Η εθνική μας ομάδα Davis Cup δεν τα κατάφερε απέναντι στη Βουλγαρία σε μία, εκ προοιμίου, δύσκολη αποστολή και με συνολικό σκορ 4-1 αποχαιρέτησε το 2ο γκρουπ της Ευρωαφρικανικής ζώνης μετά από σύντομη παρουσία ενός χρόνου σε αυτή. Ποια είναι τα συμπεράσματα απ'το τριήμερο-γιορτή στην Ηλιούπολη;
Με την προαναγγελία των συνθέσεων των δύο ομάδων τα βλέμματα όλων είχαν στραφεί στη συμμετοχή του μεγάλου και μοναδικού αστεριού των Βουλγάρων, του Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. Ο 23χρονος άσος από το Χάσκοβο, Νο15 στον κόσμο, τον τελευταίο χρόνο διανύει την καλύτερη φάση της πρώιμης επαγγελματικής του καριέρας και, αν μη τι άλλο, αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για τους φιλοξενούμενους στο εν λόγω μπαράζ παραμονής. Με νίκες απέναντι στο Τζόκοβιτς, το Μάρεϊ, το Φερέρ, τον Γκούλμπις και τον Ράονιτς σε όλες τις επιφάνειες τους τελευταίους μήνες, ο Ντιμιτρόφ δικαίως φάνταζε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παίκτες της γαλανόλευκης.
Ωστόσο, τη διαφορά στη σειρά των αγώνων με τη γειτονική χώρα έκανε το Νο2, ο Ντίμιταρ Κουτρόφσκι. Ο 26χρονος τενίστας από τη Σόφια, με το ανορθόδοξο στυλ παιχνιδιού που θύμιζε Μαριόν Μπαρτολί (και forehand με τα δύο χέρια), στάθηκε ο καταλύτης στην επικράτηση της Βουλγαρίας κερδίζοντας στο κρίσιμο δεύτερο rubber το Θοδωρή Αγγελίνο στα τέσσερα σετ. Η επικράτηση αυτή του Κουτρόφσκι έδωσε προβάδισμα 2-0 στους γείτονες και άλλον αέρα για την αναμέτρηση του Σαββατιάτικου διπλού. Ο αρχικός σχεδιασμός της εθνικής μας ομάδας ήταν μια καλή εμφάνιση και νίκη του Αγγελίνου στο δεύτερο αγώνα της Παρασκευής για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες να βγει νικήτρια από το μπαράζ. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε ήταν, πλέον, θέμα χρόνου ο υποβιβασμός είτε με μία ήττα στα διπλά του Σαββάτου, είτε με νέα επικράτηση του “baby Fed” την Κυριακή.
Γενικότερα, η εθνική μας ομάδα δεν έδειξε σε κανένα σημείο των δύο πρώτων ημερών να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τη Βουλγαρία. Ο 19χρονος Μάρκος Καλοβελώνης το πάλεψε όσο μπορούσε απέναντι στο «Ντίμι». Κατέκτησε έξι games από τον top αντίπαλό του και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες που θα του χρειαστούν στο μέλλον. Ο Αγγελίνος, ενώ διέθετε το πάθος και την ψυχή για να φτάσει σε μια πολύ μεγάλη ανατροπή απέναντι στον Κουτρόφσκι, υστέρησε εμφανώς σε θέματα φυσικής κατάστασης. Ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει σε best of 5 sets αγώνα και αυτό στο θεσμό του Davis Cup κοστίζει ακριβά.
Ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς, ο οποίος χάρισε τα μοναδικά χαμόγελα στους Έλληνες φιλάθλους που κατέκλυσαν το τριήμερο τις εγκαταστάσεις της Ηλιούπολης, δυσκολεύτηκε αρχικά αλλά κατέβαλλε την αντίσταση ενός πρωτάρη στη διοργάνωση, του Ντίνκο Χαλάτσεφ. Τέλος, ο Χαράλαμπος Καπόγιαννης έδειξε καλά στοιχεία για ένα σετ κόντρα σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται 600 και πλέον θέσεις ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη (τον Κουτρόφσκι), αποκομίζοντας εμπειρίες και κυρίως κίνητρο για περισσότερη δουλειά και αφοσίωση στο εγγύς μέλλον.
Όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι του τριημέρου, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως επιτυχημένο. Η αρχική επιλογή της Ηλιούπολης για να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική συνάντηση του Davis Cup μπορεί να μην ήταν και η καλύτερη δυνατή από τη στιγμή που πάντα υπάρχει το ολυμπιακών προδιαγραφών Ο.Α.Κ.Α, όμως οι άνθρωποι του ομίλου εργάστηκαν σκληρά για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία του κόσμου και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης, Στέφαν Τσβέτκοφ, έδωσε το παρών καθ’όλη τη διάρκεια του τριημέρου στην Ηλιούπολη δείχνοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την παρουσία του στη χώρα μας.
Το 2015 θα βρει την εθνική μας ομάδα στο 3ο γκρουπ της Ευρωαφρικανικής ζώνης, παρέα και με την Κύπρο, να διεκδικεί εκ νέου την άνοδο. Μέχρι τότε η ομοσπονδία καλείται να βοηθήσει την ομάδα Davis Cup σε θέματα εγκαταστάσεων και ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά και το άθλημα συνολικότερα ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες.
Βαγγέλης Παλάτος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου