στους δήμους και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (τότε ως ελάσσων αντιπολίτευση και με την ταμπέλα του Συνασπισμού).

Στόχος «η μείωση του εργασιακού κόστους», η άρση της μονιμότητας, ώστε να προετοιμαστεί το άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μοχλός για αυτό τον αντιλαϊκό κατήφορο η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων. Μόνο στα χρόνια της κρίσης, η χρηματοδότηση τους μειώθηκε πάνω από 60%. Την ίδια περίοδο η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών σε τέλη, φόρους και ανταπόδοση όλο και μεγενθύνεται.

Η μείωση των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό δρομολογήθηκε χρόνια πριν. Με το ξέσπασμα της κρίσης απαγορεύτηκαν (μέχρι και το 2016) οι προσλήψεις στο εργατοτεχνικό προσωπικό (το κύριο σώμα σε τομείς όπως η καθαριότητα και το πράσινο) και τέθηκε ο στόχος της κλιμακωτής μείωσης και των συμβασιούχων (μέχρι το 50%). Η πλειοψηφία των δημάρχων και μαζί η δημοτική αρχή στην Πόλη μας δεν αντέδρασαν στην προδιαγραμμένη πορεία, στήριξαν τις αντιδραστικές πολιτικές. Το σύνθημα «να βοηθήσουμε την κατάσταση στη χώρα, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο» το σήκωσαν παραπλανητικά οι χορτασμένοι για να τρομάξουν και να σιωπήσουν οι νηστικοί.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η άθλια κατάσταση που καταμαρτυρεί η καθαριότητα και το πράσινο στην πόλη.

Μόλις εννέα (9) προγράμματα καθαριότητας εκτελούνται καθημερινά στο Δήμο μας που συμπληρώνονται με τρία ( 3 ) για την ανακύκλωση. Προγράμματα που κάθε ημέρα είναι στον αέρα και η υλοποίηση τους βασίζεται στο φιλότιμο και τις αντοχές των εργαζόμενων. Έχουμε να δούμε για χρόνια στους δρόμους οδοκαθαριστές. Μόλις είκοσι δυο (22) εργατοτεχνίτες είναι σήμερα στο πράσινο και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου στην πόλη. Τα κονδύλια στον προϋπολογισμό που διατίθενται για συντήρηση και ανταλλακτικά του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού στο ναδίρ και έτσι μένει τις περισσότερες φορές παροπλισμένος στις αποθήκες και στο ΓΚΑΡΑΖ του Δήμου. Το συνεργείο επισκευών των οχημάτων του Δήμου είναι στεγνό από προσωπικό, ο στόλος συσσωρεύεται για επιδιόρθωση, αδρανεί και αποσύρεται από κρίσιμες λειτουργίες.

Στους δρόμους αυτοκίνητο – σκούπα δεν κυκλοφορεί αφού δεν επισκευάζονται. Το πλύσιμο των κάδων στην πόλη φαντάζει σύντομο ανέκδοτο. Τα προγράμματα αποκομιδής κλαδοδεμάτων και ογκωδών ευκαιριακό γεγονός.

Συνειδητή η εγκατάλειψη από την δημοτική αρχή κάθε αναγκαίας επένδυσης και προγραμματισμού σε υποδομές. Ούτε ένα όχημα δεν έχει προστεθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο στόλο καθαριότητας του Δήμου. Οι βυθιζόμενοι κάδοι έχουν απλωθεί στην πόλη χωρίς τον στοιχειώδη σχεδιασμό σε στόλο, τεχνικά μέσα και προσωπικό. Αποτέλεσμα σήμερα και η ασφαλής αποκομιδή τους να μην διασφαλίζεται και να εγκλωβίζεται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού απ’ ότι θα απαιτούνταν σε άλλες συνθήκες, που αποσύρεται από άλλες ανάγκες και προγράμματα.

Είναι πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να μην απαιτεί από την κυβέρνηση (τις προηγούμενες και την σημερινή) την αναπλήρωση των κενών σε μόνιμο προσωπικό, να μην προϋπολογίζει έστω ένα ικανό αριθμό συμβασιούχων. Είκοσι (20) μόλις συμβασιούχοι είναι για φέτος ο σχεδιασμός στην καθαριότητα και ούτε ένας εργαζόμενος στο Πράσινο. Έτσι υλοποιείται ο κομπασμός της δημοτικής αρχής ότι έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου.

Κάπως έτσι ανοίγει, λέμε εμείς, ο δρόμος των εργολάβων, όπως πρόσφατα επιχειρήθηκε στο τομέα του πράσινου. Κάπως έτσι τα ιδιωτικά συνεργεία για τις επισκευές του στόλου των οχημάτων στην καθαριότητας θα μας πουν «ότι είναι μονόδρομος».
Την κατάσταση την συμπληρώνει η ανορθολογική και συστηματική παρέμβαση της δημοτικής αρχής, στην λειτουργία και στο έργο των υπηρεσιών. Παρέμβαση που σμπαραλιάζει την ευθύνη, την πρωτοβουλία και την συλλογική δουλεία εργαζομένων και υπηρεσιών. Ο βολονταρισμός της υποκαθιστά το όποιο δημόσιο προγραμματισμό και έλεγχο και αναπαράγει νοσηρά φαινόμενα, που συχνά – πυκνά κάνουν την εμφάνιση τους και στο έργο και την πολιτεία της.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι έγκαιρα και κατ’ επανάληψη ανέδειξαν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και της λειψής κρατικής χρηματοδότησης, την διάσταση και την οξύτητα που παίρνουν.

Το Σωματείο εργαζομένων το ίδιο.
Κανένας σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί (και προπαντός η Δημοτική αρχή) ότι δεν ήξερε που οδηγεί η πολιτική που υποτάσσει κάθε δαπάνη για τις λαϊκές ανάγκες στην λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Το λαϊκό νοικοκυριό πληρώνει και ξαναπληρώνει για την λειτουργία και τις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να μπορεί να διασφαλίζει και τα πιο απλά ζητήματα, όπως το ζήτημα της καθαριότητας στην πόλη.

Η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, δεν είναι παιχνίδι για να παίζει κάνεις, είναι μέρος της ζωής του λαϊκού νοικοκυριού. Μια ζωή που δεν έχει την πολυτέλεια να δραπετεύει σε εξοχές. Που τις ανάσες του οποίου ελευθέρου χρόνου τις ξοδεύει στα όρια της πόλης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να μην συμβιβαστούν με την αθλιότητα που παράγει για την ζωή τους η πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ, δημοτικής αρχής .

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα και να δώσει λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη.

Να απαιτήσει προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, απαιτώντας από τη κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη των 53 εργαζόμενων που από το 2009 έχουν περάσει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και δεν έχουν διαβεί ακόμα την πόρτα του Δήμου. Να άρει η Κυβέρνηση κάθε περιορισμό και απαγόρευση των προσλήψεων στους Δήμους.

Πάνω από 7 εκατ. Ευρώ πληρώνουν τα νοικοκυριά στην πόλη κάθε χρόνο μόνο μέσω από τα δημοτικά τέλη. Αντί η υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού να αναβαθμίζεται, με τις αναγκαίες επενδύσεις, εκσυγχρονισμό, εξοπλισμό και την πλήρωση του προσωπικό σε κενά και τις αναγκαίες ειδικότητες, βουλιάζει στην απαξίωση. Την πολιορκούν οι εργολάβοι και η δημοτική αρχή παίζει το ρολό του τροχονόμου.

Έξω οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες από την καθαριότητα, το πράσινο και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ως ΚΚΕ παλεύουμε ενάντια σε κάθε παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθέσιμων του Δήμου για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.

Διεκδικούμε:

• Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων.
• Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
• Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
• Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα Νέα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης