Σάββατο 25 Μαΐου 2013


Λάβρος ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός απέναντι στους δημάρχους της Αττικής για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων τους  να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων έργων.
Από το βήμα του χθεσινού Συνεδρίου της ΠΕΔΑ ο κ. Σγουρός ζήτησε ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και καλύτερη συνεργασία από τους δημάρχους, τονίζοντας ότι με αυτές τις προϋποθέσεις η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αλληλοβοηθηθεί.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, σε 7 μήνες λήγει το ΕΣΠΑ και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση πλήθους έργων υποδομής στους δήμους της Αττικής. Διότι, είναι διπλός κίνδυνος εάν αυτό δεν γίνει: Και τα έργα θα μείνουν ημιτελή και θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα. «Έχουμε όλο ιστορικό χρέος να ολοκληρώσουμε τα έργα και να μην αφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους να χαθούν», τόνισε με έμφαση ο κ. Σγουρός.
Ο διπλός κίνδυνος Ο  περιφερειάρχης Αττικής, στην προσπάθειά του , να αφυπνίσει την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ανάφερε χαρακτηριστικά :
«Βρισκόμαστε, επίσημα, ένα ακριβώς χρόνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, και μόλις επτά μήνες πριν από την τυπική λήξη της διαχειριστικής περιόδου 2007-2013, του γνωστού μας ΕΣΠΑ. Μόλις 7 μήνες μας μένουν για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες συμβασιοποίησης πλήθους έργων υποδομής που τρέχουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Διαφορετικά, διατρέχουμε ένα διπλό κίνδυνο: και τα έργα να μείνουν στη μέση και να μην ολοκληρωθούν, αλλά και να ζητηθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα κάποια στιγμή, να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα ημιτελή έργα. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι όλοι το δυσβάσταχτο βάρος που θα σημαίνει για την πατρίδα μας μια τέτοια διπλή αποτυχία: και τα έργα να μην γίνουν, και τα χρήματα να μας τα ζητάνε πίσω. Έχουμε όλοι ένα μεγάλο βάρος, ένα ιστορικό χρέος θα έλεγα, να ολοκληρώσει ο καθένας τα έργα που ο Δήμος του έχει ζητήσει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».
Έχετε ευθύνη για όλα αυτά
Ο κ. Σγουρός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αναποτελεσματικότητα αλλά και τα μικροπολιτικά –τοπικιστικα παιχνίδια δημάρχων , που έχουν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρονται σημαντικότατα έργα υποδομών για την « επιβίωση» της Αττικής ( όπως τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων , τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων κ.α ) , και τον κίνδυνο να χαθούν τα ήδη εγκεκριμένα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ , γι αυτά . Συμπεριφορές και «στάσεις» για τις οποίες δυστυχώς η ΠΕΔΑ , έχει περιοριστεί σε ρόλο του « Πόντιου Πιλάτου».
«  Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη και για καταπολέμηση της ανεργίας, και εμείς οι ίδιοι να μην δίνουμε το 100% των δυνάμεων μας για την μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Δεν μπορεί εμείς οι ίδιοι να βάζουμε τρικλοποδιές και να μπλοκάρουμε μεγάλα έργα, με πρόσχημα τη μια φορά το περιβάλλον, την άλλη φορά τις διαδικασίες, την τρίτη φορά τους εργολάβους και τα συμφέροντα, και πάει λέγοντας…. Δεν μπορεί να έχουμε στα χέρια μας το μεγάλο όπλο που λέγεται ΕΣΠΑ, και να το αφήνουμε στη ντουλάπα, επειδή κάποιοι έχουν βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.  Δεν μπορεί να ανεχόμαστε συναδέρφους που τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια να δοθούν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής, επειδή απλώς επιδιώκουν να διατηρήσουν τα όποια εκβιαστικά προνόμια κατέχουν για πολλές δεκαετίες…. Μόλις χθες το Συμβούλιο Επικρατείας έδωσε απαντήσεις και απέρριψε όλους τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς Δήμων που αντιδρούσαν στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Αττικής: την κατασκευή των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα» , είπε ο κ. Σγουρός , θέτοντας προ των ευθυνών τους , τους Δημάρχους της Αττικής .
« Παγωμένες « εντάξεις το 25,5%  Αποκαλυπτικότατος , ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής , για τις ευθύνες των Δήμων , στη μη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ .
Ο κ. Σγουρός , παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία , αποκάλυψε ότι το 25,5% των προς διάθεση χρημάτων έχει δεσμευθεί σε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί από τους Δήμους , με αποτέλσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τα ποσά ή να απενταχθούν τα έργα . Γι αυτό και ζήτησε « πολύ μεγάλη προσοχή από τη μεριά των Δήμων όταν ζητούν εντάξεις νέων έργων» και «δεν πρέπει στο βωμό των όποιων επιδιώξεων και της όποιας δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων» να καταθέτουν προτάσεις για  έργα που δεν έχουν « ωριμάσει» .
Παραθέτοντας τόσο τις απορροφήσεις των συγχρηματοδοτημένων από κοινοτικούς πόρους έργων, όσο και των χρηματοδοτούμενων από πόρους της Περιφέρειας Αττικής έργων , ανέφερε:
Τα στοιχεία
1.Πόροι Ενδιάμεση Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ Αττικής:
Από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους εκτελείται μία πλειάδα διαφορετικών δράσεων που αγγίζει σχεδόν όλους τους τομείς που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών όπως:
•       Έργα διαχείρισης και διανομής ύδατος (αντιπλημμυρικά  και υδραυλικά).
•       Επεξεργασία υδάτων – λύματα.
•       Έργα διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων.
•       Έργα ανάπτυξης πολιτιστικών υποδομών.
•       Έργα κοινωνικών υποδομών με έμφαση στις υποδομές φροντίδας παιδιών.
•       Έργα που αφορούν την αγροτική και αστική αναζωογόνηση (αστικές αναπλάσεις, δημιουργία χώρων πρασίνου, διαμορφώσεις οδών με βιοκλιματικά στοιχεία,  δημιουργία ποδηλατοδρόμων κ.λ.π.)
Παραθέτω κατωτέρω ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία τα οποία και θα δώσουν τροφή για γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων
1.1 Έργα από το ΕΣΠΑ που εκτελούν απευθείας οι Δήμοι
•       Προϋπολογισμοί ένταξης : 321,2 εκ  €
•       Συμβάσεις : 185,3 εκ €
•       Ενταγμένα μη συμβασιοποιημένα : 82,3 €
•       Πληρωμές μέχρι σήμερα :111,7 εκ €
•       Σύνολο δράσεων : 147
Τί μας λένε οι αριθμοί αυτοί;
Χωρίς να « μασά» τα λόγια του , ο κ. Σγουρός ήταν ξεκάθαρος , για τις ευθύνες των Δήμων , που προκύπτουν από τα παραπάνω , λέγοντας:
« Ότι συχνά οι διάφοροι Φορείς  αλλά και οι Δήμοι εξαντλούν την προσπάθεια τους στο να εντάξουν ένα έργο, αλλά όχι και να τρέξουν τις διαδικασίες για να υπογράψουν συμβάσεις και να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων και στην απορρόφηση των πόρων.
Αγωνιούν και πανηγυρίζουν μόνο για το εναρκτήριο λάκτισμα, και ξεχνούν ότι αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η γραμμή του τερματισμού. Και βέβαια, μέσα σε αυτά, έχουμε πολλές αλλαγές προσώπων και κυβερνήσεων, συχνές εκλογές, πολλές αλλαγές νόμων».
Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό «  ότι ένα μεγάλο ποσοστό 25,5% των προς διάθεση χρημάτων έχει δεσμευθεί σε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί. Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή από τη μεριά των Δήμων όταν ζητούν εντάξεις νέων έργων. Κατανοώ πλήρως ότι η ένταξη είναι η αρχή, το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας. Όμως χρειάζεται σύνεση και φειδώ. Δεν πρέπει στο βωμό των όποιων επιδιώξεων και της όποιας δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων να θυσιάζουμε την ουσία. Πρέπει να φροντίζουμε με την ίδια επιμέλεια και τα επόμενα στάδια με έμφαση στην υλοποίηση και την αποτελεσματική περαίωση των έργων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεσμεύονται υπερ-απαραίτητοι πόροι χωρίς να παράγεται απτό αποτέλεσμα. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι αυτοί οι πόροι να χάνονται άπαξ και δια παντός».
Οι προσφυγές Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατήγγειλε και  στιις άλλες  αιτίες των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων : Ττις συνεχείς ενστάσεις και τις προσφυγές εμπλεκομένων, στην απουσία πόρων για υπέρογκα ποσά για απαλλοτριώσεις, την καθυστέρηση έκδοσης αδειοδοτήσεων. « Αυτά τα θέματα εξακολουθούν να μας βασανίζουν και νομίζω ότι τα ίδια προβλήματα έρχονται και επανέρχονται» , είπε . Επιπρόσθετα , επισήμανε ένα ακόμη κομβικό σημείο αναφορικά με την ένταξη ενός έργου. «Για να ενταχθεί ένα έργο απαιτείται πρώτα από όλα η ύπαρξη μίας πλήρους και ώριμης μελέτης».
Δεν έχει γίνει κανένας από τους 41 παιδικούς σταθμούς
Αδιάψευστη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω ήταν η καταγγελία του , για το γεγονός ότι ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει  την κατασκευή εδώ και 2 χρόνια 41 παιδικών σταθμών και δεσμεύσει το σύνολο της χρηματοδότησης  79,1 εκατομμυρίων ευρώ ,  μέχρι τώρα δεν έχει γίνει  κανένας Σύμφωνα με τα στοιχεία , που κατέθεσε :
•       Αριθμός σταθμών : 41
•       Προϋπολογισμοί : 79,1 εκ ε
•       Συμβάσεις : 52,8 εκ €
•       Πληρωμές μέχρι σήμερα : 14 ,7 εκ €
«Εκ των προαναφερομένων 41 σταθμών, μέχρι σήμερα δεν έχει αποπερατωθεί κανένας. Αντίθετα, σε περισσότερους από τους μισούς, εμφανίζονται προβλήματα είτε στη διαδικασία συμβασιοποίησης, είτε πολύ αργές απορροφήσεις κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση από όλους μας» είπε και πρόσθεσε : «Συχνά παρουσιάζονται και αντιδράσεις κατοίκων, αδικαιολόγητες και μάλλον αβάσιμες τις περισσότερες φορές, όπως στην περίπτωση του βρεφονηπιακού σταθμού του Αιγάλεω».
Ο κ. Σγουρός , υπογρλαμμισε την αυαισθησία που πρέπει να επιδείξουν οι Δήμοι στο θέμα αυτό . «  Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η επίδρασή του στον αγώνα που η σύγχρονη οικογένεια δίνει καθημερινά προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο σύνθετο ρόλο της, στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που περνάμε».
Εγκεκριμένα έργα 595 εκατ. Ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό , τα έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής με τελικό αποδέκτη τους Δήμους , έχουν ως εξής:
•       Προϋπολογισμοί ένταξης: 595 εκ €
•       Συμβάσεις: 242,4 εκ €
•       Δημοπρατημένα και σε διαδικασία δημοπράτησης: 297,78 εκ €
•       Πληρωμές μέχρι σήμερα:120,0 εκ €
« Παρατηρούμε, είπε ο κ. Σγουρός . ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ύψους 50% των προς διάθεση χρημάτων έχει δεσμευθεί σε έργα τα οποία είτε έχουν δημοπρατηθεί (στη συντριπτική πλειοψηφία τους) είτε βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί». Σύμφωνα  με τον κ. Σγουρό , « οι λόγοι αυτοί είναι είτε κωλύματα και καθυστερήσεις της διαδικασίας η οποία προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία (διαδικασία προσφυγών σε όλα τα στάδια, αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής στο ΣΤΕ κοκ) είτε άλλους είδους καθυστερήσεις όπως εμπλοκή της αρχαιολογίας σε όλα τα έργα υπαίθρου (υδραυλικά, αντιπλημμυρικά)» κ.α 2.Έργα από πόρους της  Περιφέρειας Αττικής
Επιτρέψτε μου να παραθέσω και εδώ  ορισμένα  συγκεντρωτικά ποσοτικά στοιχεία :
•       Προτεινόμενες πιστώσεις 2013 για έργα : 187 εκ €
•       Προτεινόμενες πιστώσεις για ολοκληρωμένα έργα : 19,1 εκ €
•       Προτεινόμενες πιστώσεις για εκτελούμενα έργα : 47,9 εκ €
•       Προτεινόμενες πιστώσεις για δημοπρατημένα και υπό δημοπράτηση έργα : 42,4 εκ €
•       Προτεινόμενες πιστώσεις για ενταγμένα έργα : 77,6 εκ €
Έκκληση
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του , ο κ. Σγουρός , απηύθυνε εκ  νέου έκληση στους Δηάρχους , να εντείνουν στο έπακρον τις προσπάθειές τους .
« Κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις περιστάσεις. Χρειάζεται όμως, όπως προείπα, μεγαλύτερη προσπάθεια και ακόμη περισσότερη εγρήγορση από όλους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει το σύνολο των διατιθέμενων πόρων να έχει απορροφηθεί, ολοκληρωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση χάνετα» είπε και πρόσθεσε :
« Έχουμε στην πράξη δείξει τις προθέσεις μας προς τον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Είμαστε δίπλα με έργα και όχι με λόγια, εκτιμούμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας πάντα με στόχο το όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, της Αττικής.
Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο καράβι, τη χώρα μας δηλαδή και την Αττική, που προσπαθεί να βγει από την περιδίνηση των τελευταίων χρόνων. Όλοι μαζί αν συνεργαστούμε θα τα καταφέρουμε όπως έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν. Εάν όμως περιχαρακωθούμε ο καθένας στο χώρο του, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για όλους».

Πηγή: newsta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης