Σάββατο 13 Απριλίου 2019


 Έτσι θα  γίνει η Ηλιούπολη «έξυπνη πόλη» .

Η Ηλιούπολη μπορεί και πρέπει να γίνει «έξυπνη πόλη», δηλαδή ένα προάστιο που θα εφαρμοστή ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα περιοριστεί  «χαρτούρα».



Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σφυγμός» κ. Άγγελος Δημητρόπουλος τ. Αντιδήμαρχος και νυν Εντεταλμένος σύμβουλος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο οποίος είναι υποψήφιος του συνδυασμού «Πρώτα η Ηλιούπολη» του Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου.
Ο κ. Δημητρόπουλος στην συνέντευξη του υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η Ηλιούπολη «’Έξυπνη Πόλη» .
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα ιδανικό σύστημα, αλλά προσθέτει,  ότι λείπει η κουλτούρα για την σωστή εφαρμογή του.
Συγκεκριμένα η συνέντευξη του Δημητρόπουλου στο «Σφυγμό» έχει ως εξής:     


-         Τι είναι η ηλεκτρονική Διακυβέρνηση;
-         Είναι, με πολύ απλά λόγια, το πέρασμα από τη «χαρτούρα» του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή με χρήση εφαρμογών και εργαλείων που κάνουν τις διαδικασίες του Δήμου ψηφιακά, πιο γρήγορα, χωρίς χαρτί (όπου αυτό είναι ακόμα εφικτό) και με περισσότερη διαφάνεια αφού όλα καταγράφονται. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι ένας βασικός πυλώνας της Έξυπνης Πόλης. Μερικά παραδείγματα, με βάση του τι έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια είναι η Ηλεκτρονική Διακίνηση ψηφιακά υπογεγραμμένων εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, το ψηφιοποιημένο αρχείο της Τεχνικής και της Νομικής υπηρεσίας, η εφαρμογή διαχείρισης του Κοιμητηρίου, η Ηλεκτρονική εγγραφή και μοριοδότηση στους Παιδικούς Σταθμούς.

-         Πως θα φτάσουμε να γίνει η Ηλιούπολη μια «έξυπνη πόλη»;

-         Στην Ηλιούπολη έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια για να φτάσει κάποια στιγμή να βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις που θεωρούνται «Έξυπνες». Προσοχή: δεν λέμε ότι είμαστε ήδη «Έξυπνη Πόλη» αλλά ότι βάζουμε τις βάσεις για να γίνει. Έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, δεν είναι εμφανή στον πολίτη, γιατί χρειάζεται να χτίσουμε θεμέλια. Ξεκινήσαμε με αλλαγή του μηχανογραφικού εξοπλισμού του Δήμου (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, servers κτλ) και τη δημιουργία υποδομών όπως το cloud back up ώστε ο Δήμος να μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα που βρίσκονται στους servers του ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση είτε ατυχήματος είτε βλάβης. Δημιουργήσαμε καινούργια ιστοσελίδα που μπορεί να υποδεχτεί οποιαδήποτε καινοτόμα εφαρμογή χρειαστεί καθώς και δυο εφαρμογές για τα smartphones, μια ενημερωτική και μια για να στέλνει τα αιτήματα για βλάβες, λακούβες κτλ. Επεκτείναμε (και θα συνεχίζουμε να επεκτείνουμε) το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (wifi hotspots) για να έχουν οι πολίτες σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημόσιους χώρους δωρεάν ίντερνετ. Δώσαμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στους πολίτες για να μη χρειάζεται να τρέχουν στο ταμείο του Δήμου ή στην τράπεζα. Εγκαταστήσαμε έξυπνους υδρομετρητές σε σχολεία της πόλης για να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση νερού και να αποφεύγουμε τη σπατάλη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που χρησιμοποιούμε ήδη, μας έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο «έξυπνης» λειτουργίας.

-         Ποιες άλλες λειτουργίες του Δήμου συνδυάζονται με την «Έξυπνη Πόλη»;

-         Για να φτάσει να είναι η Ηλιούπολη μια «Έξυπνη Πόλη» θα πρέπει πολλές από τις βασικές λειτουργίες να γίνονται με «έξυπνο» τρόπο. Σημαίνει αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων για να παρακολουθούμε το πότε είναι γεμάτος και να προσαρμόζονται αυτόματα τα προγράμματα καθαριότητας Σημαίνει αισθητήρες σε θέσεις στάθμευσης για να ενημερώνονται οι πολίτες για τη διαθεσιμότητα πάρκινγκ και η Δημοτική Αστυνομία για κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ. Σημαίνει έκδοση πιστοποιητικών του Δήμου μέσα από την ιστοσελίδα του χωρίς επίσκεψη στον Δήμο και από μηχανήματα έκδοσης πιστοποιητικών (όπως έχει κάνει ο Δήμος Τρικάλων). Σημαίνει έξυπνους υδρομετρητές και έξυπνες συσκευές εντοπισμού ρευματοκλοπής σε όλα τα δημοτικά κτήρια. Σημαίνει σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός led με τηλεδιαχείριση ώστε να μπορούν να εντοπίζουν οι υπηρεσίες αυτόματα τις βλάβες.

-         Σε πόσο χρόνο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα για την «έξυπνη πόλη» και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ηλιούπολης;

-         Κατ’ αρχάς, το να φτάσει μια μέρα να είναι η πόλη μας μια «Έξυπνη πόλη» δε σημαίνει ότι σταματάει και η προσπάθεια αυτή. Ακόμα και οι πιο εξελιγμένες Έξυπνες πόλεις του πλανήτη συνεχώς εξελίσσονται. «Έξυπνη πόλη» σημαίνει υιοθέτηση κάθε καινοτομίας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και λειτουργίας σε μια πόλη. Άρα, πρέπει να έχουμε συνεχώς τα μάτια μας ανοιχτά ώστε να βλέπουμε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό σε πόλεις πρότυπα και αυτές τις πρακτικές να τις εφαρμόζουμε στα μέτρα της πόλης μας. Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν όλα αυτά που οραματιζόμαστε, δε μπορώ να σας πω με ασφάλεια γιατί πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς αποκλειστικά και φυσικά χρειάζονται και χρήματα για όλα αυτά. Προσπαθούμε να βρίσκουμε πόρους και να εξοικονομούμε πόρους για να κάνουμε συνεχώς περισσότερες δράσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αρκετά από αυτά που ανέφερα λειτουργούν ήδη ενώ το επόμενο διάστημα θα καλύψουμε άλλα 2-3 νέα σημεία με wifi, θα τοποθετήσουμε και σε άλλα δημοτικά κτήρια υδρομετρητές και θα ξεκινήσει πιλοτικά η έκδοση κάποιων πιστοποιητικών από την ιστοσελίδα μας.

-         Πως κρίνετε τον νόμο περί  απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση???  

-         Είναι κάτι εντελώς καινούργιο και δεν είμαι προφήτης για να ξέρω πως θα λειτουργήσει στην πράξη. Σαν σύστημα, θεωρητικά, η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής αντιπροσώπων. Όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, το αντίθετο μάλιστα. Η εκάστοτε αντιπολίτευση ποτέ δεν έμαθε να στηρίζει κάτι που είναι προς θετική κατεύθυνση παρά μόνο καταψηφίζει οτιδήποτε φέρει η συμπολίτευση. Ελπίζω να αρχίσει να δημιουργείται κουλτούρα συνεργασιών που είναι αναγκαία για το καλό της πόλης και να μην πάμε σε λογικές εκβιασμών κάθε παραγοντίσκου που θα διαπραγματεύεται το «κουκί» του σε κάθε ψηφοφορία, γιατί αυτό θα πάει τους Δήμους πολύ πίσω. Στην Ηλιούπολη, ήταν πολύ θετικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ελπίδα συνεννόησης αφού στην τρίτη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τον υπερψήφισε και έδωσε τέλος στο αδιέξοδο που θέλουνε κάποιοι να οδηγήσουν την πόλη μας.

    Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 71 Μάρτιος  2019



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης