Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Καμπανάκι από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά δυστυχήματα στους δήμους της χώρας
Αυξάνονται ανησυχητικά τα εργατικά δυστυχήματα αλλά και τα σοβαρά περιστατικά ατυχημάτων με θύματα εργάτες, οδηγούς απορριμματοφόρων και τεχνικούς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
Μεγαλώνει μέρα τη μέρα ο κατάλογος με τα εργατικά δυστυχήματα αλλά και τα σοβαρά περιστατικά ατυχημάτων με θύματα εργάτες, οδηγούς απορριμματοφόρων και τεχνικούς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε δήμους της χώρας.






Η ενίσχυση των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας, η εντατικοποίηση εργασίας και η υποχώρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας αποτελούν σύμφωνα με τους συνδικαλιστές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σημαντικούς παράγοντες αύξησης της επικινδυνότητας στους χώρους δουλειάς.


Μάλιστα εκτιμούν ότι με επίκεντρο την οικονομική κρίση οι μνημονιακές πολιτικές που επέλεξαν οι κυβερνήσεις κατά τα τελευταία επτά χρόνια επέτειναν το πρόβλημα.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ένας 42χρονος εργάτης στην υπηρεσία καθαριότητας στον Δήμο Αθηναίων και πατέρας δύο παιδιών κατά την ώρα αποκομιδής απορριμμάτων στον Κολωνό παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του, ενώ λίγο νωρίτερα στην Κρήτη ένας άλλος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας. Θλιβερές εικόνες εκτυλίσσονται κατά καιρούς και στη Φυλή, με δημοτικούς υπαλλήλους να μεταφέρονται για περίθαλψη στο Θριάσιο Νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα, όπως συνέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου με συμβασιούχο που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.


Στους 20 οι νεκροί σε δύο χρόνια


 πηγη
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καταγγέλλει ότι μακραίνει συνεχώς η «μαύρη λίστα» των ατυχημάτων στην καθαριότητα. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της εφαρμογής του Μνημονίου που συμφώνησαν από καιρό κυβερνώντες και τρόικα/θεσμοί, επιβάλλοντας την «αποψίλωση» του μόνιμου προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και συνολικότερα την εργασιακή «ζούγκλα», συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης για την αποδόμηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Επανέρχεται και παρουσιάζει στοιχεία για τους εργαζομένους που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας ή τραυματίζονται σοβαρά. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι από τον Ιούλιο του 2014 ως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2016 συνολικά 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω τους απροστάτευτες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, καταδεικνύονται «οι εγκληματικές ευθύνες» των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών. Εντοπίζουν ότι το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, ειδικά στην αποκομιδή απορριμμάτων, εντάθηκε λόγω των μνημονίων που επέτειναν την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και λόγω επιβολής υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν τα θανατηφόρα ατυχήματα».
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι εμφανής η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών, με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα». Κατηγορούν την κυβέρνηση αλλά και τους δημάρχους ότι αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Επίσης τονίζουν ότι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί«κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου».
Απροστάτευτοι οι συμβασιούχοι
Εργασιακές συνθήκες με αρνητικές συνέπειες έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα για τους συμβασιούχους (δίμηνα, πεντάμηνα, οκτάμηνα, κοινωφελής εργασία κ.ά.) που προσλαμβάνονται για ορισμένα καθήκοντα, αλλά οι υπεύθυνοι σε δημοτικές αρχές τούς τοποθετούν για να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας ή τεχνικής φύσεως εργασίες χωρίς να έχουν ειδικές γνώσεις και χωρίς να τους παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας. Το ζήτημα αυτό έχει αναδείξει εδώ και καιρό το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή ατυχήματα σε συμβασιούχους στην καθαριότητα σε διάφορους δήμους, από την Αθήνα ως του Ζωγράφου, την Ηλιούπολη, τη Φυλή και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το συνδικάτο εξηγεί ότι στην υποβάθμιση οδηγούν η υπερεντατικοποίηση της εργασίας ως άμεσο επακόλουθο της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, η μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, η έλλειψη μέριμνας ακόμη και για τη στοιχειώδη εκπαίδευση, η εναλλαγή προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εχει πολλές φορές επισημάνει ότι «αυτό είναι το εργασιακό μοντέλο που θέλουν να περάσουν στους δήμους κυβέρνηση και δήμαρχοι. Εργαζόμενους των 490 ευρώ που δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα, εργαζομένους πλήρως εξαθλιωμένους που δεν θα διστάζουν να μαζεύουν ακόμα και σκουπίδια χωρίς γάντια. Αυτός είναι ο εργασιακός "παράδεισος" που μας ετοιμάζουν όλοι αυτοί που έχουν ως θεό τους τον ευρωμονόδρομο».

Παράλληλα, στο ζήτημα των συμβασιούχων εστιάζει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι ως τώρα προσλαμβάνουν υπαλλήλους με πεντάμηνα ή οκτάμηνα και τους στέλνουν θυσία στον βωμό της υπερεκμετάλλευσης και της υπερεργασίας. Μάλιστα, παρατηρεί ότι από τους 27 που συνολικά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι εννέα ήταν συμβασιούχοι.
«Αλλο ένα στοιχείο άκρως ανησυχητικό και μνημονιακό» αναφέρει η Ομοσπονδία, η οποία προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ «δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο να βλέπουν τους συναδέλφους τους να σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας. Είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν αγωνιστική παρέμβαση ούτως ώστε να μη θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα».



Εύλογη ανησυχία
Πάντως τον περασμένο Απρίλιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ.Κώστας Πουλάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης πραγματοποίησαν συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Συμφώνησαν ότι «η διαμόρφωση ενός σωστού εργασιακού περιβάλλοντος στους ΟΤΑ είναι προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία».

Ο κ. Πουλάκης παραδέχθηκε ότι «τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι όλο και συχνότερα, πολλά δε από αυτά αποβαίνουν θανατηφόρα. Υπάρχει εύλογη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, κυρίως στους δήμους, την οποία η κυβέρνηση συμμερίζεται».
Το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, με έγγραφο που εστάλη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ιδιαίτερα στους τομείς καθαριότητας των δήμων. Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στον τομέα της πρόληψης, με στόχο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας στην εργασία, περιλαμβανομένων μέτρων για το Δημόσιο και, κυρίως, για τους ΟΤΑ.
πηγη




Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης