Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014


Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο και ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων, που αφορούν στο θέμα της παρουσίας Μ.Κ.Ο. στην Ηλιούπολη, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, δίνοντας τις αναγκαίες διευκρινίσεις.


Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων, που δημιούργησε η οικονομική κρίση, και όφειλε να σταθεί στο πλευρό όλων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας. Και αυτό έπραξε.
Δημιούργησε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που αφορά τόσο στην προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, όσο και στην παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους άνεργους, άπορους, ανασφάλιστους κ.λπ. συμπολίτες μας, που δεν έχουν τρόπο να καλύψουν σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε τις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες.
Για τη δημιουργία αυτού του δικτύου συνεργάστηκε με πλήθος φορέων, που θα μπορούσαν να την συνδράμουν σε αυτό το έργο, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Ιεροί Ναοί του Δήμου, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Δημόσια Νοσοκομεία, Κοινωνικοί Σύλλογοι, ιδιωτικοί οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εξειδικευμένες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Ως προς τις τελευταίες, πρέπει να τονίσουμε κατ’ αρχάς ότι η Δημοτική Αρχή δεν παραχώρησε καμία υφιστάμενη κοινωνική δομή σε Μ.Κ.Ο. Οι δομές που λειτούργησαν σε συνεργασία με Μ.Κ.Ο. είναι όλες νέες δομές, των οποίων η ανάγκη ανέκυψε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση, και τις οποίες ο Δήμος δεν θα μπορούσε να καλύψει με δικές του δυνάμεις, λόγω της κατά 60% περίπου μειωμένης χρηματοδότησής του και της μείωσης του προσωπικού του.
Ειδικότερα:
Η συνεργασία με την «Έδρα», η οποία σημειωτέον είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, και όχι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, προέκυψε από την κοινωνική ανάγκη ίδρυσης Κοινωνικού Παντοπωλείου, πριν ακόμη δημιουργηθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο (2011). Έτσι ο Δήμος προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας η «Έδρα» θα λειτουργούσε με δικό της προσωπικό, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, και θα παρείχε τρόφιμα σε άπορους συνδημότες μας. Με το ίδιο πλαίσιο λειτουργεί και το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής κ.λπ.
Η συνεργασία με την «TACT HELLAS» υπογράφηκε, προκειμένου να λειτουργήσει και 2ο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όταν δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4071/12), το οποίο προέβλεπε την ίδρυση Κοινωνικών Παντοπωλείων και άλλων κοινωνικών δομών, υπό την εποπτεία διαπαραταξιακής επιτροπής. Έτσι η «TACT HELLAS» ανέλαβε την λειτουργία του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου στην οδό Ηρ. Κωνσταντοπούλου, της Τράπεζας Χρόνου, του Γραφείου Διαμεσολάβησης και του Κοινωνικού Φαρμακείου, δομές οι οποίες εντάχθηκαν σε επιδοτούμενο από την Ε.Ε. «Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχιας», το οποίο όμως απαιτούσε σύμπραξη με ενδιάμεσο φορέα (εν προκειμέω την «TACT HELLAS») , για την ένταξη σε αυτό και την εκταμίευση των χρημάτων.
Και οι δύο αυτοί Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί είναι απολύτως νόμιμοι, ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς και από ορκωτούς λογιστές, η οικονομική τους διαχείριση είναι απολύτως διαφανής, και τελούν υπό τον έλεγχο και του Δήμου και διαπαραταξιακής επιτροπής (οι δομές ειδικότερα που καλύπτονται από την «TACT HELLAS»). Έχουν δε να επιδείξουν στους τομείς που δραστηριοποιούνται σημαντικό κοινωνικό έργο.
Επιπρόσθετα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι συνεχείς αιτιάσεις για την συνεργασία με αυτές τις Μ.Κ.Ο, παραβλέπουν σκόπιμα το ότι πολλές Μ.Κ.Ο. στην χώρα μας και σε όλον τον κόσμο προσφέρουν σημαντικότατο έργο, το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Μ.Κ.Ο. «Χαμόγελο του παιδιού», «Χωριά SOS», «Γιατροί του Κόσμου», «WWF», «Green Peace», «Αρκτούρος» και τόσες άλλες. Θεωρούμε ότι η συλλήβδην ενοχοποίηση όλων των Μ.Κ.Ο., είτε αυτές παρέχουν έργο και είναι οικονομικά διαφανείς, είτε όχι, θυμίζει κυνήγι μαγισσών, που μοναδικό στόχο έχει την ψηφοθηρία, μέσω της εκμετάλλευσης του θορύβου που δημιουργήθηκε για κάποιες μεμονωμένες Μ.Κ.Ο., οι οποίες ερευνώνται για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν κρατικές επιχορηγήσεις. Κάτι τέτοιο όμως αντιστοιχεί στο να θεωρούμε κάθε έντιμο άνθρωπο, εγκληματία, γιατί κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι εγκληματίες!
Ως προς την συνεργασία με την εταιρία «SALAS», δεν έχουμε να παρατηρήσουμε τίποτε άλλο από το ότι η εταιρία αυτή, χωρίς να επιβαρύνει σε τίποτα τον Δήμο, παρέχει φθηνό και άριστης ποιότητας φαγητό σε κάθε συμπολίτη μας, γι’ αυτό και έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες μας. Δεν κατανοούμε, γιατί κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενοχλούνται από την μετατροπή του Δημοτικού Αναψυκτηρίου σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, κοινωνικών, πολιτιστικών κ.λπ., ανοιχτό σε όλους τους δημότες και τους φορείς της πόλης.
Τέλος, επειδή διατυπώνονται ενστάσεις και για την εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούμε, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κατά τη δική μας αντίληψη, η εθελοντική προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών μόνο τιμή περιποιεί σε όποιον δηλώνει έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική του ευαισθησία, και σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε, είναι πολύτιμη, όχι μόνον γιατί βοηθά στην αντιμετώπιση σε έναν βαθμό των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και γιατί συσφίγγει τους κοινωνικούς και ανθρώπινους δεσμούς, και δημιουργεί πνεύμα συναλληλίας σε όλη την κοινωνία.
Πέραν αυτών, βεβαίως θα επιθυμούσαμε να απαλειφθούν τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αλλά αυτό συναρτάται με την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση, και με τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης, στις οποίες φυσικά δεν μπορούμε να παρέμβουμε με αποφασιστικό τρόπο, πέραν από το να υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό μέσο την προάσπιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.
Αυτό για το οποίο η Δημοτική Αρχή είναι υπόλογη απέναντι στους δημότες είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αυτοί βιώνουν, με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτει. Σ’ αυτήν την προτεραιότητα επιχειρούμε να ανταποκριθούμε με καθημερινό αγώνα.
Αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε όσες επιθέσεις και αν δεχόμαστε, και όσες διαστρεβλώσεις και αν επιχειρούνται, για μικροπολιτικούς, ψηφοθηρικούς λόγους.
14/3/14
Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ.... Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ!!!

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ+







ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης