Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Της Φανής Σοβιτσλή 
fanisovi@gmail.com
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, καθώς οι παράνομοι μικροπωλητές φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, πλήττοντας σημαντικά τόσο τους νόμιμους πωλητές, παραγωγούς και εμπόρους, όσο και το στεγασμένο εμπόριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες από τις συνολικά 48 λαϊκές στο πολεοδομικό συγκρότημα επικρατεί χάος, καθώς πλανόδιοι μικροπωλητές στήνουν τους πάγκους τους ανά πάσα στιγμή, πωλώντας πολύ φτηνά διάφορα προϊόντα, χωρίς ονομασία προέλευσης.





Το φαινόμενο προκαλεί πονοκέφαλο στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των λαϊκών, ενώ παρά τις προσπάθειές της για την εύρυθμη λειτουργία τους και την τοποθέτηση ελεγκτών – ράμπο για την πάταξη του παρεμπορίου, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Οι επόπτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώνουν ότι σχεδόν καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων μικροπωλητών στις κατά τόπους αγορές και ότι είναι περισσότεροι από τους διαθέσιμους χώρους. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, εκπρόσωποι της οποίας τονίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι χαλαρά και οι πλανόδιοι δεν φοβούνται πλέον κανέναν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άγγελος Δερετζής, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει θέσει το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει ότι σήμερα είναι λίγες οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη όπου οι παράνομοι μικροπωλητές είναι λίγοι και μπορούν να απομακρυνθούν, καθώς στις περισσότερες, όπως είπε, επικρατεί όργιο παρανομίας. «Για παράδειγμα κάθε Τρίτη στη λαϊκή του Κορδελιού, μπροστά στο σχολείο της οδού Μουσών, λειτουργεί μια παράλληλη λαϊκή με 55 παράνομους πάγκους, ενώ 70 παράνομοι λειτουργούν πέριξ της λαϊκής στη Ζωοδόχο Πηγή την ίδια μέρα» τόνισε ο κ. Δερετζής.
Επίσης σημείωσε ότι άλλο παράδειγμα όπου το παρεμπόριο οργιάζει είναι μια δεύτερη λαϊκή που λειτουργεί παράλληλα με αυτήν της οδού Φλέμινγκ κάθε Τετάρτη, ενώ σε περίπου 100 είναι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται την ίδια μέρα στη λαϊκή Παύλου Μελά και 55 στην Άνω Τούμπα.
Θα λυθεί μόνο με αστυνομική επιχείρηση
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ακόμα ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι εξίσου άσχημη και τους επόμενους μήνες αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα. «Έχουμε στείλει επανειλημμένα επιστολές διαμαρτυρίας και έχουμε θέσει το θέμα σε όλα τα συναρμόδια όργανα, αλλά δεν βλέπουμε λύση. Όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι νόμιμοι επαγγελματίες, παραγωγοί, έμποροι και πωλητές πλήττονται βαριά από τη δραστηριοποίηση των παρανόμων» επισήμανε ο κ. Δερετζής.
Κληθείς να απαντήσει για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να παταχθεί το παρεμπόριο, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και μόνο μέσω αστυνομικής επιχείρησης (ΕΛ.ΑΣ.) μπορεί να μπει μια τάξη. «Ήδη αναλάβαμε πρωτοβουλία, ώστε να συνεννοηθούμε με τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και στη βάση των στοιχείων των νόμιμων παραγωγών και εμπόρων να γίνουν επεμβάσεις, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συνάντηση με την ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, ώστε η αστυνομία να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία τι μπορεί να γίνει, ούτως ώστε σταδιακά να δοθεί οριστική λύση. «Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποτέλεσμα και φοβάμαι ότι οι επόπτες των λαϊκών δεν μπορούν να επέμβουν, γιατί φοβούνται» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης. Πάντως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών κ. Δερετζής ανέφερε ότι επέμβαση δεν επιχειρείται ούτε από τη δημοτική αστυνομία, γιατί συνήθως το προσωπικό της δεν επαρκεί.
Η Ομοσπονδία καταγράφει τους παράνομους μικροπωλητές
Σε καταγραφή των πλανοδίων που δραστηριοποιούνται παράνομα στις λαϊκές αγορές προχώρησε η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, σύμφωνα με την οποία:
– Κάθε Δευτέρα 92 άτομα δραστηριοποιούνται παράνομοι σε επτά λαϊκές (Κάτω Τούμπα, Αλλατίνη – Μπότσαρη, Εμπεδοκλέους, Μενεμένη, Γ. Αγγέλου, Άνω Ηλιούπολη και Νεάπολη).
– Κάθε Τρίτη 233 παράνομοι σε 10 λαϊκές (Παπαδάκη, Κάτω Ηλιούπολη, Κανάρη Πολίχνη, Εύοσμος, Μαλακοπή, Κορδελιό, Ζ. Πηγής, Νέα Κρήνη).
– Κάθε Τετάρτη 235 παράνομοι σε 6 λαϊκές (Φλέμινγκ, Παύλου Μελά, Άνω Τούμπα, δύο στην οδό Λιτοχώρου και πάρκο Κρήτης).
– Κάθε Πέμπτη 290 – 310 παράνομοι σε 10 λαϊκές, μεταξύ αυτών (Καλαμαριά, Πολίχνη, Άγιος Παύλος, Κανάρη, Φοίνικας, Δενδροπόταμος, Νικόπολη και Πυλαία).
– Την Παρασκευή 136 παράνομοι σε 8 λαϊκές (Τριανδρία, Καυταντζόγλου, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Χαλκιδικής, Κηφισιά Και Μετέωρα).
– Κάθε Σάββατο 331 παράνομοι σε 7 λαϊκές, μεταξύ αυτών (Νεάπολη, Κορδελιό, Εύοσμος, Ξηροκρήνη και Μαρτίου).
Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση στον Δενδροπόταμο, όπου κάθε Πέμπτη στήνεται η λαϊκή των παράνομων, αφού οι νόμιμοι πωλητές είναι μόλις τέσσερις και οι παράνομοι ογδόντα, ενώ 100 – 120 είναι οι παράνομοι στη λαϊκή της Νικόπολης την ίδια μέρα.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ SO EASY ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης