ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΙ
Ο νέος ασφαλιστικός-συνταξιοδοτικός νόμος βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας, με τη συμμετοχή των δικηγόρων-εργατολόγων Δημήτρη Μουσελίμη και Κώστα Τσουκαλά, αναλύθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του.
Ειδική αναφορά έγινε στις αλλαγές που συντελέστηκαν όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, καθώς και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν πλέον.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Μουσελίμης επικεντρώθηκε, κυρίως, στην προοπτική του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος για τις νέες γενιές. «Έχουμε ένα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, του οποίου τη βαρβαρότητα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, υπό την λογική ότι μιλάμε για ένα σύστημα που απαιτεί πλέον σαν ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 40 έτη ασφάλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσελίμης, τη στιγμή που, όπως είπε, ο νέος ασφαλισμένος εισέρχεται στην αγορά εργασίας κατά μέσο όρο στην ηλικία των 32 ή των 35, με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων και, ενδεχομένως και μεταπτυχιακών σπουδών.
Ο κ. Μουσελίμης συμπλήρωσε, επίσης ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται σε βαθμό άνω του 50%. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, καταργείται το ελάχιστο προστατευτικό όριο της κατώτατης σύνταξης, «το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 486 ευρώ». «Αυτό αντικαθίσταται από την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ» σημείωσε ο κ. Μουσελίμης, «συν το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι δινόταν, μέχρι σήμερα».
«Θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το μέγεθος των αλλαγών, καθώς είμαστε σε αναμονή των εφαρμοστικών εγκυκλίων, που θα εκδοθούν από τα Ταμεία, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά το μέλλον είναι ζοφερό» εκτίμησε ο κ. Μουσελίμης.
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι από το 2010 έγιναν μειώσεις συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Είχαμε μία συνεχή πορεία μειώσεων των συντάξεων, η οποία δεν βοήθησε να μειωθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Άρα, στην ουσία, όλη η δημοσιολογία που θέλει τις μεγάλες συντάξεις ή τα χαμηλά όρια ηλικίας να είναι το πρόβλημα, εκ του αποτελέσματος έχει κριθεί ότι είναι προβληματική. Και, δεύτερον, προβληματική είναι και η συνεισφορά των δανειστών στο πως οργανώθηκε αυτή η επίθεση».
Εξαιρετικά επώδυνες χαρακτήρισε τις αλλαγές που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, κυρίως για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 35% και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, «χωρίς να εξασφαλίζεται μακροχρόνια η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Παναγιώτης Κυριακούλιας, συμπλήρωσε ότι το ασφαλιστικό, τα τελευταίο διάστημα, είναι στην ημερήσια διάταξη. «Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, είχαμε συνεχείς παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο κ. Κυριακούλιας, εκφράζοντας την άποψη ότι το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές κατακτήσεις.
ΑΠΕ
πηγη
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου