Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΚΕΠΑ :Δίνουν λανθασμένα ποσοστά αναπηρίας για να κόβουν επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις


Στα γρανάζια μιας απάνθρωπης και παράλογης γραφειοκρατίας έχουν εμπλακεί τα άτομα με αναπηρία και οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας δίνουν λανθασμένα ποσοστά σε πολλούς ασθενείς αποκλείοντάς τους κατ΄ αυτόν τον τρόπο από τα επιδόματα που δικαιούνται.
Στα γρανάζια μιας απάνθρωπης και παράλογης γραφειοκρατίας έχουν εμπλακεί τα άτομα με αναπηρία και οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
Το πρόβλημα έχει προκύψει επειδή εδώ και έναν χρόνο εκκρεμεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να διορθώσει τον πίνακα προσδιορισμού των ποσοστών αναπηρίας που έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Έτσι, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά ανίατα νοσήματα δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματά τους.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει ζητήσει να συμπληρωθεί ο πίνακας με τουλάχιστον άλλες 15 σπάνιες παθήσεις οι οποίες λανθασμένα δεν συμπεριλαμβάνονται στους κωδικούς με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην αναγνωρίζονται από το σύστημα.
Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι κάθε ταμείο ακολουθεί τη δική του πολιτική. Για παράδειγμα, σε παραπληγικό ασθενή στον οποίο ΚΕΠΑ έδωσε 80% ποσοστό αναπηρίας ο ΟΓΑ του έκοψε το επίδομα, γιατί το συγκεκριμένο ταμείο απαιτεί 100% ποσοστό για να το χορηγήσει.
Ανάλογη απάνθρωπη αντιμετώπιση επιφύλαξε το Ταμείο του Οίκου Ναύτου στην Κωνσταντίνα Ραράκου, η οποία, σύμφωνα με τη διάγνωση του θεράποντα γιατρού, «εμφανίζει αδυναμία πραγματοποίησης οποιοσδήποτε κίνησης άνω και κάτω άκρων και παραμένει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο κρεβάτι κατάκοιτη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κατακλίσεων και συχνών λοιμώξεων».
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο γιος της Πέτρος Ραράκος το ταμείο απάντησε ότι «δεν εγκρίθηκε η καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος κατόπιν απορριπτικής απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής επειδή η πάθηση δεν εμπίπτει στις επιδοτούμενες», και τους παρέπεμψε στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Κίνδυνος
Σημαντική εκκρεμότητα υπάρχει και με τους ασθενείς που πάσχουν από ΑΙ05, καθώς με το υπάρχον σύστημα όταν κάνουν φαρμακευτική αγωγή και πέφτει το ιικό φορτίο στον οργανισμό τους χάνουν το επίδομά τους!
Το θέμα έχει σοβαρές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι κάποιοι ασθενείς σταματούν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή τους και να μεταδίδουν πιο εύκολα τη νόσο.
«Πρόκειται για μια αντιεπιστημονική προσέγγιση που δεν έχει καμία λογική», τονίζει η διευθύντρια της «θετικής Φωνής» Μαρία Δημητριάδη και προσθέτει ότι θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα ο πίνακας προσδιορισμού των ποσοστών και ο κάθε ασθενής που βρίσκεται υπό αντιρετροϊκή αγωγή να εξασφαλίζει τουλάχιστον 80% ποσοστό αναπηρίας.
Ακόμα όμως και όσοι ασθενείς έχουν την τύχη να εμπίπτουν στις κατηγορίες των δικαιούχων ανεβαίνουν έναν Γολγοθά κάθε δύο χρόνια, προκειμένου να περάσουν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και να ανανεώσουν τα δικαιώματά τους. Η αναμονή μέχρι να τους καλέσει η αρμόδια επιτροπή ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τον έναν χρόνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περισσότερες από 60.000 αιτήσεις.
Χάνουν και τη σύνταξη
Το απίστευτο είναι ότι κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής -η οποία είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας- οι ασθενείς χάνουν όχι μόνο τα επιδόματά τους αλλά και τη σύνταξή τους και τη φαρμακευτική τους κάλυψη, καθώς δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
«Υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους όσο περιμένουν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ και εμείς κάνουμε αγώνα για να βρούμε φάρμακα για να τους δώσουμε», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης και τονίζει ότι είναι παράλογο όσοι πάσχουν από ανίατες κληρονομικές ασθένειες να περνάνε κάθε δύο χρόνια από τις ίδιες επιτροπές.
«Τα ΚΕΠΑ αποτελούν εργαλείο τιμωρίας των αναπήρων», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης και προσθέτει: «Το σύστημα είναι χαοτικό, με θύματα όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους γιατρούς και τους εργαζομένους στα ΚΕΠΑ. Πολλές σπάνιες παθήσεις δεν εμφανίζονται καν στους κωδικούς εκτίμησης των ποσοστών αναπηρίας η ειδική επιτροπή δεν συνεδριάζει για να τα διορθώσει, ενώ συχνά δίνουν στους δικαιούχους λάθος ποσοστά, με αποτέλεσμα να χάνουν τα επιδόματά τους».
πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης