Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Στις 30 και 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ένα συνέδριο που στην ουσία, το απαξίωσε η ίδια η ηγετική ομάδα του αυτοδιοικητικού κινήματος, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως φάνηκε και ο ευτελισμός στον οποίο έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση και που είναι συνέπεια κυρίως των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν οι «εντολοδόχοι» δήμαρχοι, αλλά και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» του γρήγορα φάνηκε ο πραγματικός α λόγος ύπαρξής του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελική ψηφοφορία από τους 500 περίπου συνέδρους, παρέστησαν μόνο οι 80, απόδειξη του πόσο πολύ τους καίει ο θεσμός που υποτίθεται ότι υπηρετούν.



Ο κ. Στυλιανίδης ως αρμόδιος υπουργός, δεν εντόπισε κανένα σοβαρό πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση. Οι περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων (60%), η φοβερή υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η απαξίωση του κοινωνικού κράτους, το θάψιμο των δομών στους Δήμους, γι’ αυτόν στην ουσία δεν υφίστανται. Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με 1,3 δις ευρώ, ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι το ελάχιστο κόστος είναι 2,6 δις ευρώ και βέβαια είναι γνωστό ότι και με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι αυτά τα ποσά τα δικαιούνται και απλά η κυβέρνηση τα υπεξαιρεί. Μάλιστα ο κύριος Υπουργός οραματίζεται ως ιδανικό δήμο, αυτόν που αυξάνει τα ίδια έσοδα και μηδενίζει τις κρατικές επιχορηγήσεις. Αν η αύξηση των ιδίων πόρων δεν είναι αύξηση των δημοτικών τελών, ας μας πει επιτέλους κάποιος τι είναι .
Ένα ακόμα στοιχείο για την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ότι από το σύνολο των 325 δήμων, περισσότεροι από 200, βρίσκονται υπό την εποπτεία του παρατηρητηρίου, θεσμός που γεννήθηκε κατ’ εντολή της Τρόικας, ενώ οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν, απειλούνται με απολύσεις και οι δημότες με αύξηση πρώτα απ’ όλα των δημοτικών τελών.
Είναι φανερό ότι παρά την προσπάθεια των ανθρώπων της ριζοσπαστικής αριστεράς, που δρουν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά το γεγονός ότι εκφώνησαν έναν άλλο λόγο, αγωνιστικό και προγραμματικό, ο συσχετισμός σε αυτήν την φάση στην ΚΕΔΕ είναι τόσο αρνητικός, ώστε οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στους δήμους το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αγωνιστούν, συμπαρατασσόμενοι με τους εργαζόμενους και τους δημότες. Γιατί διαφορετικά το ελάχιστο κοινωνικό κράτος που απέμεινε, σε λίγο θα είναι παρελθόν και τα δημόσια αγαθά θα λαμβάνει μόνο όποιος έχει να πληρώνει.
Μέσα στο παραπάνω μοτίβο, ο Δήμαρχος της πόλης μας να αναδειχθεί, επιδεικνύοντας τις «επαναστατικές» του απόψεις. Η έλλειψη οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου του στον Δήμο, πλην αυτού που απλά μπορεί να χαρακτηρισθεί ως βιτρίνα και επίσης εξυπηρετεί μικροπολιτικές και σκοπιμότητες, οι απόψεις του για τον Καλλικράτη, του οποίου ανέκαθεν ήταν διαπρύσιος κήρυκας, η υποστήριξή του ανέκαθεν στις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές και τον πάλαι ποτέ δικομματισμό, καθώς και η συνέπεια που επέδειξε όταν από θέσεις ευθύνης εφήρμοζε αυτές τις πολιτικές, προφανώς και δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών.
Η μέχρι σήμερα θητεία του στο Δήμο όταν, υπέρμαχος ων των ιδιωτικοποιήσεων - με πρωτοπόρες τις Μ.Κ.Ο - και της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας, μέσω των παραχωρήσεων – «μισθώσεων» σε ιδιώτες δεν του επιτρέπουν να φανεί πειστικά στο λαό της Ηλιούπολης, ως …. «εσχάτως ανανήψας». Προφανέστατα η αντάρτικη στολή δεν του εφαρμόζει καλά. Γνωρίζουμε τις κάθε είδους κυβιστήσεις του, γνωρίζουμε επίσης ότι σε ένα χρόνο έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το ότι θα έφτανε και μέχρι αυτού του σημείου, ήταν δύσκολο να σκεφτεί ένας απλά σκεπτόμενος πολίτης…..



Έφτασε στο σημείο ο Δήμαρχος να καταψηφίσει τις τελικές αποφάσεις του Συνεδρίου, γιατί όπως είπε «Η ηγετική ομάδα του αυτοδιοικητικού κινήματος (παράταξη του Πασοκ), επέλεξε έναν συμβιβασμό χωρίς διέξοδο με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» και μάλιστα σημειώνει με οργή ότι «το ρήγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη της ΚΕΔΕ είναι βαθύ και αξεπέραστο» και ότι «αναπτύσσεται ένα σοβαρό κίνημα αντίστασης, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης» και τονίζοντας μάλιστα, ότι … «πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που συμβιβάστηκαν και συμφώνησαν με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».
Αρκετά, έλεος κύριε Δήμαρχε, «μην αυτομαστιγώνεστε τόσο πολύ»…
Σκεφτείτε τα έργα και τις ημέρες σας, τις δράσης σας κι αυτά που υπηρετήσατε μέχρι σήμερα.
Αναμένουμε με περιέργεια, ατενίζοντας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις νέες …. «επαναστατικές» μεταλλάξεις σας.

ΗΛΙΟΥ - Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη
Το Γραφείο Τύπου
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης