Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Για το τέλος της χρονιάς ξεχωρίσαμε από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή βιβλία για μικρά παιδιά που είτε με χριστουγεννιάτικες ιστορίες είτε με ιστορίες που είναι στο πνεύμα της ημερών πρεσβεύουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Σας τα προτείνουμε.



Της Ελένης Κορόβηλα
metaixmio nychta agapiΣτις 24 Δεκεμβρίου είναι, όπως αφηγείται στα παιδιά η Σοφία Μαντουβάλου, Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο ισπανικής καταγωγής Μίζα Ντελ Γκάλο, ο αλέκτωρ, ο πετεινός, το κοκόρι λέει το παραμύθι του ανεβασμένος στο πιο ψηλό καμπαναριό. Είναι το παραμύθι της αγάπης, της ισότητας, ο ύμνος στο διαφορετικό, είναι το τραγούδι μιας ζωής γεμάτης αποδοχή και κατανόηση που τραγουδιέται σε κάθε γλώσσα και πολιτισμό. Η Θέντα Μιμηλάκη έχει εικονογραφήσει την ιστορία που αφηγείται το πετεινάρι με γλυκύτητα, αρμονία και όμορφα, θερμά, χρώματα.


martis nanosΤα Χριστούγεννα ως αποθέωση της αγάπης γιορτάζονται και έξω από το θρησκευτικό πλαίσιο μια που το μήνυμα που στέλνουν ξεπερνά το στενό τελετουργικό. Σε αυτή τη λογική κινείται η ιστορία Ο νάνος δεν κοιμάται (εκδόσεις Μάρτης) που έγραψε η κορυφαία Σουηδή συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Άστριντ Λίντγκρεν και εικονογράφησε με τρυφερότητα η Κίττυ Κρόουθερ. Ένας νάνος, ένας τόσος δα ανθρωπάκος φτάνει και περισσεύει για εξασφαλίσει τη γαλήνη πάνω στη Γη. Με την αθόρυβη περπατησιά του επισκέπτεται ζώα κι ανθρώπους και φροντίζει να είναι πάντα καλά. Κανείς δεν τον έχει δει ποτέ, εκείνος όμως αφήνει το μικρό του χνάρι που είναι γεμάτο καλοσύνη.
livanis arahnoyfantisΤις μέρες των Χριστουγέννων ξαναγεννιέται το φως και μέσα από τις ιστορίες δίνεται αέναα η υπόσχεση πως το φως θα κυριαρχήσει. Η ιδέα πως ο καθένας έχει τη δική του ηλιαχτίδα Η Βασιλική Νευροκοπλή αφηγείται με τρυφερότητα την ιστορία τουΑχτιδοϋφαντή (εκδόσεις Λιβάνη) που υφαίνει ηλιαχτίδες των ανθρώπων. Η Αμαλία Κονταίου έχει δημιουργήσει δυναμικές, ελπιδοφόρες και κυρίως φωτεινές εικόνες.
papadopoulos gennisiΗ Γέννηση του Χριστού (εκδόσεις Παπαδόπουλος) είναι το συμβολικό γεγονός που σηματοδοτεί την ελπίδα, που δίνει την υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η αγάπη και η χαρά. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς (κείμενο) και η Ναταλία Καπατσούλια (εικονογράφηση) αφηγούνται σαν παραμυθάκι την ιστορία της γέννησης του Χριστού για τα μικρά παιδιά. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά των μικρών, καλαίσθητων εικονογραφημένων βιβλίων για σχεδόν τα πάντα.
metaixmio mikros aggelosΤις μέρες των Χριστουγέννων στις σχολικές γιορτές του δυτικού κόσμου τα μικρά παιδιά ντύνονται πολύ συχνά αγγελάκια συμβολίζοντας ό,τι πιο αγνό, όμορφο κι ελπιδοφόρο για το μέλλον. Σε ένα σχολείο, ένα αγόρι είναι Ο πιο μικρός άγγελος(εκδόσεις Μεταίχμιο) της χορωδίας και θα τραγουδήσει κάλαντα και τραγούδια. Η Χίλντε Κέλερ-Τιμ έφτιαξε μια ιστορία γεμάτη καλοσύνη με την υπόμνηση πως θαύματα γίνονται κάθε μέρα ακόμη κι από τα πιο μικρά αγγελάκια.
kastaniotis papatheodorouΚι επειδή η αγωνία των παιδιών είναι να βρουν δώρο κάτω από το δέντρο, πλάι στο κρεβάτι τους ή τέλος πάντων οπουδήποτε, φτάνει να το βρουν, η ιδέα και μόνο της απαγωγής του Αϊ-Βασίλη προκαλεί ανατριχίλες. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που αγαπά τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες, θέτει το ερώτημα Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; (εκδόσεις Καστανιώτη) και το απαντά αφηγούμενος μια γιορτινή περιπέτεια με αστυνομική πλοκή.
patakis christougennaΤα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και η γιορτή των Φώτων είναι και τα έθιμα που τις συνοδεύουν. Έθιμα που ενισχύουν το αίσθημα συλλογικότητας κι αλληλεγγύης. Τα κάλαντα, τα δώρα, οι συνταγές, τα διαφορετικά έθιμα ανάλογα τον τόπο αποτελούν τον καμβά των τεσσάρων ιστοριών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου υπό τον τίτλο Τα Χριστούγεννα των παιδιών (εκδόσεις Πατάκη).







Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης