ΕΡΕΥΝΑ
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις καλύτερες δουλειές στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το μισθό, αλλά και τις χειρότερες, παρουσίασε σε εκδήλωση το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) και ο Τομέας Ηγεσίας (ΤΗΓΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρία Kienbaum.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πέντε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στην ελληνική αγορά είναι αυτή του προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής/CEO, του επικεφαλής Νομικής Υπηρεσίας, του Επικεφαλής Επιχειρηματικής Στρατηγικής Μονάδας, του Επικεφαλής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού και του Διευθυντή Εργοστασίου.
Οι λιγότερο καλά αμειβόμενες θέσεις είναι του υπαλλήλου Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, του Τεχνικού Παραγωγής, του Υπαλλήλου Ελέγχου Ποιότητας, του/της Ρεσεψιονίστ και του Ειδικού Τεχνικής Υποστήριξης.
Οι καλύτερα αμειβόμενοι κλάδοι είναι των ορυχείων και μεταλλίων με αμοιβές συνολικά 56% πάνω από το μέσο όρο, του εμπορίου με 12% πάνω από το μέσο όρο, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με 9% πάνω από το μέσο όρο, ενώ ο κλάδος του τουρισμού αμείβει με 58% λιγότερο από το μέσο όρο.
Αποκλίσεις από το μέσο όρο των αποδοχών έχουμε και ανά περιοχή, με την Αττική να αμείβει με αποδοχές 9% πάνω από το μέσο όρο, ενώ στη Θεσσαλία παρουσιάζονται συνολικές αποδοχές 31% κάτω από το μέσο όρο.
Σημαντικό μέρος των αποδοχών όλων των εργαζομένων αποτελούν σήμερα οι μεταβλητές αμοιβές και σε κάποιες κατηγορίες και τα bonus. Αναφορικά με τις εταιρικές παροχές προς τους εργαζόμενους, η έρευνα έδειξε, κυρίως, παροχή σε εταιρικά αυτοκίνητα και εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, παροχές δίνονται ως εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ή σε voucher για εστίαση, σε προγράμματα υγείας, σε εκπαίδευση, σε κινητό τηλέφωνο, σε καύσιμα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΜΑΔ Μαίρης Γεωργιάδου και του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΗΓΕ Δημήτρη Α. Μαύρου. Σύμφωνα με τη Δρ. Ευαγγελία Μαρκάκη (Επιστημονική Υπεύθυνη της έρευνας Αμοιβών και Κινήτρων για την Ελλάδα), υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαμόρφωσης των αμοιβών. Οι τέσσερις βασικοί άξονες επίδρασης είναι η ίδια η εταιρία, η αγορά εργασίας, τα χαρακτηριστικά του ατόμου και τα χαρακτηριστικά της θέσης. Καθένας από αυτούς του παράγοντες περιλαμβάνει τους δικούς του παράγοντες.
Η Δρ. Julia Zmitko, επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων της Kienbaum, στην παρουσίασή της, μέσω Skype, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για τους μισθούς το 2016 κινείται σε αύξηση της τάξεως του 1.4% για την Ελλάδα που έχει το χαμηλότερο ρυθμό αυξήσεων στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει για κάποιες θέσεις αρκετά ανταγωνιστικές αποδοχές σε σύγκριση με χώρες, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.
Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα (κοινωνική ασφάλιση) είναι 39% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το συνολικό μεικτό μέσο κόστος για τον εργοδότη ανά ώρα εργασίας είναι 13.60 ευρώ.
Σε απόλυτες τιμές, θεωρείται ελκυστικό για επενδύσεις, εφόσον διορθωθούν και τα μη-μισθολογικά κόστη, όπως οι φορολογικοί συντελεστές και το κόστος των εργοδοτικών εισφορών. Οι Έλληνες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα πηγαίνουν, κυρίως, στην Αγγλία και τη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, εισοδήματος και σταθερότητας.
Ο Δρ. Παναγιώτης Καπόπουλος διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της Alpha Bank, επεσήμανε τη σημασία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, με έμφαση στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, προκειμένου να εστιάσουμε στην παραγωγή και όχι μόνο στην κατανάλωση
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου