Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015


Η χρονιά κλείνει με σημαντικές απώλειες μιας και ο ΓΔ μέχρι σήμερα χάνει 25% από τις αρχές του έτους, ο FTSE25 τo 31% , ενώ ο τραπεζικός ουσιαστικά μηδένισε με απώλειες 94% ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή μιας και τα νέα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης ουσιαστικά είναι σχεδόν και το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του.

Αυτό καθ΄εαυτό ουσιαστικά είναι και το πιο σημαντικό γεγονός για την κεφαλαιαγορά όσο και για την οικονομία. Χωρίς τράπεζες η οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση κατάλαβε και έκανε αρκετές θυσίες για την διάσωση του κλάδου μετά από την πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Πλέον ο τραπεζικός χάθηκε από τον έλεγχο του κράτους μιας και το dilution ήταν τεράστιο. Ομως ο κλάδος πλέον μπορεί να σταθεί χωρίς μεν ακόμα να μπορεί να “δανείσει” την οικονομία, αλλά έχει όλα τα εχέγγυα για το μέλλον.
Το βασικό του μέλημα είναι να μπορέσει να πάρει πίσω μέρος των καταθέσεων που έχασε και αυτό πρωτίστως έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ σημασία έχει το πώς θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα τα κόκκινα δάνεια μιας και αυτά στην παρούσα είναι που θα τον βοηθήσουν στα μελλοντικά αποτελέσματα.
Θα ακολουθήσει λοιπόν ένα διάστημα που ουσιαστικά θα δούμε τις κινήσεις στον κλάδο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει και σημαντική μείωση στο προσωπικό του. Ήδη ο κλάδος πουλάει σημαντικά asset του που ουσιαστικά θα τον βοηθήσουν στην κεφαλαιακή επάρκεια, παρόλα αυτά θα χάσει μέρος της κερδοφορίας του από αυτά.
Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό με την Εθνική με την πώληση της Finans Bank στην Τουρκία που παρόλα αυτά γλίτωσε τα κοστοβόρα COCOS του ΤΧΣ. Δεν ξέρουμε αν ο κλάδος χρειαστεί νέα κεφάλαια στο μέλλον μιας και αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και πρωτίστως της ίδιας της οικονομίας. Παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως δεν θα της αφήσουν σε καμία περίπτωση να “πέσουν” και ειδικά τώρα που δεν ελέγχονται από το κράτος μετοχικά αλλά και ουσιαστικά..
Αυτό από μόνο του τις κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πλέον και ειδικά στις αποτιμήσεις που είναι σήμερα μιας και υπολείπονται σημαντικά από όποια Ευρωπαική τράπεζα και αν τις συγκρίνει κανείς.
Μπροστά μας δε,  έχουμε και την απόφαση της ΕΚΤ στο αν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τόσο την οικονομία όσο και τον κλάδο. Το πρώτο δίμηνο του έτους είναι πολύ σημαντικό μιας και μπροστά του έχει να περάσει θέματα που δεν έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια με οδηγό το ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση από την μία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ενώ το πολύ θετικό είναι πως από πίσω σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλήματος.
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στην παρούσα για την οικονομία μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό σκηνικό ήταν αυτό που προβλημάτιζε. Σίγουρα το αρνητικό είναι ότι από την μία η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, αλλά από την άλλη δεν πιστεύει σε αυτό ή τουλάχιστον προσπαθεί να “λειάνει” καταστάσεις που η ίδια δημιούργησε με την ρητορική της τα προηγούμενα χρόνια.
Τεχνικά η αγορά μεσοπρόθεσμα που μας ενδιαφέρει για την μεγάλη εικόνα όσο κάτω από τις 700 μονάδες δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανοδικότητα με τον χρόνο να κατεβάζει ακόμα χαμηλότερα το επίπεδο τον επόμενο μήνα.
Σε ημερήσιο έχουμε το 631 επίπεδο που είναι και το κοντινό μας εμπόδιο και που κατοχύρωση μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 680 ενώ οι 609 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι το 580.
Σχετική εικόνα
Οι 560 μονάδες κράτησαν σαν στήριξη θυμίζοντας ότι είναι το χαμηλό του Αυγούστου ενώ πλέον ο τραπεζικός κλάδος έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη με πολύ μεγάλους τζίρους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς..
Ένα χαρτοφυλάκιο όσο δελεαστικές και αν είναι οι τραπεζικές αποτιμήσεις δεν μπορεί να έχει παρά ένα ποσοστό σε αυτές θυμίζοντας πως οι υπόλοιπες εταιρίες είναι η πραγματική οικονομία.
Εν κατακλείδι αφήνουμε μία χρονιά με ιδιαίτερα άσχημα συναισθήματα και σημαντικές απώλειες ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, παρόλα αυτά αν κάτσουμε να δούμε την υπόλοιπη αγορά θα καταλάβουμε πως είμαστε σε μία συσσώρευση τον τελευταίο 1 ½ χρόνο.
Με όλο το προηγούμενο σκεπτικό συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της οικονομίας, με το μόνο της πρόβλημα να είναι ο χρόνος. Θυμίζουμε και πάλι πως για να πάρουμε ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση της περιοχής των 700 μονάδων, μιας και αν αυτό γίνει μπορεί να στοχεύσουμε λίγο κάτω από τον τετραψήφιο νούμερο.
Ουσιαστικά η αγορά βλέπει πως η οικονομία από την στιγμή που στηρίζεται από την Ευρώπη ξύνει πάτο εδώ και ένα μεγάλο διάστημα και ακόμα και με τα CC κατάφερε να κρατηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα στα macro της περιμένοντας υπομονετικά τις αλλαγές εκείνες που θα κάνουν την διαφορά για την ανάκαμψή της.
Μπορεί η ψυχολογία ακόμα να είναι στο ναδίρ παρόλα αυτά ξέρουμε πως η αγορά προηγείται πάντα μίας μεγάλης αλλαγής στην οικονομία και αυτή θα είναι η πρώτη που θα μας το δείξει.
Ευχόμαστε Καλή Χρονιά και με μεγάλα κέρδη σε όλους.

—-Σχετική εικόναΤου Ηλία Ζαχαράκη, από τον “Μικρομέτοχο”

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης