Αξιολόγηση εργασίας κ. Λουπασάκη για το ρέμα της Πικροδάφνης Αγίου Δημητρίου:
Σημαντικά συμπεράσματα για την αποκατάσταση του ρέματος
Στις 14 Ιουνίου 2016, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), από τον επίκουρο καθηγητή κ. Λουπασάκη, (διαθέσιμη στην ιστοθέση του Δήμου Αγίου Δημητρίου: http://www.dad.gr/images/pikrodafnh/ergasia_ajiologhshs_mpe_pikrodafnhs_6-2016_loypasakhs_emp.pdf ), το οποίο αφορά στην αξιολόγηση της πρότασης οριοθέτησης-διευθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης, της Περιφέρειας Αττικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Αττικής, που περιγράφεται στην αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτπώσεων (ΜΠΕ) ΜΠΕ (12-12-2014) και για λόγους απολύτως τεκμηριωμένους, που έχουμε επανειλημμένως δημοσιεύσει στον τύπο και στα ΜΜΕ, καθώς και υποβάλλει εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες, μας βρίσκει ως Κίνηση Πολιτών αλλά και σαν μέλος του “Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”, εντελώς αντίθετους, διότι σύμφωνα με τη Μελέτη αυτή θα επέλθει πρακτικά:
Δεδομένου οτι η εργασία του ΕΜΠ υποστηρίζει την άποψή μας και τεκμηριώνει τις θέσεις μας για διαχείριση του ρέματος συνολικά με φυσικούς τρόπους και μέσα, το “Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” εξέδωσε Δελτίο Τύπου, για ενημέρωση των συμπολιτών μας 20160712 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς 20160712 ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗ .
- συνολικός εγκιβωτισμός του ρέματος (αποψίλωση πρανών από το υφιστάμενο πράσινο, για να τοποθετηθούν πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα, δηλαδή σαρζανέτια, βλέπε φωτογραφίες πιο κάτω),
- στένεμα της κοίτης του και
- μετατροπή του σε ανοικτό οχετό.
Ζητάμε:
- Την ακύρωση της ΜΠΕ και
- επανεξέταση της πρότασης οριοθέτησης–διευθέτησης του Ρ. Πικροδάφνης της Περιφέρειας Αττικής, με κεντρικούς άξονες την επαναφορά της κοίτης στην φυσική της μορφή με απομάκρυν-ση όλων των ανθρωπογενών αποθέσεων και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου του ρέματος.
- Τη συνολική και όχι την τμηματική οριοθέτηση στην αρχική-φυσική του μορφή.
- Τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης των νερών του, κυρίως με όμβρια και βοθρολύματα και την άμεση εξάλειψή τους
- Την απομάκρυνση τυχόν μπάζων και κατασκευών (οικίσκων, δρόμων, γηπέδων, ιδιωτικών/δημόσιων γεφυρών, αύλιων χώρων κτλ), από τα πρανή και την κοίτη, ότι δηλαδή στερεί ζωτικό χώρο από τη λειτουργία του ρέματος.
- Τη στοχευμένη υποβοήθηση της βλάστησης με αυτόχθονα είδη, για τη σταθεροποίηση των φυσικών πρανών, που θα αποκαλυφθούν μετά την απομάκρυνση των μπάζων.
- Έγκριση των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων, όπως αντικαταστάσεις παλαιών πεζογε-φυρών, αγωγών και συστημάτων ομβρίων, αποκατάσταση αστοχιών στα φυσικά πρανή, καθώς και έργων αντιρρύπανσης, για να διασφαλιστεί έτσι, η ασφαλής πολυδιάστατη λειτουργία του.
- Την ακύρωση κατασκευής των συλλεκτηρίων – πλημμυρικών αγωγών ομβρίων υδάτων Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, που εκτρέπουν νερά από το ρέμα Τραχώνων (φυσικός αποδέκτης) στο Ρέμα Πικροδάφνης, επιβαρύνοντάς το με πρόσθετη παροχή.
Το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί στοιχείο φυσικού πλούτου και τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας, όχι μόνο των Δήμων που διασχίζει, αλλά και όλου του νότιου τομέα της Αττικής. Είναι το τελευταίο φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή, για την αυτόχθονη και μεταναστευτική ορνιθοπανίδα, για σπάνια είδη χλωρίδας, αλλά και με πλούσια αζωνική βλάστηση, με εντυπωσιακή δύναμη αναγέν-νησης. Επιπλέον είναι πολύτιμος φυσικός αεραγωγός των περιοχών που διασχίζει, απομακρύνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και διαμορφώνει ήπιο μικροκλίμα.
Έχει χαρακτηριστεί, με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ υπ’ αριθμόν 9173/1642 στις 3.3.1993 (ΦΕΚ 281 Δ’/1993), ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Επιπλέον με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν. 4227, ΦΕΚ 156 Α’/2014) κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέματα Α’ προτε-ραιότητας» (περ. η’, παρ. 4, άρθρο 20) του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ όσον αφορά την προστασία των υγροσκοπικών χαρακτηριστικών των υγροτόπων και της λεκάνης απορροής τους κατατάσσεται στους υγροτόπους «Β’ προτεραιότητας» (παράρτημα ΙΧ, άρθρο 20, παρ. 2.γββ).
Φωτογραφίες ρεμάτων που έχουν “Διευθετηθεί” με σαρζανέτια!
Καθαρίζουμε το ρέμα μας
“Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”
Κυριακή 17 Απριλίου 2016, ώρα 9:30, συμμετέχουμε στον καθαρισμό του ρέματος, που οργανώνεται από το Δήμο Αγίου Δημητρίου στα πλαίσια της δράσης“Let’s do it Greece 2016”.Σημεία συγκέντρωσης:
- Πίσω από την εκκλησία του Αγ. Βασιλείου
- Λεμονοδάσος (τέρμα οδού Ξάνθης)
Οι σακούλες και τα γάντια θα διατεθούν από το Δήμο, ενώ όσοι εθελοντές συμμετέχουν θα πρέπει να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια, κατά προτίμηση γαλότσες, για την κατάβαση μέσα στο ρέμα.Τα μέλη της Κι.Π.Η. και όσοι Ηλιουπολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν μαζί μας, θα συναντηθούμε στο πρώτο σημείο συγκέντρωσης, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, στις 9:30.Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, στη διεύθυνση Αγίου Βασιλείου 55. Η Αγίου Βασιλείου είναι κάθετος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μεταξύ των σταθμών του Μετρό “Ηλιούπολη” και “Άγιος Δημήτριος”.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου