Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015


Κατά σχεδόν 10% μεγαλύτερες θα ήταν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις και εφάπαξ φέτος αν αποδίδονταν άμεσα και για τους επόμενους δώδεκα μήνες οι παραπάνω παροχές για τις οποίες έχουν αιτηθεί τουλάχιστον  300.000 ασφαλισμένοι που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό βίο τους.

Και αυτό γιατί σε 3 δισ. ευρώ (έναντι 28 δισ. ευρώ που είναι ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη) εκτιμούνται από συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη, με τους οποίους συνομίλησε το capital.gr, τα «χρέη» των Ταμείων στους συνταξιούχους χωρίς… σύνταξη. Παρόλα αυτά, ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, το περασμένο Σαββάτο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέβασε αυτό το ποσό στα …6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι το «κρυφό» χρέος των ταμείων προς τους συνταξιούχους χωρίς … σύνταξη είναι σχεδόν τετραπλάσιο από το  «φανερό» έλλειμμα τους, το οποίο θα ήταν προφανώς επίσης τετραπλάσιο (4,2 δισ. ευρώ αντί 1 ,2 δισ. ευρώ) εάν αποδίδονταν οι παροχές τις οποίες δικαιούνται οι 300.000 κατ΄ όνομα μόνο συνταξιούχοι.
Εκείνο το στοιχείο το οποίο συσσωρεύει αυτό το «κρυφό» χρεός των ταμείων –εκτός από το κύμα συνταξιοδότησεων μετά το 2010  και τη δραματική μείωση του προσωπικού στα ταμεία (πχ στο ΙΚΑ μειώθηκε κατά 50% σε τέσσερα χρόνια !)   – είναι η πολύμηνη αναμονή για τη λήψη της σύνταξης.
Όσο περισσότερους μήνες περιμένει κανείς τη σύνταξη του, τόσο περισσότερα χρήματα πρέπει να πληρώσει το ταμείο του για αναδρομικά. Αν –για παράδειγμα- κάποιος συνταξιούχος περιμένει έξι μήνες να λάβει την πρώτη του σύνταξη, τότε το ταμείο του μαζί με την πρώτη σύνταξη πρέπει να αποπληρώσει και τις συντάξεις των προηγούμενων έξι μηνών.
Ποιοι είναι αυτοί οι κατ’ όνομα μόνο «συνταξιούχοι»; Είναι εκείνοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για να πάρουν κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βρίσκονται σε λίστα αναμονής έως και 2,5 ετών.
Πώς κατανέμεται αυτό το «χρέος» ανά ταμείο; Σύμφωνα με τη γενική εικόνα που έχουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας:
·        Το «κρυφό» χρέος του ΙΚΑ προς τους δικούς του  69.000 συνταξιούχους χωρίς κύρια σύνταξη (αν και ένα μέρος αυτών λαμβάνει προσωρινή) ανέρχεται σε ετήσια βάση γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.
·        Γύρω στο 1 – 1,25 δισ. ευρώ ανέρχεται το «κρυφό» χρέος των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) αλά και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Συγκεκριμένα, στο Δημόσιο εκκρεμούν περίπου 20.000 συντάξεις, στον ΟΑΕΕ εκκρεμούν περίπου 20.000 συντάξεις και στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) άλλες 7500. Παράλληλα, στο ΕΤΕΑ εκκρεμούν 75.000 επικουρικές συντάξεις,
·        Κοντά στο 1 δισ. ευρώ, επίσης, είναι και το χρέος των ταμείων προνοίας στους 35.000 περίπου συνταξιούχους (κυρίως του στενού και ευρύτερου δημοσίου) που περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ τους κοντά.
Κύκλοι του υπ. Εργασίας εκτιμούν πως η ταχύτερη απονομή των συντάξεων, τις διαδικασίες της οποίες επισπεύδουν υπηρεσιακά στελέχη του, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες) θα κάνει δυνατή τη μείωση του χρέους των ταμείων προς τους συνταξιούχους.
Πηγή: capital.gr
πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα από τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης