Κυριακή 24 Μαΐου 2015



Ο Δήμος Ηλιούπολης διοργάνωσε την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 Ημερίδα για τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης σε Δήμο και Περιφέρεια. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τον νέο θεσμό και τα πλεονεκτήματά του.


Συμμετείχαν ο κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Ηλιούπολης, και ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Αττικής και πρώην συμπαραστάτης του δημότη στο Δήμο Αθηναίων, οι οποίοι παρουσίασαν τον θεσμό του συμπαραστάτη, ο καθένας από την πλευρά του.
Στον σύντομο  χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Τάσος Ευσταθίου είπε:
Καλημέρα σας, θα ήθελα και εγω με την σειρά μου να χαιρετίσω την σημερινή ημερίδα επαινώντας τους διοργανωτές της διότι το θέμα που θα συζητήσουμε αφορά ένα  νέο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη & της επιχείρησης, ο οποίος προβλέπεται από το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Ο θεσμός αυτός ήρθε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, δυσλειτουργιών και κακοδιοίκησης, να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας, η οποία πολλές φορές στην πράξη αναιρείται από τη μη εφαρμογή ή και από την έλλειψη αποφάσεων.
Ειδικότερα ο θεσμός αυτός έχει σαν  αποστολή αφενός μεν  την υποδοχή καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και την διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων,
αφετέρου δε την διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όσο και επ' ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος ο Συμπαραστάτης εντοπίζει.
Ο Συμπαραστάτης λοιπόν του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες και συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους. Δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικά το αποτέλεσμα της κρίσης του, αλλά αναζητά τον κοινό τόπο, στον οποίο η λογική τεκμηρίωση μπορεί να πετύχει την γεφύρωση της διάστασης. Χωρίς να ακυρώνει την δυνατότητα της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο νέος θεσμός παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, με μια πιο ταχεία, διαφανή και δωρεάν παρεχόμενη υπηρεσία διαμεσολάβησης.
Η πλήρης λειτουργία του θεσμού στο σύνολο των Περιφερειών και των μεσαίων και μεγάλων Δήμων και οι ετήσιες εκθέσεις του θα πρόσφερε σε μεγάλο βαθμό μια έγκυρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής αυτοδιοίκησης και θα αποτελούσε έναν πολύ καλό οδηγό των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της λειτουργίας της έτσι ώστε η Τ.Α. να είναι ακόμη πιο χρήσιμη στον δημότη.
Συμπερασματικά θα περιμέναμε ότι ένα τέτοιος συναινετικός θεσμός ο οποίος & αυτός συμβάλλει στην ενότητα των πολιτών, τόσο χρήσιμη την σημερινή εποχή, θα είχε την καθολική αποδοχή της Τ.Α.  θα είχαν επιλεγεί Συμπαραστάτες στην πλειοψηφία των Δήμων της Χώρας & θα συζητούσαμε για την ενίσχυση του ρόλου του.
Αντιθέτως η έλλειψη ευρύτερης συναίνεσης των μελών των Δημοτικού Συμβουλίου με τα 2/3 που απαιτούσε ο νόμος ήταν η κύρια αιτία της μη εκτεταμένης εφαρμογής του θεσμού.
Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι απουσίας των ευρύτερων αυτών συναινέσεων;
Είναι η έλλειψη κουλτούρας συναινέσεων σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να συγκρούεται και να μην μπορεί να συμφωνήσει στα ελάχιστα; Μην ξεχνάμε ότι η συναίνεση, που είναι η βάση των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ελληνική πολιτική ζωή είναι μια λέξη σχεδόν δαιμονοποιημένη, συνώνυμη πολλές φορές της προδοσίας κ.λ.π. & αυτά πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητηθούν σήμερα.
Εμείς σαν “ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ” ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τις κομματικές & παραταξιακές γραμμές  συμβάλλαμε αποφασιστικά & καθοριστικά στο να εφαρμοστεί αυτός ο θεσμός στην πόλη μας & γι’αυτό είμαστε υπερήφανοι.
Είναι στο χέρι πλέον της Δημοτικής Αρχής & του Συμπαραστάτη του Δημότη το αν θα λειτουργήσουν επ’ωφελεία των Δημοτών.

Εύχομαι λοιπόν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από την σημερινή συζήτηση. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης