Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

«Στόχος μας να φτιάξουμε έναν οργανισμό που την ώρα της κρίσης θα ξέρει ακριβώς πού τελειώνει και πού ξεκινάει ο καθένας»


Με τη λογική της κάθετης δομής στα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών και με αυστηρά πρωτόκολλα, που θα επιτρέπουν στον καθένα να γνωρίζει τι να κάνει την ώρα της κρίσης, έρχεται το νέο σύστημα για την Πολιτική Προστασία, που θα ανακοινωθεί 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να αγοραστούν εναέρια μέσα με κοινοτική χρηματοδότηση έως και 90%. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτεραιότητες του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος από την αρχή έβαλε ψηλά τον πήχυ.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, που από τα πρώτα 24ωρα έδειξε το εύρος των ικανοτήτων του και κέρδισε τα εύσημα ακόμα και πολιτικών αντιπάλων, το κάνει να φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι.

Εν αρχή, όμως, ην ο νέος αντιπυρικός σχεδιασμός. Τι να περιμένουμε λοιπόν;

Οπως έχουμε ανακοινώσει, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα παρουσιάσουμε το νέο ολιστικό μας σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Η λογική του είναι μία «κάθετη δομή» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η ευθύνη της νέας υπηρεσίας θα ξεκινά από τη βασική μας προτεραιότητα, που είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα και θα εκτείνεται φυσικά στην αντιμετώπιση του κινδύνου και ακολούθως -εάν χρειαστεί- στα μέτρα αποκατάστασης. Το τρίπτυχο είναι «άμεση πληροφόρηση, άμεσος εντοπισμός και άμεση κινητοποίηση».

Βασικό μας μέλημα στο νέο σχεδιασμό είναι η ξεκάθαρη δομή, σύμφωνα με τα πρότυπα των χωρών που διαθέτουν τα πλέον ανεπτυγμένα συστήματα Πολιτικής Προστασίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά οι ΗΠΑ. Ξέρετε, το έχω πει αρκετές φορές. Το προσωπικό μας είναι άριστα εκπαιδευμένο. Εκεί που νοσεί η Πολιτική Προστασία είναι στη δομή, καθώς πρόκειται για μία πολυδαίδαλη Γενική Γραμματεία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, ακόμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος δικός μας είναι να φτιάξουμε έναν οργανισμό που την ώρα της κρίσης θα ξέρει ακριβώς πού τελειώνει και πού ξεκινάει ο καθένας. Και πρέπει να σας πω ότι με το νέο νομοσχέδιο 4623/19 που ψηφίστηκε και συγκεκριμένα τα άρθρα 91 έως 94 θέτουμε ξεκάθαρα αυτό τον στόχο, καθώς συστήνεται συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα είναι υπό έναν διοικητή και 13 περιφερειακούς διοικητές. Επιτρέψτε μου να πω ακόμα πως σε αυτή τη νέα προσπάθεια θέλουμε πρωτίστως σύμμαχο τους πολίτες. Εξ ου και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Θα υπάρξει ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων με αγορά νέων αεροσκαφών και αύξηση του προϋπολογισμού;

Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνει την ευκαιρία να πω για μία ακόμα φορά για το πόσο αντιστρόφως ανάλογη με τα μέσα που διαθέτουν είναι η προσφορά των πιλότων μας, που δίνουν κάθε καλοκαίρι αυτή τη μάχη. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δούμε σοβαρά την ενίσχυση των εναέριων μέσων. Είναι γεγονός ότι ειδικά τα αεροσκάφη τύπου Canadair CL-215 είναι μεγάλης ηλικίας και παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα.

Το ζήτημα βεβαίως είναι αρκετά πολύπλοκο. Ενδεικτικά, σας αναφέρω πως αυτή τη στιγμή η γραμμή παραγωγής των Canadair είναι κλειστή. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε στο θέμα αυτό, έχοντας βασικό γνώμονα πως κάθε ευρώ που τυχόν θα δαπανηθεί θα πηγαίνει προς όφελος του πολίτη επί δέκα. Εδώ πρέπει να συμπληρώσω πως η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αεροπυρόσβεση, το οποίο πρακτικά σημαίνει αγορά νέων μέσων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό χρηματοδότησης το οποίο θα αγγίζει το 90% και το υπόλοιπο ποσοστό από το κράτος-μέλος που επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η χώρα μας σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να επωφεληθεί με απόκτηση νέων μέσων αεροπυρόσβεσης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παθογένεια στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που παραλάβατε;

Ενα από τα παράδοξα που συνάντησα ήταν πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εκτός του Κέντρου Επιχειρήσεων, λειτουργούσε με ωράριο Δημοσίου. Αυτό άλλαξε άμεσα και η λειτουργία της υπηρεσίας γίνεται πια σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Σε αυτή την αυτονόητη αλλαγή είχαμε σύμμαχο τον πρωθυπουργό, που έδωσε άμεσα εντολή για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελέσει πλήρως το καθήκον της. Ενα επιπλέον διοικητικό πρόβλημα είναι ότι η ΓΓΠΠ στεγάζεται στην οδό Ευαγγελιστρίας, απέναντι από τη Μητρόπολη Αθηνών, σε διαφορετικό δηλαδή σημείο από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, από το οποίο απέχει σε νορμάλ κυκλοφοριακές συνθήκες περίπου 40 λεπτά. Με απλά λόγια, αλλού ήταν ο γενικός γραμματέας, αλλού οι στρατηγοί και αλλού το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση κρίσης!

Εχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον εντοπισμό κτιρίου όπου θα συστεγαστούν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, συνάντησα ένα προσωπικό που διακρίνεται για την επιχειρησιακή του δεινότητα. Αυτό το προσωπικό είναι εθνικό κεφάλαιο και με αυτό το προσωπικό θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Η έλλειψη συντονισμού στο Μάτι απεδείχθη και ώρες μετά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν άνθρωποι που δεν κάηκαν αλλά πνίγηκαν. Τι θα κάνατε εσείς διαφορετικά;

Επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Εξάλλου υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη για πιθανές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Είναι ο ελάχιστος σεβασμός ως προς τις οικογένειες των θυμάτων. Σκοπός μας είναι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ΜΑΤΙ.

Μια από τις προκλήσεις του 112 σε πλήρη λειτουργία θα είναι η στιγμή που θα δώσετε εντολή να φύγει ή όχι το μήνυμα. Ποια είναι τα κριτήρια;

Οπως έχουμε ανακοινώσει, το ολοκληρωμένο σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους. Η συνεισφορά του ως προς την έγκαιρη προειδοποίηση θα είναι καθοριστική, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ακριβείς προσδιορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Το πότε θα σταλεί ένα μήνυμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ώρα του συμβάντος, σε πόσους πολίτες πρέπει να πάει, καθώς και σαφείς οδηγίες προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός.

Οταν σας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αναλαμβάνετε τη θέση του γ.γ. Π.Π. πώς νιώσατε και υπάρχει κάτι που φοβάστε;

Το πρώτο συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε μόλις μου προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι ευθύνη. Μεγάλη ευθύνη! Ξέρετε πολύ καλά πως η Πολιτική Προστασία δεν είναι μία συνηθισμένη Γενική Γραμματεία. Εχουμε να κάνουμε με έναν «ζωντανό οργανισμό» επί 24ώρου βάσεως, που έχει τη μέγιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να διαφυλάξει τις περιουσίες τους και να προστατέψει τη ζωή τους.

Συνεπώς, το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ευθύνη απέναντι πρώτα στους πολίτες και ακολούθως βεβαίως στον πρωθυπουργό που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί ένα τόσο κρίσιμο πόστο. Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημα αν υπάρχει κάτι που φοβάμαι, θα σας απαντήσω με ερώτηση: Υπάρχει άνθρωπος που να μην φοβάται; 

Προσωπικά, όμως, προσπαθώ να εφαρμόσω μία αγαπημένη φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Συνεπώς, η δουλειά μας δεν είναι να φοβόμαστε, αλλά να διώχνουμε τον φόβο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 



ΣΦΥΓΜΟΣ TV  ...Εταιρεία 

ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Greek European Future: #΄Εφη Σιόβα Γερμανικό  Φροντιστήριο  Γλυφάδας # Ελένη  Ευστρατιάδου  Κεράνη  SO EASY # Κέντρο  Ξένων  Γλωσσών  ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ # Τίνα Γεωργοπούλου Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών # Ε.Β.Ε ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ FUN2LEARN # ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ # ΚΕΝΤΡΟ # ΞΕΝΩΝ # ΓΛΩΣΣΩΝ # ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ  Μαρία Παντελή # languages # Πρότυπο  Κέντρο Εκπαίδευσης  Ξένων  Γλωσσών ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ # Εκπαιδευτήρια # Ξένες  Γλώσσες # Φροντιστήρια  Ξένων  Γλωσσών Το ORBIS-ANIMA της Λιλιάνα Ηλιοπούλου: Πρωτοπορεί στην Ξενόγλωσση εκπαίδευση - Αγγλικών & Γερμανικών


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης