Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018


Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Αγωγής, Φροντίδας & Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης (ΚΑΦΑΔΗΛ) «Π.ΠΕΝΤΑΡΗΣ»


Θέλαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την Δράση αλλά και το έργο που γίνεται σε αυτό το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ηλιούπολης.
Ο κοινωνικός αυτός φορέας έχει υπό την εποπτεία του οχτώ (8)  Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τρία (3) ΚΑΠΗ, το μοναδικό στην επικράτεια Δημοτικό Γηροκομείο με την επωνυμία «ΑΓ. ΤΑΒΙΘΑ» και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς κύριος ΣΤΟΧΟΣ είναι η βοήθεια στα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά δίνεται έμφαση στη παιγνιώδη μάθηση, στην ομαδοσυνεργατικότητα και στην ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Στα παραρτήματα Αγωγής παρέχεται σίτιση, δυνατότητα ύπνου καθώς και Ιατρική φροντίδα από τον Παιδίατρο του Νομικού Προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ. 
Γνωρίζοντας τα ανωτέρω και επειδή είναι η περίοδος εγγραφής και επανεγγραφής παιδιών στα Παραρτήματα Αγωγής, επισκεφτήκαμε στα γραφεία του ΚΑΦΑΔΗΛ  και μιλήσαμε με τον κατ ιδίαν αρμόδιο Πρόεδρο του κοινωνικού αυτού φορέα που είναι ο κύριος Κων/νος Καλούδης.
-         
Εφημερίδα Σφυγμός:
Καλημέρα σας κύριε Πρόεδρε. Βρίσκομαι πρώτη φορά στο χώρο σας, σε μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή, θα συμπλήρωνα, καθώς είναι η περίοδος εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης μας. Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες περί του θέματος αυτού και γενικότερα την λειτουργία του Νομικού Προσώπου;



-         Κων/νος Καλούδης:
Αρχικά δράττομαι της ευκαιρίας να αποδώσω τις ευχαριστίες μου στο Δήμαρχο Ηλιούπολης κύριο Βασίλη Βαλασόπουλο για την τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου τοποθετώντας με σε θέση Προέδρου στο ΚΑΦΑΔΗΛ.
Βούληση μου είναι να συνεχιστεί το έργο που γίνεται έως σήμερα στους Δημοτικούς Σταθμούς της πόλης, τους οποίους βρήκα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε στελέχωση προσωπικού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζονται ανάλογες ενέργειες και παρεμβάσεις προς βελτίωση τους.
Ως υπηρεσία προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε διάφορα χρηματοοικονομικά προγράμματα, κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχύσουμε το ταμείο του Ν.Π., όπου προστιθέμενα με την επιχορήγηση που παίρνουμε από το Δήμο, να βελτιώσουμε τις παροχές στους Σταθμούς μας, στα ΚΑΠΗ, στην «ΑΓ. ΤΑΒΙΘΑ», & στο «Βοήθεια στο Σπίτι».



Το  ΚΑΦΑΔΗΛ βλέπεται, είναι ένα αρκετά μεγάλο Νομικό Πρόσωπο, που ¨ακουμπάει¨ την κοινωνική πολιτική, έναν όρο που τα τελευταία χρόνια ¨ηχεί¨ ευχάριστα ως ορισμός στα αυτιά του κόσμου, αλλά ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει να γίνονται πράξεις που να την αναδεικνύουν.
Θέληση του Δημάρχου και της Διοίκησης μας είναι τόσο η Κοινωνική Υπηρεσία  του Δήμου μας, όσο και το ΚΑΦΑΔΗΛ να μπορούν να στέκονται δίπλα στον Συνδημότη μας με συνέπεια και αξιοπιστία, χωρίς να προσβάλουν, όπου αυτό κινδυνεύει να συμβεί, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του!!!




   Εφημερίδα Σφυγμός:
Βλέπουμε από όσα πιο πάνω μας είπατε κε Πρόεδρε πως το έργο σας έχει να κάνει με Δράσεις που άπτονται της Κοινωνικής Πολιτικής και της Αλληλεγγύης, κάτι που σημαίνει μεγάλη ευθύνη πρωτίστως για εσάς και τους συνεργάτες σας, ειδικά για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και παρακαλώ αναλύστε μου το ΣΚΟΠΟ ύπαρξης κάθε δομής.
Και πρώτα ας ξεκινήσουμε από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ο πιο ευαίσθητος τομέας κατά την γνώμη μου…. Πως λειτουργεί το σύστημα;
1.     Ποιοι γονείς μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους;
2.     Εισοδηματικά κριτήρια;
3.     Υποδομές ;
4.     Παροχές ;

-       



  Κων/νος Καλούδης:  
Η ερώτηση σας είναι επίκαιρη, καθώς είμαστε σε μια φάση που γίνονται επανεγγραφές παιδιών, αλλά και καινούργιες εγγραφές στα Παραρτήματα μας. Οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 600, αφού δόθηκε δικαίωμα και στην άνεργη μητέρα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό πολύ ψηλότερα από τις 440 που ήταν πέρυσι.
Σε σχέση με πέρυσι όμως, έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες (π.χ. αλλαγή δυναμικότητας μεταξύ βρεφών και νήπια σε δύο σταθμούς), με σκοπό την απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού παιδιών και μέσω Δήμου, αλλά και μέσω ΕΣΠΑ (χορήγηση voucher).
Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα αυτό δεν αναφέρεται στον άνεργο πατέρα, που είναι πολύ συχνό φαινόμενο πλέον και υφίσταται όλο και σε περισσότερες οικογένειες στις μέρες μας  και έχει συζητηθεί στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Ειλικρινά θα το θέσουμε υπόψη του Υπουργείου, στο άμεσο μέλλον, καταθέτοντας υπόμνημα, μήπως και ληφθεί υπόψη για επόμενη προκήρυξη.
Τώρα, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, έχουμε μηδενικά τροφεία έως και τα 22,000€ εισόδημα και από εκεί και επάνω με κλίμακα ανά 5.000-6,000, ανεβαίνει στα 45€, 55€, κλπ. Όμως, βούληση του Δημάρχου και της Διοίκησης μας είναι εφόσον πάνε καλά του χρόνου τα ταμειακά διαθέσιμα, από την περίοδο 2019-2020 να μην καταβάλλονται τροφεία.
Ενημερώνω ότι έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για voucher μέσω ΕΣΠΑ και θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουλίου, οπότε καλό είναι οι συνδημότες μας  να καταθέσουν και εκεί δικαιολογητικά ώστε να έχουν διπλή ευκαιρία ένταξης στους σταθμούς, είτε μέσω των επιλογών του Δήμου, είτε μέσω  ΕΣΠΑ. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι  5 από τους 8 σταθμούς μας είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Η κατάσταση των παιδικών σταθμών είναι πάρα πολύ καλή, χάρη στην φροντίδα και την μέριμνα των εργαζομένων. Μάλιστα εφέτος βάφτηκαν οι εξωτερικές επιφάνειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπου ο Σταθμός δεν διέθετε ανάλογη εξωτερική τοιχοποιία για βάψιμο, σε συνεννόηση με τον εργολάβο και τις προϊσταμένες των Σταθμών, βάφτηκαν αίθουσες.
Παράλληλα ¨τρέχουμε¨ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τα ¨ΕΣΠΑ 2014-2020¨, ποσού 74.800€, με το οποίο προσδοκούμε να καλύψουμε αρκετές ανάγκες, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (κομπιούτερ, σκάνερ, εκτυπωτές), κλιματισμό, παιδαγωγικά παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης, καυστήρες, κλπ.
-      
   Εφημερίδα Σφυγμός:
Κύριε πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια και επί των ημερών σας να διατηρηθεί το αποδεδειγμένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους Σταθμούς. Γνωρίζω δε το ήθος αλλά και την εργατικότητα σας, θεωρώ ότι πολλά από λεχθέντα είναι σαν να έχουν κιόλας πραγματοποιηθεί.
Επιτρέψετε μου τώρα να πάω σε μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών μας που είναι τα ΚΑΠΗ. Τι γίνεται εκεί; Το κεντρικό κράτος ασκεί ¨επιθετική¨ πολιτική, με άδικες σε πολλές περιπτώσεις, περικοπές συντάξεων. Εδώ στην Ηλιούπολη πως στηρίζουμε και ποια είναι η βοήθεια στους ¨γονείς¨ μας;
1.     Στην υγεία;
2.     Στις Δράσεις:
3.     Στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου τους, που είναι πολύς;
4.     Ποιες υποδομές έχει ο Δήμος για τους απόμαχους της ζωής;

-         



Κων/νος Καλούδης:
Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη ομάδα ατόμων όπου ο χρόνος σταματά να λειτουργεί υπέρ και η αξία που αποκτά έχει άλλο νόημα, συνυφασμένο με το πόσο όμορφα κυλά για το καθένα ξεχωριστά.
Στην Ηλιούπολη διαθέτουμε τρία  ΚΑΠΗ. Το 1ο επί της Καραμανλή, που βρίσκεται στην κάτω Ηλιούπολη, στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής. Το 2ο επί της Λ. Δημοκρατίας στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας έναντι της εκκλησίας. Ενώ το 3ο στην Αγ. Κων/νου, έναντι της ομώνυμης Εκκλησίας.
Τα ΚΑΠΗ μας είναι πολυδύναμα κέντρα, που τα συντονίζουν Κοινωνικοί Λειτουργοί εξοπλισμένα με φυσικοθεραπευτήρια, νοσηλευτές, ιατρούς και βέβαια με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό παρέχοντας καφέ, τσάι, χυμό, αλλά και για την απαραίτητη φροντίδα από αυτούς της Υγιεινής και της Ασφάλειας του χώρου. Η λειτουργία τους είναι από τις 7:30 το πρωί έως τις 7:30 το βράδυ (περίπου) σε χώρους κλιματιζόμενους.
Σε αυτά εντάσσονται συνδημότες μας άνω των 60 ετών, όπου από τις πρώτες επισκέψεις μου διέκρινα μεταξύ άλλων, όμορφες παρέες γεμάτες θετική ενέργεια και διάθεση για ζωή.
Με την στήριξη των κοινωνικών λειτουργών που ¨στέκονται¨ δίπλα τους, βοηθιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων της ¨ηλικίας¨, ενώ έχουν και την επικουρική βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον στα οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια, εκτελούνται κατόπιν ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ θεραπείες, υπό την επίβλεψη έμπειρων φυσιοθεραπευτών.


Το πολύ ευχάριστο είναι ότι με τη βοήθεια εποχικού προσωπικού (8μηνα) και με την ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών αναπτύσσονται ¨δράσεις¨ από διάφορες ομάδες που ασχολούνται με το χορό, το τραγούδι, τη γυμναστική, τις  χειροτεχνίες, το ¨διάβασμα¨. Βέβαια δεν υπολείπεται και η κλασική διασκέδαση, ειδικά των παππούδων, με το ταβλάκι, το χαρτάκι του και στο τέλος με το απαραίτητο πείραγμα του χαμένου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πρόσφατο παρελθόν τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας έλαβαν μέρος στην εβδομάδα «Art3Age 2018», στο Δήμο Ν. Ηρακλείου με ομάδες χορού, τη χορωδία μας, καθώς και με παρουσίαση εικαστικών, παρουσιάζοντας σε τέτοιο επίπεδο ¨δουλειά¨ που δεχθήκαμε προσκλήσεις να επισκεφτούμε και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μεράκι και θέληση και εμείς είμαστε εδώ να το ενισχύσουμε. Θέλουμε κάθε μέρα που περνάει γι αυτούς να είναι μια ξεχωριστή μέρα. 
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι από εφέτος θα επιστρέψουν οι ΔΩΡΕΑΝ περίπατοι εντός Αττικής, αλλά και οι εκδρομές εκτός, δίνοντας την ευκαιρία δημιουργίας ακόμα πιο μοναδικών στιγμών, τροφοδοτώντας  την ψυχική εφορία των πρεσβυτέρων. Αρκετή κούραση πέρασαν στη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς και το ελάχιστο που τους οφείλεται είναι η ανταπόδοση με οποιονδήποτε τρόπο ¨μορφών¨ χαλάρωσης και ευχαρίστησης.
Μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας, πολλοί από αυτούς ενισχύουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην καλύτερη διαβίωση των οικογενειών.
Δυστυχώς στα χρόνια που διανύουμε, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών έχει αντιστραφεί,  με αποτέλεσμα αντί να προσφέρουν οι νεότεροι στους μεγαλύτερους, συνεχίζουν οι μεγαλύτεροι να προσφέρουν στις νεότερες ηλικίες.   
-     
    Εφημερίδα Σφυγμός:
Κύριε Πρόεδρε δώστε μας λίγο την εικόνα του γηροκομείου της Ηλιούπολης και αναφέρομαι στην «Αγ. Ταβιθά». 
-         


Κων/νος Καλούδης:
Η «Αγ. Ταβιθά» είναι το μοναδικό Δημοτικό Γηροκομείο στην Ελλάδα και βαδίζει στα χνάρια ενός πρότυπου κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων. Είναι επαρκώς στελεχωμένο σε όλη του την ανάπτυξη και λειτουργεί όλο το 24ωρο παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Η φιλοξενία της μονάδας προσεγγίζει τούτη τη περίοδο που διανύουμε το 100% της δυναμικότητας.
Οι επιλογές ένταξης, γίνονται από κοινωνική λειτουργό σε συνεργασία με το γιατρό της μονάδας και βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος φιλοξενούμενος να λαμβάνει σύνταξη, από την οποία αναζητάτε το 80%, ως συμμετοχή στα έξοδα διαμονής, διατροφής και φροντίδας. Μετά από εξέταση του φακέλου από το ΔΣ του ΝΠΔΔ, εγκρίνεται η ένταξη.
-         
Εφημερίδα Σφυγμός:
Κύριε Πρόεδρε ακούσαμε και είδαμε τις δομές των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των  παροχών που προσφέρεται, μάθαμε και τα δεδομένα του Δημοτικού Γηροκομείου «Αγ. Ταβιθά»
Για  πέστε μας τώρα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που τόσος ¨ντόρος¨ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Δώστε μας την εικόνα και πείτε μας πως εξυπηρετεί;
-         
Κων/νος Καλούδης:
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκει την μεγαλύτερη ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας του του από την ημέρα που ξεκίνησε.
Δυστυχώς στις μέρες μας, η ανάγκη για εξυπηρέτηση ατόμων (καθαρισμός οικίας, συναλλαγές με δημόσιους οργανισμούς, χορήγηση φαρμάκων, κλπ) που ενώ έχουν ¨στέγη¨,  κάποια εισοδήματα ή και καθόλου εισοδήματα, λόγω ανυπαρξίας υποστήριξης από συγγενικό περιβάλλον, είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Και καθημερινά τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν συνδημότες μας, δυστυχώς αυξάνονται.
Εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ για τον Κοινωνικό ¨Ιστό¨ που έχει ¨απλωθεί¨ υπεύθυνα και με συνέπεια τα χρόνια Διοίκησης μας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, όπου μετά από γνωμάτευση των Κοινωνικών Λειτουργών, συνδημότες μας ¨καρπώνονται¨ οφέλη από δομές όπως:
ü Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που τους τροφοδοτεί με τα απαραίτητα και όχι μόνο, είδη πρώτης ανάγκης σε τροφές και καθαριστικά,  
ü Το «Κοινωνικό Φαρμακείο», το οποίο φιλοξενείται σε χώρο στο Α’ ΚΑΠΗ, καλύπτοντας τις ανάγκες σε φάρμακα,
ü Την «Κοινωνική Υπηρεσία» του Δήμου, όπου μεριμνά για την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων,
ü Το «Κοινωνικό Ιατρείο, υπεύθυνο για την ιατρική φροντίδα τους, κα…
Όπως καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας μας, ο Δήμος Ηλιούπολης τις έννοιες Κοινωνική Αλληλεγγύη και Φροντίδα τις κάνει πράξει με έργα και όχι με λόγια.      
-         
Εφημερίδα Σφυγμός:
Κύριε Πρόεδρε η εφημερίδα και εγώ ως εκδότης της, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο αλλά και την διάθεση που είχατε να μας δώσετε τόσο εκτενώς όλες τις πληροφορίες που σας ζητήσαμε και επειδή ο χρόνος παρουσία σας στο ΚΑΦΑΔΗΛ είναι μικρός θα θέλαμε στο τέλος της θητείας σας να επαναλάβουμε την συνέντευξη, για να μας δώσετε το προσωπικά δικό σας στίγμα σε όλα αυτά που έγιναν κατά την περίοδο της προεδρία σας.



-     
    Κων/νος Καλούδης:
Μόνος του να τα καταφέρει δεν φτάνει ποτέ κανείς. Θα ήθελα αφού επισημάνω την άψογη συνεργασία και τη στήριξη της Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών κας ΣΕΡΕΤΗ Χριστίνα και να την ευχαριστήσω από καρδιάς για το ήθος και την συνολική προσφορά της. Με τις παρεμβάσεις της, κάνει το ακατόρθωτο να μοιάζει εφικτό!!!
Κλείνοντας να υποσχεθώ πως με μεγάλη χαρά αντιμετωπίζω την πρόσκληση σας για μια εκ νέου επαφή με εσάς και το έντυπο σας κύριε Μανωλακέλλη, στο πέρας της προεδρίας μου. Επί σειρά ετών αποδεικνύεται μία αξιόπιστη παρουσία στον εκδοτικό χώρο, ασκώντας με σοβαρότητα το λειτούργημα του Δημοσιογράφου, παρέχοντας με ουδέτερο τρόπο, την ανιδιοτελή κριτική σας.
Για μένα είναι τιμή που με φιλοξενείται στις σελίδες του Σφυγμού.

Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 66 ΜΑΙΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης