Δευτέρα 27 Απριλίου 2015


Ναι. Την αφορμή για την επιστολή αυτή μας την έδωσαν δυο μάτια που μας συγκλόνισαν. Τα μάτια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έμελλε να συναντήσουν την εφιαλτική μοναξιά του ψυχοσωματικού εκφοβισμού και της ψυχοσωματικής βίας από μια ομάδα συμφοιτητών του σε μια δημόσια σχολή, εκεί όπου τα όνειρα θα έπρεπε να γεννώνται και όχι να πεθαίνουν. Τα μάτια του Βαγγέλη έκλεισαν.

Τόσο πρόωρα. Τόσο Άδικα. Τόσο τραγικά.
Ναι. Έστω και Έ-ν-α-ς επόμενος υποψήφιος Βαγγέλης να σωθεί, θα είναι κάτι. Όμως, για να συμβεί αυτό, οφείλουμε αφενός να ενεργοποιήσουμε τα γήινα-ανθρώπινα αντανακλαστικά μας, αφετέρου να
ξυπνήσουμε ό,τι «κοιμάται» και βρίσκεται σε αδράνεια σε θεσμικό επίπεδο, δηλαδή τις όποιες αρμόδιες Αρχές, φορείς, συλλογικά όργανα κ.ο.κ.
Σε μία τέτοια κατάσταση αδράνειας και άρα μηδενικού παραγόμενου έργου τελεί (και) το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας της πόλης μας. Το Τ.Σ.Π.Π. αποτελεί θεσμοθετημένο συμβουλευτικό γνωμοδοτικό όργανο, συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σκοπό έχει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Έργο του είναι η καταγραφή και μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργεί, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Η δε συμμετοχή σε αυτό των επιστημόνων και λειτουργών που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας είναι τιμητική και άμισθη.
Από μόνη της η σύσταση και λειτουργία κάθε τέτοιου συμβουλίου φαντάζει ιδανική και σίγουρα αναγκαία σε μια κοινωνία, που αγωνιωδώς αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ευρέως γνωστό ως bullying. Ελληνιστί, την επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα κυρίως στο σχολείο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη όμως και στον εργασιακό χώρο.
Όμως, ποια είναι και πού εντοπίζεται η προσφορά ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, όταν αυτό υφίσταται ως «σώμα» μόνο στα χαρτιά;  Όταν συγκαλείται μία φορά το χρόνο – και αν! – και όταν αυτή τη μία φορά, το μόνο που συμβαίνει είναι η αλληλοενημέρωση των μελών για τα «θέματα που απασχολούν» το συμβούλιο; Ποια η επαφή του εν λόγω Συμβουλίου με την κοινωνία; Ποια η δράση του και ποια η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του στην πράξη; Πόσα κρούσματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού έχει «προλάβει» το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας; Πόσα έχει αποτρέψει;  Σε ποιο βαθμό και πώς έχει ενημερώσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του bullying; Πόσα σχολεία της πόλης μας έχει επισκεφθεί; Ποιο ενημερωτικό υλικό έχει μοιράσει στους δημότες;
Αρκεί να επισκεφθεί κάποιος την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ηλιούπολης, για να διαπιστώσει ότι ως μοναδική δράση του Συμβουλίου καταγράφεται μία – και μόνη – ημερίδα ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στις 30 Μαρτίου 2012! Έκτοτε, σιωπή. Όμοια με αυτή που «σκεπάζει» κάθε φαινόμενο ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Η «Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» καλεί το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας να ανταποκριθεί άμεσα στο ρόλο για τον οποίο συστάθηκε και ορίστηκε να λειτουργεί. Διαφορετικά, ας δηλώσει την αδυναμία του. Χρέος του Δημάρχου Ηλιούπολης είναι να ενεργήσει άμεσα, ώστε το Συμβούλιο να πράξει σύμφωνα με το ρόλο που του έχει ανατεθεί. Διαφορετικά, ας δηλώσει και ο ίδιος την αδυναμία του.   
Η κοινωνία μας δεν έχει χώρο και αντοχές για άλλα θύματα.

Βαγγέλη, καλό μας παιδί, καλό σου ταξίδι. Και από Εκεί Ψηλά… Μίλα. Μην σωπαίνεις.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα στα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης