Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Robert Galbraith, ψευδώνυμο της J.K. Rowling, Η σοδειά του κακού (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Ψυχογιός).


Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

«Μια σοδειά άκρων... χεριών και ποδιών, λαιμών/... που στρίβουν σαν κύκνων/σαν να γυρεύουν ν' ανασάνουν ή να προσευχηθούν...». Είναι οι στίχοι του τραγουδιού «Mistress Of The Salmon Salt», από τον δεύτερο δίσκο του αμερικάνικου χαρντ ροκ συγκροτήματος Blue Oyster Cult. Και είναι οι στίχοι πάνω στο σημείωμα που συνοδεύει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι που στάλθηκε στο γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ. Η Σοδειά Του Κακού, που χρωστάει τον τίτλο στο τραγούδι των Blue Oyster Cult, «Career Of Evil», του οποίου τους στίχους έγραψε η Πάτι Σμιθ, είναι η τρίτη περιπέτεια του Κόρμοραν Στράικ, που υπογράφει η Τζόαν Ροόουλινγκ, η δημιουργός του Χάρι Πότερ. Και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδώνυμο, το Ρόμπερτ Γκάλμπρειθ, παρόλο που η ταυτότητά της είχε αποκαλυφθεί από το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς, το Κάλεσμα του Κούκου.


Στην νέα αυτήν αστυνομική ιστορία, ο Στράικ, ο παρασημοφορημένος αξιωματικός της Βασιλικής Στρατιωτικής Αστυνομίας που υπέστη ακρωτηριασμό στο δεξί του πόδι κάτω από το γόνατο από μία έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν, πρέπει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το φρικαλέο απειλητικό μήνυμα και τι απέγινε η ακρωτηριασμένη γυναίκα. Οι υποψήφιοι είναι αρκετοί. Ως νόθος γιος ενός ροκ σταρ και φημισμένος πιά ντετέκτιβ, αφού αποκάλυψε τον δολοφόνο ενός γνωστού μοντέλου και εξιχνίασε τον φόνο ενός ελάσσονα συγγραφέα, που απειλούσε όλο το λογοτεχνικό κατεστημένο της Βρετανίας, ο πελώριος Στράικ έχει αρκετούς εχθρούς. Από τον πρώην εραστή της μητέρας, που ο ίδιος τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατό της από υπερβολική δόση, μέχρι τους διάφορους εγκληματίες που είχε συλλάβει και φυλακίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, όλοι είναι υποψήφιοι.

Οπότε ο Στράικ συνοδευόμενος από την γραμματέα του την Ρόμπιν και ένα σαραβαλιασμένο τζιπ ξεκινάει ένα ταξίδι στην βρετανική ύπαιθρο, από επαρχιακές παμπ μέχρι πολυτελείς οίκους ανοχής για να ανακαλύψει τα ίχνη παλαιών εχθρών. Ταυτόχρονα ξεκινάει και μια αναδρομή στο άγριο παρελθόν του, στα ομιχλώδη κοινόβια που μεγάλωσε με την μητέρα του και στα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις βρετανικές βάσεις που στάλθηκε να υπηρετήσει όταν αποφάσισε να ακολουθήσει την καριέρα του αξιωματικού. Mια διπλή διαδρομή που θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου που παίζει μαζί του ένα παρανοϊκό παιχνίδι. Και η Ρόουλινγκ υπογράφει ακόμα μια περιπέτεια ενός μοναχικού αντιήρωα που κουράζεται εύκολα καθώς στηρίζεται σε ένα προσθετικό άκρο, ανησυχεί διαρκώς για το βάρος του, βρίσκει συχνά καταφύγιο στις λονδρέζικες παμπ και τις μπύρες τους αλλά διαθέτει κοφτερό μυαλό και σιδερένια γροθιά. Η νέα του περιπέτεια δεν είναι πάρα μια αφορμή για να ολοκληρώσει το πορτρέτο του ρομαντικού παιδιού που ανατράφηκε μέσα στο χάος του ροκ εν ρολ, επέλεξε τον στρατό για να βρεί την πειθαρχία που τόσο του έλειπε και κατέληξε ανάπηρος και αδέξιος αλλά όχι ανίκανος να βοηθάει με τον δικό του ανορθόδοξο τρόπο στην απονομή δικαιοσύνης. Ανήκει σίγουρα στην εκλεκτή παρέα των ιδιωτικών ντετέκτιβ της νουάρ παράδοσης ως μοναχικός αλλά ταυτόχρονα και ως ευάλωτος συναισθηματικός εκδικητής που ακολουθεί τις δικές του ηθικές αξίες.

H Ρόουλινγκ υπογράφει ακόμα μια περιπέτεια ενός μοναχικού αντιήρωα που κουράζεται εύκολα καθώς στηρίζεται σε ένα προσθετικό άκρο, ανησυχεί διαρκώς για το βάρος του, βρίσκει συχνά καταφύγιο στις λονδρέζικες παμπ και τις μπύρες τους αλλά διαθέτει κοφτερό μυαλό και σιδερένια γροθιά.

Οσό για τους Blue Oyster Cult, ένα συγκρότημα που άφησε πολύ περισσότερους επιγόνους στην μουσική σκηνή από όσους φαντάζεται κανείς, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλοκή αφού οι στίχοι τους δεν δίνουν μόνο τον τίτλο στο βιβλίο αλλά βαφτίζουν και καθένα από τα εξήντα δύο κεφάλαια του. Η Ρόουλινγκ, σίγουρα φανατική θαυμάστρια τους, «τρελαίνεται για τον ήχο της κιθάρας τους» όπως είχε πει, πρέπει να έψαξε τους στίχους από όλους τους δίσκους τους για να βρεί τους πιο κατάλληλους. Κατά μία έννοια ήταν το πιο ταιριαστό συγκρότημα για το βιβλίο της Ρόουλινγκ που περιέχει τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές μέχρι τώρα. Συμφωνα με τους στίχους του μανατζέρ τους και ποιητή Σάντι Πέρλμαν που τους πρόσφεραν το όνομα, οι Blue Oyster Cult είναι μια ομάδα εξωγήινων που καθορίζουν την μοίρα της ανθρωπότητας. Στο μυθιστόρημα της Ρόουλινγκ δεν υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις, η μοίρα των ηρώων και κυρίως του ογκώδους ντετέκτιβ Στράικ καθορίζεται από το σκοτεινό παρελθόν του που αποκαλύπτεται σελίδα-σελίδα.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΗ σοδειά του κακού
Robert Galbraith
Μτφρ. Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός 2016
Σελ. 648, τιμή εκδότη €18,80






πηγη

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ





 ΠΗΓΗ πηγη






Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης